21 Ağustos 2013 Çarşamba

    
ZEYTİN YAĞLI TAZE FASULYE
Malzemeler: 1250 gr. çalı ya da ayşekadın fasulyesi,  220 gr. zeytinyağı
3 orta büyüklükte soğan,  2 büyük domates,  5 bardak su
1 tatlı kaşığı şeker, tuz

Hazırlanışı: Bir tencereye, küçük doğranmış üç soğan, kabukları çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 2 büyük domates ile yarım çorba kaşığı tuz koyun. Avuçla mıncıklayarak iyice ezilmelerini sağlayın. Kılçıkları bıçakla sıyrılarak alınmış ve ortalarından ikiye bölünmüş, sonra da iyice yıkanmış 1250 gr. çalı ya da ayşekadın fasulyesini tencereye boşaltın. Tencerenin içindekileri tekrar karıştırdıktan sonra içine 1 bardak zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı toz şeker katın. Tencereyi ateşe oturtun. Kapağı kapatılmış tencereyi arada bir sallayarak, kuvvetli ateşte yaklaşık 10-15 dakika, fasulyeler sarımsı bir renk alıncaya kadar pişirin.
 Fasulyeler sararınca üzerine 5 bardak sıcak su dökerek suyunu çekip yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirmeye devam edin. Fasulyeler istenen duruma gelince tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakın. Kart fasulyeler daha geç piştiğinden yumuşak bir hale gelinceye kadar ateşte tutulmalı ve gerekirse sıcak su eklenmelidir. Gerektiği gibi pişen fasulyeleri, soğuduktan sonra tabaklara alıp servis yapın
ÇITIR SOĞAN HALKALARI
Malzemeler: 2 büyük baş soğan,  75 gr un (1 çay bardağı),  2 çorba kaşığı mısır nişastası
Yarım çorba kaşığı kabartma tozu,  Bir çay kaşığı toz kırmızı biber
 Yarım çorba kaşığı şeker,  1 yumurta,  120 ml süt (1 çay bardağı)
 1 litre sıvı yağ,   Tuz, karabiber ve istediğiniz diğer baharatlar

Yapılışı: Soğan halkalarımızı hazırlamaya başlamadan önce, yağımızı ısıtmaya başlamalıyız. Eğe fritöz kullanacaksanız ve kısa sürede ısınıyorsa bu aşamayı atlayabilirsiniz, ancak kızartma tenceresi kullanacak olanlar, yağı şimdiden ısıtmaya başlamalılar. Ancak dikkat edin, yalnızca kızgın hale getiriyoruz, yağı yakmamalıyız. Yağ ısınırken, soğanlarımızı soyup, dilimleyerek işe başlayabiliriz. Dilimleri kendi içlerinde tek tek halkalara ayırmalıyız.
Diğer taraftan kuru malzemelerimizi karıştırmaya başlayalım. Un, nişasta, kabartma tozu, şeker tuz ve baharatlarımızı derin bir kapta bir araya getirip güzelce karışmalarını sağlayın.
Başka bir kapta ise süt ve yumurtayı iyice çırparak birbirine karıştırıyoruz. Bu karışımı da kuru malzemelerin üzerine ekleyip, tümünü pürüzsüz hale getirene dek çırpıyoruz.
Yağın yeterince kızgın hale gelip gelmediğini kontrol ettikten sonra (karışımdan küçük bir damla yağın içine atarak bakabiliriz) soğan halkalarımızı güzelce karışıma batırıp, kızgın yağın içine atıyoruz. Altın sarısı bir renk alana dek her iki tarafını çevirerek kızartıyoruz. Pişen soğan halkalarımızı havlu kağıt üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayabiliriz.
Etlerle ve hamburgerlerle yiyebileceğiniz harika bir meze olan çıtır soğan halkalarınızı, atıştırmalık olarak da tercih edebilirsiniz.
ZEYTİN YAĞLI PIRASA
Malzemeler: 500 gr. pırasa,  3 adet havuç,  1/2 çay bardağı pirinç
1/2 çay bardağı zeytinyağı,  1 tatlı kaşığı toz şeker,  1 adet limon,  Yeterince tuz

Hazırlanışı: Pırasayı, havucu küçük küçük doğrayın. Bütün malzemeyi çiğ olarak aralık bir tencereye koyup, mikrodalga yüksek (high) ya da (İOOOVV) gücünde 5 dakika ; Karıştırıp gücü (500W) ya da orta (medium) a düşürüp 15 dakika, her 5 da karıştırarak pişirin.
Tuzunu ekip 5 dakika dinlendirin.
Pişme süresi : 20 dakika. Dinlendirme : 5 dakika.

2 yorum:

  1. Selamlarrr :) oyyy oyyy bunlar ne güzel paylaşımlar. Teşekkürler...
    Çok beğendim bloğunu ve takibe alıyorum :)
    Bana da mutlaka beklerim :) sevgiler...
    http://basibaglikiz.blogspot.co.at/

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar ben geldim vakit çok geç uykum geldi, fazla bakamadım bloğuna ama yarın uzun uzun bakacağım gördüğüm tariflerin hepsi şahane ellerine sağlık hayırlı geceler canımm.

    YanıtlaSil