21 Ağustos 2013 Çarşamba

~~GELİN SANDIĞI~~
1 paket tuzsuz etimek
1 litre süt
1 bitter çikolata
1 paket çikolata sosu
3 paket kakaolu bisküvi
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay b. un
Bitter çikolatayı benmari usulü eritip önce sandıkları yapıyoruz.
Yağlı kağıdın üzerine yapıyoruz ki tepsiye yapışmasınlar. Yaptığımız sandıkları buz dolabına alıyoruz.
Sonra 1 litre süte mısır nişastasını, şekeri ve unu koyup muhallebi kıvamında pişirip karıştırarak soğutuyoruz. 1 paket krem şanti ekleyip mikserle çırpıyoruz. Tuzsuz etimeği elimizle parçalayarak içine koyup karıştırıyoruz.
Yaptığımız bu karışımı sandıkların yarısına kadar doldurup yine dolaba alıyoruz. Diğer taraftan da çikolata sosunu pişirip soğutup onu da sandıklara dolduruyoruz. Üzerini arzuya göre meyve, kuru yemiş vb. ile süslüyoruz. (Meyveleri koymadan kapakları yerleştirmek gerekiyor.)
Afiyet olsun...
GELİN SANDIĞI
Malzemeler: 1 paket tuzsuz etimek,  1 litre süt,  1 bitter çikolata
1 paket çikolata sosu,  3 paket kakaolu bisküvi,   1 su bardağı şeker
1 çay bardağı mısır nişastası,  1 çay b. un
  
Hazırlanışı: Bitter çikolatayı benmari usulü eritip önce sandıkları yapıyoruz.
Yağlı kağıdın üzerine yapıyoruz ki tepsiye yapışmasınlar. Yaptığımız sandıkları buz dolabına alıyoruz.
Sonra 1 litre süte mısır nişastasını, şekeri ve unu koyup muhallebi kıvamında pişirip karıştırarak soğutuyoruz. 1 paket krem şanti ekleyip mikserle çırpıyoruz. Tuzsuz etimeği elimizle parçalayarak içine koyup karıştırıyoruz.
Yaptığımız bu karışımı sandıkların yarısına kadar doldurup yine dolaba alıyoruz. Diğer taraftan da çikolata sosunu pişirip soğutup onu da sandıklara dolduruyoruz. Üzerini arzuya göre meyve, kuru yemiş vb. ile süslüyoruz. (Meyveleri koymadan kapakları yerleştirmek gerekiyor.)
 
  
 
 
KEDİ DİLLİ EKLER PASTA
Malzemeler: 1 paket kedi dili bisküvi,  4 yemek kaşığı un,  5 yemek kaşığı şeker
1 paket çikolatalı puding,  1 litre süt (yarısı krema yarısı puding için)
1 paket vanilya
Süslemek İçin: fıstık içi veya hindistan cevizi,  Islatmak İçin,  1 kase süt

Hazırlanışı: Kedi dili bisküvileri bir borcama sıralayıp hepsinin üstüne 1 tatlı kaşığı süt gezdirin, ya da süt dolu kaseye sokup geri çıkarın.Her bisküvi üzerine hazırladığınız kremadan bir miktar koyarak üzerine diğer bisküviyi kapatın. Üstlerine kapadığınız bisküvileri de hafifçe sütle ıslatmanız iyi olur.
Kakaolu pudingi, tarifinde yazdığı gidi 500 ml süt ile pişirin. Sıcak halde bisküvilerin üzerine gezdirin. Bu noktada size önerim benim gibi düz bir tabak yerine daha derince bir kap kullanırsanız puding taşmayacaktır.
Üzerini süsleyerek ekler pasta gibi tek tek servis yapabilirsiniz…
Öncelikle pasta için kremayı hazırlayalım. Krema için 500 ml süt içine şeker ve unu ilave ederek kaynayana kadar karıştıralım, iyice koyu kıvamına gelip ve fokurdadığında vanilyayıda ekleyerek ocaktan alalım. Oldukça koyu bir krema olacaktır.
 
 
 
      
HAVUÇLU TOPLAR TATLISI
Malzemeler: 1 kg havuç,  1 su bardağı toz şeker (isteğe bağlı şeker miktarı azaltılabilir)
1 paket petibör bisküvi,  100 gr ceviz içi,  hindistan cevizi,  1 lt su

Hazırlanışı: Havuçları rendeleyip şeker ve su ilavesiyle pişirelim. Bisküvileri toz haline getirelim. Dövülmüş cevizleri ve pişirdiğimiz havuçların suyunu süzerek hepsini karıştıralım.
Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp hindistan cevizine bulayalım. Buzdolabında biraz dinlendirelim.
 
                                                              YOĞURT TATLISI
Malzemeler: Üç tane yumurta,  Üç çay bardağı irmik,  Üç çay bardağı un
Üç çay bardağı yoğurt,  Bir çay bardağı sıvı yağ,  Bir çay bardağı toz şeker
2 paket kabartma tozu
Üzeri İçin: Kokusuyla sofraların vazgeçilmezi olan Hindistan cevizi
Şerbeti İçin:  Dört buçuk su bardağı toz şeker,  Dört buçuk su bardağı su,  Limon suyu

 Hazırlanışı: Tatlımızın şerbetini tatlının ana malzemelerinden önce hazırlamaya başlamalıyız. Bunun nedeni şerbetimizin soğumaya bırakılmak durumunda olmasıdır. Bunun için su ve şekeri tencerede kaynatmaya başlar ve ardından limon suyunu ekleriz. Biraz daha kaynattıktan sonra tenceremizin altını kapatır ve şerbeti bir kenara koyup soğumaya bırakırız.
Sonrasında yumurtaları bir kapta çırpalım ; ardından şeker ve vanilyayı katalım. İyice çırpmaya dikkat edelim. Sonra sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip çırpalım. İyice elediğimiz unu katalım. Karışımı iyice çırptıktan sonra, kabartma tozu ve irmik ekleyip yine çırpmaya devam edelim. Eliniz çırpmaktan iyice yorulsa da sonucu muhteşem olacağı için dert edinmemeye çalışın. Kendinizi kek yaparken ki halinizde bulabilirsiniz. Kek yaparken gösterdiğiniz çırpma eforunun aynısını bu tatlıda da göstereceksiniz.
Daha önceden 180 dereceye ayarladığımız fırına , hamurunu üzerine yaydığımız tepsimizi koyalım ve pişmeye bırakalım. Kokusunu almaya başladığınız zaman fırının yakınında olmanızı öneririz. Piştikten sonra hamurumuza tatlı olabilmesi için gereken şerbeti dökelim ve bekleyelim. Şerbeti soğuk haldeyken dökmemiz sizi şaşırtmış olabilir ama bu tatlının bu kadar hafif olmasının nedeni belki de bunda gizlidir. İşte tatlımız hazır olmuştur.


                                                                                       

                                                     TİRAMİSU                                    
Krema Malzemeleri: 2 su bardağı (400 mi) süt,  1 çay bardağı (50 gram) un
1 yumurta sarısı,  1/2 çay bardağı (75 gram) toz şeker,  1 paket şekerli vanilin
200 gram labne peyniri
Islatma Malzemeleri: 1 yemek kaşığı granül kahve,  1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su,  15-16 adet kedi dili bisküvi
Süsleme Malzemesi: 1-2 yemek kaşığı kakao
                             
Hazırlanışı: Krema malzemelerinden süt, un, yumurta sarısı ve toz şekeri tencerede iyice karıştırın ve ocak üzerinde karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca üzerine şekerli vanilin paketini boşaltın ve ocağı kısıp, 3 dk süre ile kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve tencerede bir süre soğutun. Bu karışımı bir çırpma kabına aktarıp, labne peynirini ekleyerek, mikser ile düşük devirde 2 dk kadar karıştırın.
Bir bardak ılık suya, 1 kaşık granül kahve ve 1 kaşık şeker ekleyerek iyice karıştırarak, ıslatma suyunu hazırlayın. Tercihen bir baton kalıbın dibine streç film yayın. Tabana bir tabaka halinde krema yayın ve üzerine bir sıra ıslatılmış kedi dili bisküvileri dizin. Yeniden bir tabaka krema ve kedi dili bisküvi yaydıktan sonra, en üstünü düzgün bir şekilde krema ile kaplayın. Buzdolabına koyup en az 4-5 saat soğutun. Ters çevirerek streç filmi çıkarın. Servis öncesi üzerine kakao serpin ve dilimleyerek servis yapın.

                                             
SU MUHALLEBİSİ
Malzemeler: 1 Çay bardağı (55 gram) buğday nişastası
1 Su bardağı (120 gram) pudra şekeri,  2 su bardağı (400 ml) süt,  
1,5 su bardağı (300 ml) su,  1-2 tatlı kaşığı gül suyu
Üst Süsleme için: 1/2 çay bardağı (30 gram) pudra şekeri,  Gül suyu

Hazırlanışı: Buğday nişastası, pudra şekeri, su ve sütü tencereye katalım. Karıştıra karıştıra güzelce pişirelim ve kaynama başladıktan sonra gül suyunu katıp, üç dakika kadar daha pişirmeye devam edelim. Muhallebiyi ocaktan indirelim ve 22×22 cm boyutlarında, sudan gecirilmis. bir servis tabağına boşaltalım. Muhallebiyi Buzdolabında soguttuktan sonra dilimleyip servis tabaklarımıza katalım. Servis yapmadan hemen önce, her dilimin kenarlarına 2-3 tatlı kaşığı gül suyundan dökelim ve muhallebi dilimlerinin üstlerine pudra şekeri serpiştirelim.

                        padişah lokumu   
PADİŞAH LOKUMU
Malzemeler: 2 çay bardağı (ajda bardak) toz şeker,  2 çay bardağı (ajda bardak) un
1 lt süt,  1 kutu krem şanti(içindeki iki paket kullanılacak tavsiyem dr. oetker)
1 su bardağı soğuk süt,  100 gr hindistan cevizi

Hazırlanışı: Şeker,un  hepsini geniş bir tencereye koyalaım. Sütü yavaş yavaş ilave ederek karıştırılır.Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Dikdörtgen bir borcama hindistan cevizi serpilir ve üstüne hazırladığınız karışımı döküp iyice yayın ve soğumaya bırakın.
Geniş bir kapta iki paket krem şanti ve bir bardak sütü karıştırıp mikserle çırpınız.Daha sonra borcamdaki pudingin üzerine krem şantiyi yayın.Buzdolabına koyup soğumaya bırakın.Akşamdan yapılırsa daha iyi olur.
Bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesiniz,kısa kenardan 4 parmak eninde şeritlere kesiniz.Kesilen parçalar spatula yardımı ile rulo şeklinde sarılarak servis tabağına yerleştirilir.
 
 
 
                                                                             
LOKMA TATLISI
Malzemeler: 2 yumurta ,  1 p. vanilya,  1p. kabartma tozu,  
2 çorba k. yoğurt,   5 çorba k. un
ŞERBETİ İÇİN:  2 Su b. su,  2 su b. şeker,  çeyrek dilim limon,  üzeri için dövülmüş ceviz

HAZIRLANIŞI: Şerbetimizi ocağa koyup kaynadıktan 5 dk. sonra soğumaya bırakıyoruz , kalan malzemeleri ceviz hariç hepsini çırpıp kek hamuru kıvamında olacak eğer cıvık olursa biraz daha un ilave edebiliriz, tavamızada bolca yağ kızdırıp hamurumuzdan çay kaşığını doldurarak bu yağın içine bırakıyoruz nar gibi kızarınca kevgirle alıp soğuk şerbetin içine bırakıp 1 dk. karıştırıp servis tabağına alalım üzerine ceviz serpip servis yapalım ..



TARÇINLI TATLI
MALZEMELER: 1 Çay b. yoğurt,  1 çay b. pudra şekeri,
1 çay b. sıvı yağ, 2 yumurta,  1 p. kabartma tozu ,   aldığı kadar un 
iç harcı için:  Kıylmış ceviz,  1 tatlı k. tarçın ,  
Şerbeti için: 4 su b.toz şeker,  4 su b. su

HAZIRLANIŞI: Hamuru yoğurup 4 eşit parçaya bölün açıp arasına ceviz ve tarçın serpin  rulo şeklinde sarın  birer parmak kalınlığında kesin  ve 180 derecelik fırında 20 dk. pişirin  önceden soğuttuğunuz şerbeti fırından yeni çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirin 1 saat dinlendikten sonra servis yapın .
 
 
 
 


SU MUHALLEBİSİ
MALZEMELER: 1 su bardağı süt,  1/4 çay bardağı şeker,  1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı pirinç unu
Frambuaz sos için: 50 gr. frambuaz,  1 çay kaşığı nişasta,   1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Süt şeker ile birlikte kaynatılarak pişirilir. Nişasta ve pirinç unu az bir miktar su ile karıştırılarak,kaynamakta olan şekerli süte yavaş yavaş yedirilir. Kısık ateşte pişirilerek ıslatılmış kalıplara dökülür. Soğukduktan sonra kalıplardan çıkartılıp frambuaz sos ile servise sunulur.






KADAYIF SARMASI
Kadayıf Sarması
özellikle şerbet piştikten sonra çay kaşığının ucuyla şerbetin içine tarçın ilave ettim. Bence bu tatlıya bu kadar lezzet katanda o oldu.
Malzemeler;  350 gr yas tek kadayıf ,  1 su bardağı çekilmiş ceviz içi,  
Yarım paket tereyağı
4 su bardağı şeker 
HAZIRLANIŞI: Şerbetini ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan 10 dk sonra kapatın.(ben altını kapadıktan sonra içerisine çay kaşığını ucuyla çok az tarçın ilave edip karıştırdım.)
Elinizin avuç içini bir miktar kadayıf alıp üzerinde ceviz koyup yaprak sarması gibi sarıyoruz. 
 Üzerine kızdırılmış tereyağının hepsini sürün fırında üzeri kızarana kadar 180 derecelik fırında tutun  fırında çıkarınca 5 dk. kadar soğutun önceden kaynattığınız şerbeti ılık olarak üzerine dökün şerbeti çektikten sonra soğuk olarak servis yapın  


 


CEVİZLİ GÜLLAÇ SERMESİ
Malzemeler : 12 yaprak güllaç ,  2,5 litre süt ,  2 su bardağı toz şeker 
Üzeri için : 2 su bardağı ceviz içi ,  1 yemek kaşığı gül suyu
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu ,  2 yemek kaşığı nar tanesi

HAZIRLANIŞI: Önce toz şekerle birlikte sütü ısıtın. İçindeki şeker eriyince, arzuya göre gül suyunu katın. Güllaç yapacağınız tepsiye güllaçları koyduğunuz zaman yanlardan birer santimetre boşluk kalacak büyüklükte olmalı. Böylece sütle şişen güllaç, tepside sıkışmaz. Tepsiye her güllaç yaprağını koyduğunuzda üzerine el değecek sıcaklığa gelmiş olan şekerli sütle ıslatın ve üzeri için olan malzemeyle dilediğiniz gibi süsleyin 1 gece buz dolabında bekletip soğuk servis yapın.




KAZANDİBİ TARİFİ
MALZEMELER: 4 bardak süt,  250 gr. şeker,  1 bardak pirinç unu,
1 paket vanilya,  2 kaşık pudra şekeri
 
HAZIRLANIŞI:Sütü kaynatın, pirinç ununu az suyla karıştırıp şekerle beraber süte ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kullanacağınız tepsiyi az yağlayıp pudra şekeri serpin, karışımı bu tepsiye dökün. Altının kahverengi olması için tepsiyi ocak üzerinde döndürerek muhallebiyi kızartın. Kullandığınız tepsi büyüklüğündeki başka bir tepsiyi soğuk su ile doldurmuş olun; kızaran muhallebi tepsisini buna batırın.Kazandibi tepsiden kolayca sıyrılacaktır. Soğuduğu vakit tatlıyı karelere bölün, spatula kullanarak kaldırın tabağa katlayarak yerleştirin. Böylece kazan dibinin yanık kısmı da üstte olacak.
 
Başka bir Kazan dibi tarifi
Malzemeler : • 1 su bardağı şeker,  • 1 litre süt
• 5 çorba kaşığı pirinç unu,  • 1 çorba kaşığı margarin

Yapılışı: Bir tencereye pirinç ununu koyup kısık ateşte hafif sararıncaya kadar kavurun. Daha sonra tencereye sütü ve şekeri ilave edin ve karıştırarak, kaynayıp göz göz olana kadar pişirin.Bir tepsiyi yağlayıp pudra şekeri serpin. Tepsiyi un eler gibi sallayarak, pudra şekerini tepsinin her tarafına yayın. Üzerine pişirdiğiniz tatlıyı döküp soğumaya bırakın. Daha sonra ocağın üstünde çevire çevire altını kızartın. Soğuduktan sonra dilimleyip, kızarmış kısmı üste gelecek şekilde servis tabağına alın.



TAVUK GÖĞSÜ
Malzemeler:  2 çorba kaşığı nişasta,   2 Su bardağı toz şeker
 3 çorba kaşığı un,   1 adet damla sakız
1 litre süt,   150- gram margarin (tereyağı)
 
Hazırlanışı: 1 – Orta boy tencereye nişasta,un,toz şeker ve damla sakızı konur (damla sakızı olmasada olur) üzerine süt eklenir ve ateşte karıştırılır, (karıştırmaya sürekli olarak devam edilir)

2 – Katı kıvama gelene kadar karıştırılır daha sonra yağ atılır,süt kaynadıktan sonra ateşten alınır ve blender veya mixer ile karıştırılır(10-15 dakika) tatlı konulacak tepsi ısıtılır
3 –Tavuk göğsü, tepsiye dökülür soğuduktan sonra buzdolabına atılır 4-5 saat sonra servis yapılır isteğe bağlı üzerine tarçında konulabilir.
 
 
 
 
                       
AYVA TATLISI
MALZEMELER : (6 Kişilik),    3 orta boy ayva,   2 su bardağı su
4 diş karanfil,  1 çubuk tarçın ,  1 su bardağı şeker,  200 gr manda kaymağı

Hazırlanışı: Ayvaları soyup boylamasına ikiye bölün. Çekirdek yataklarını çıkarın, çekirdeklerini bir kenara ayırın. Yayvan bir tencerede 2 su bardağı su, ayva çekirdekleri, karanfil ve tarçın kabuğunu kaynatın. Ayvaları kaynar suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatın. Ayvalar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Üzerine şekeri ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Fırını 200 (turbo 180) derecede ısıtın. Ayvaları bir tepsiye dizin. Sıcak fırının üstten ikinci rafında üzeri hafif renk alana kadar, 5-10 dakika fırınlayın.ayva tatlısının ortasındaki boşluklara kaymak koyarak servis yapın.
NOT: Pişme suyuna atılan ayva çekirdeği tatlıya hem renk, hem de peltemsi bir kıvam verir.

 
 
İRMİKLİ TOPLAR
Malzemeler: 3 su bardağı süt,  7 yemek kaşığı irmik,  7 yemek kaşığı toz şeker
1 poşet krem şanti
üzeri için:Hindistan cevizi & çiğ badem
 
Hazırlanması: Tencereye sütü, irmiği ve toz şekeri alın. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Pişince ara sıra karıştırarak soğutun.
Soğuyunca bir poşet toz krem şantiyi kaşık ile karıştırarak muhallebiye yedirin. Yanınıza bir kase su alın.
Muhallebi karışımından elinizle toplar yaparak hindistan cevizine bulayın. (Elinizi arada su ile ıslatabilirsiniz.) Topları tabağa yerleştirip üzerlerine badem batırın.
 
 
 
 
8-10 Kişilik
ÇİKOLATALI PUDİNGLİ VİŞNELİ RULO PASTA
Malzemeler: 4 adet yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında)
4 adet yumurtanın beyazı (oda sıcaklığında),  4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı un,  1 paket kabartma tozu,  1 paket çikolatalı puding
1 kase dondurulmuş vişne
Üzeri için; Hindistan cevizi

Yapılışı: Oda sıcaklığında yumurta sarıları ile toz şekeri, şeker tamamen eriyinceye kadar yaklaşık 5-6 dakika çırpın.
Üzerine elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip çok az daha çırpın.
Ayrı bir kapta yumurta aklarını bir tutam tuz ile kar beyaz oluncaya kadar iyice çırpın. (Yumuşak tepecikler olması yeterli).
İki seferde olacak şekilde çırptığınız yumurta aklarınız kek hamurunuzun içine katıp, altta yukarıya söndürmeden karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş büyük boy fırın tepsinizin her yerine yayın.
150 derecelik fırında 14 – 15 dakika pişirin.
Fırından çıkan kekinizi sıcakken bir havlu bez yardımı ile rulo yapın ve soğuması için kenara alın.
Bu arada paketinin üzerindeki tarife göre pudinginizi hazırlayın. Ara ara karıştırarak ılınmasını sağlayın ve kabuk tutmasını önleyin. 2-3 yemek kaşığı pudingi ayırın.
Kalanının içine vişnelerinizi ilave edip karıştırın.
Soğuyan rulo kekinizi dikkatli ce açıp içine vişneli puding karışımınızı sürün ve tekrar rulo yapın.
Ayırdığınız pudingin tamamını da pastanızın üzerine sürmek için kullanın.
1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra Hindistan cevizi serpin.
Dilimleyerek soğuk servis yapın.
 
 
MUZLU MUS
4 Kişilik
Malzemeler: 1 paket Eti burçak,  1 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
3 adet irice muz (rondodan geçirilip püre yapılmış),  1 küçük kutu krema (200 ml)
1 adet muz (servis kaselerinin altına dizmek için)

Hazirlanisi : Önce burçak bisküvilerinizi rondodan geçirin toz haline getirin ve erttiğiniz tereyağ ile karıştırıp servis kaselerinin altına sıkıştırarak paylaştırın. Buzdolabına kaldırın.
Kremayı bir kaba alıp kabarıp katılaşana kadar iyice çırpın.
Muz pürenizi karıştırıp, çok fazla söndürmeden düşük devirle tüm malzeme karışana kadar tekrar çırpın.
Servis kaselerindeki bisküvili tabanınızın üstüne birkaç dilim muz koyup üzerine hazırladığınız karışımı dökün.
3-4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra tekrar muz ile süsleyip soğuk servis yapın.

 
 
 
KÖSTEBEK PASTA
Malzemeler: 3 adet yumurta,  1,5 su bardağı toz şeker,   1,5 su bardağı süt
3,5 su bardağı un,  1 su bardağı sıvıyağ,  1 paket kakao,  1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İç dolgusu için; 3 paket krem şanti,  1,5 su bardağı süt,   6-7 adet muz

Yapılışı:Oda sıcaklığındaki yumurta ile şekeri, şeker tamamen eriyinceye kadar çırpın.
Oda sıcaklığındaki yumurta ile şekeri, şeker tamamen eriyinceye kadar çırpın.
Karışımınız göz göz olunca içine sıvıyağı ve sütü ekleyip çırpın.
 Unu, üzerine kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip fazla çırpmadan karıştırın.
 Kakaosunu ekleyip yağlı kağıt serilmiş düz fırın tepsinize kek hamurunuzu dökün.
 Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
 Krem şantileri süt ile çırpıp kenara alın.
 Kekiniz sert ise ılık süt ile ıslatın.
 Kekinizi bir su bardağı ya da Tupperware hünerli üçlülerin küçük ya da orta boyuyla  kesin.
 Yuvarlaklar elde edin.
 Üzerine ufak ufak doğradığınız muzlardan birer yemek kaşığı koyun.
 Muzların üzerine krem şantiyi bombe olacak şekilde paylaştırın.
 Kekinizin artan kısımlarını yumuşaksa elinizle, sert ise rondo ile ufalayıp krem şantinin üzerine serpin.
 Yaklaşık 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.
 


ÇİLEKLİ YOĞURT TATLISI
Malzemeler: 250 gr. çilek,   500 gr. süzme yoğurt,    20 adet tatlandırıcı

Hazırlanışı:Tatlandırıcı azıcık su ile eritilip yoğurda karıştırılır. Ufa­cık doğranmış çilekler ilave edilip bir kez daha karıştırılır. Kaplara konulup servis yapılır.
Not: Meyveli yoğurdu dilediğiniz her meyve ile yapabilirsiniz. (Şeftali, kayısı, böğürtlen, vişne vb.)
 

MEYVELİ CUP
Malzemeler: 250 gr, çilek,  2 adet kivi,  2 adet muz,  5 çorba kaşığı granül diyet şeker
 
Hazırlanışı: Bütün meyveler küçücük doğranır ve şekerle karıştırılır. 1 saat buzdolabında ara sıra karış­tırılıp bekletilir. Cupların içinde servis yapılır.
 
 
 
GELİN TATLISI
ŞERBETİ İÇİN: 3,5 su bardağı şeker,  3 su bardağı su yarım tatlı kaşığı limon suyu
NOT:şerbeti önce yapıp soğutmak lazım.
MALZEMELER: 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı margarin, 1 cay bar. ılık süt
1 paket kabartma tozu,  3,5 su bardagı un
100 gr iri dövülmüş ceviz,  1 tatlı kaşığı tarcın
 
Hazırlanışı: Hamur yoğuracağımız kaba sıvı yağı eritip soğuttuğumuz margarini kabartma tozunu ılık sütü koyup çırpma teliyle karıştıralım elenmiş unu eleyip özlü hamur elde edelim hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassıtalım hamurların orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz ve tarcın koyarak karşılıklı iki kenarlarını üst tarafta birleştirip yapıştıralım hurma şeklini alan hamurları 190 dereceli ısıda pişirelim fırından alır almaz soğuttuğumuz şerbeti üzerine dökelim afiyet olsun  
 
 
                  
                           MOZAİK PASTA

Malzemeler:  2 yemek kaşığı, toz şeker2 yemek kaşığı, kakao,  2 paket pötibör bisküvi
2 yemek kaşığı, tereyağı,  1 çay fincanı, ceviz,  200 gram, bitter çikolata
1 çay b. süt,  İncir reçeli
Hazırlanışı:Öncelikle, bisküvileri kıralım, karıştırma kabına alalım. Biz bu arada, kaynayan suyun üstüne, bir tabak oturtalım içine tere yağını, çikolatayı ve toz şekeri alalım benmari usulü eritelim. Bisküvilerin üzerine alalım, incir reçelinin şerbetini de karışıma dökelim ve yoğuralım. Hafif yağladığımız, kek kalıbına hamuru alalım ve bastıralım, buzdolabında soğumaya alalım, soğuyan mozaik pastamızı dilim yaparak servise sunalım. Afiyet olsun.
 
 
 
 
CEVİZLİ TATLI
Malzemeler: 5 çay fincanı, un,  yarım su bardağı, sıvıyağ,   yarım su bardağı, tereyağı
 3 yemek kaşığı, yoğurt,   2 yemek kaşığı, irmik,  yarım su bardağı, pudra şekeri
 1 tane yumurta,   yarım p.kabartma tozu,   1 paket vanilya
 1 çay fincanı, ceviz içi,   marmelat
Şerbeti için: 3 çay fincanı, toz şeker,   3 çay fincanı, su,  1 dilim limon
Süslemek için: ceviz içi

Hazırlanışı: Şerbeti için, tencereye, şekeri, suyu ve limon dilimini alalım, kaynatalım. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha tutalım. Bu tatlılın özelliği tatlıda sıcak olucak şerbette.
Unu karıştırma kabına alalım, üzerine ortasını havuz gibi açalım yumurtayı kıralım sonra sırası ile sıvı ve tere yağını alalım. Yoğurt, pudra şekeri, irmik, kabartma tozu ve vanilya alalım, yoğuralım, kıvama gelen hamuru merdane ile açalım. Cevizi parçalayacıdan geçirelim, marmelatla karıştıralım. Merdane ile 1 cm kalınlığında açtığımız, hamuru su bardağı ile keselim. Arasına hazırladığımız ceviz içi yeteri kadar koyalım, üstte doğru zarf gibi kapatalım. Yağlanmış fırın tepsisine dizelim 170 derecelik ısıda pembe renk alana kadar pişirelim.



KAYMAKLI VE CEVİZLİ TATLI
MALZEMELER: 2adet yufka,  1paket kaymak,  2bardak ceviz içi,  1kaşık margarin
Şerbeti: 3 bardak su,  2 bardak şeker kaynatıp yarım limon sıkın

Hazırlanışı: Şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Yufkaları üst üste tezgaha serin kaymağı sürün. Cevizi serpin. Önce yufkanın uçlarından tutarak ortasında birleştirin sonra da rulo şeklinde sarın. Yağlanmış tepsiye koyarak dilimlere ayırın. Margarini eriterek üstüne sürün 170 derecede kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınızda soğuk şerbeti döküp çekmesini bekleyin
 
ZERDE
Malzemeler: 20 lif safran (veya 1 çay kaşığı zerdeçal)
Yarım çay bardağı pirinç,  5 su bardağı su,  2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çorba kaşığı buğday nişastası veya patates nişastası
1,5 çay bardağı şeker,  2 çorba kaşığı gül suyu,  2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

Hazırlanışı: Pirinci, içinde beklettiğiniz suyla birlikte iyice yumuşayıp helmelenene kadar, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin (pirinç lapa gibi olmasın). Arada bir üzerine çıkan beyaz köpüğü bir kevgirle alın.
Ayrı bir kapta nişastayı 1 su bardağı suyla iyice ezin. Yumuşamış olan pirincin içine safranlı suyu, nişastalı suyu ve şekeri aynı anda katın. Devamlı karıştırarak bir taşım kaynatın. Kısık ateşte hep aynı yöne karıştırarak pişirmeye devam edin. Zerde koyulaşıp, kaşığa aldığınızda uzar kıvama gelince ateşten alın. Gül suyunu ilave edip bir kez karıştırın. Kâselere pay edin. Soğuyup üstü kabuk bağladığında suyunu süzdüğünüz kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek soğuk servis yapın.
Safranı 1 su bardağı suya koyup bir gece bekletin. Sabahleyin pirinci ayıklayıp güzelce yıkayın. Nişastasını salması için yarım saat 3 su bardağı suda ıslatın. Kuş üzümünü iki elinizin arasında ovalayarak sapını çöpünü temizleyin. Üzerini kapatacak kadar ılık suyla bir kenarda şişmeye bırakın.
 
 
BİCİ BİCİ
Malzemeler: 1 paket nişasta (12 çorba kaşığı kullanılacak)
1 tatlı kaşığı bici bici boyası(aktardan şerbet boyası diyerek edinebilirsiniz)
1 kg şeker,  Şoklanmış Buz,  Bir paket pudra Şekeri
(İsteğe bağlı olarak gül suyu, muz, çilek, kiraz, şeftali)

Hazırlanışı: 2 çay bardağı toz şeker, 12 kaşık nişastayı, bir miktar su ile muhallebi olana dek karştırarak koyu hale gelmesini sağlıyoruz. Koyulaştırdıktan sonra bir tepsiye ince bir tabaka halinde bir seriyoruz. Sonra dolapta soğumaya bırakıyoruz. Donduktan sonra bicimizin temel malzemesi hazır demektir. Diğer tarafta bir litre suyun içerisine bici bici boyamızı ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Donan nişastalı muhallebimizi küpler halinde kesiyoruz. Bir kasenin yarısını dolduracak biçimde bu muhallebimizi koyuyoruz. Üzerine şoklanmış buzu rendeleyerek kar biçiminde kubbe şeklini alacak şekilde koyup hafifçe elimizle bastırıyoruz.
Buzun üzerini havuz biçiminde açarak ortasına dilediğiniz miktarda pudra şekeri koyuyoruz, yine dilediğiniz miktarda gül suyu koyuyoruz, yukarıda saydığım meyvelerden dilediğiniz dilimleyerek üzerini süsleyebilirsiniz. En son aşama olarak da kaynatıp soğuttuğunuz bici bici boyalı sudan buzun üzerine yavaşça döküyoruz. Çok fazla koymamanızı tavsiye ederim. Buz eridiğinde taşma ihtimali var. 
 
 
 
ŞEKERPARE
Malzemeler: 2-3 su bardağı un,  2 çorba kaşığı pudra şekeri,  1 çay kaşığı karbonat
1 yumurta,  125 gr (5 çorba kaşığı) tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı irmik,  Yarım çay bardağı Antep fıstığı veya badem
ŞERBETİ İÇİN: 2,5 su bardağı su,  3 su bardağı şeker,  1 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı: Suyla şekeri ateşe kovun, bir taşım kaynatın. Şerbet hafifçe koyulaşana kadar, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Üzerine limon suyunu sıkıp 1-2 dakika sonra ateşten alın. Soğumaya bırakın. 2 su bardağı unu yoğurma kabına eleyin. Üstüne pudra şekeri, karbonat, yumurta, tereyağı ve irmik ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Gerekirse azar azar un katabilirsiniz. Fırını 170 (turbo 150) derecede ısıtın. Geniş bir fırın tepsisini yağlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Ortasına birer tane Antep fıstığı veya badem batarın. Sıcak fırında üstü pembeleşip gevrekleşene kadar, 40-50 dakika pişirin. Şekerpare fırından çıkar çıkmaz soğumuş olan şerbeti üzerine gezdirin.
 
 
 
 
BAYRAM ŞEKERİ
Malzemeler: 500 gr. badem,  500 gr. pudra şekeri,  1 yumurta
2 çorba kaşığı kakao,  1 paket kakao

Hazırlanışı: Bademler kaynar suda bekletilip kabukları soyulur. Mut­fak robotuna alınır. Pudra şekeri, 1 yumurtanın akı ve 2 çorba kaşığı kakao ile robotta macunlaşana dek çekilir. Hazırladığımız karışımdan cevizden küçük toplar yapılır. Bu toplar elenmiş ka­kaoya bulanıp şekerliğe alınır.
Not: (Regl döneminde kadınlarda şekerli ve karbonhidratlı yi­yecek tüketme ihtiyacı hissedilebilir. Ruhsal açıdan canı­nız istiyorsa bu yiyeceklerden yiyin. Ancak abartılı por­siyonlara dikkat!)
 
 
 
 
KEPEKLİ BİSKÜVİ TATLISI
Malzemeler: 1 paket kepekli bisküvi,  1 çorba kaşığı toz şeker,  1 tatlı kaşığı vanilya
1 yumurta sarısı,  Yarım kutu krem peynir (küçük kutu)
2 çay kaşığı tarçın,  1 çorba kaşığı margarin,  1 limon kabuğu rendesi,  Ceviz
 
Hazırlanışı: Bisküvileri mutfak robotunda çekelim. Yağ ve tarçın ekleyip derin bir tencerede kavuralım. Diğer yanda şeker, vanil­ya, peynir, limon kabuğu rendesi, yumurtayı krema kıvamı alana dek karıştıralım. Yuvarlak fırın kabına bisküvi karışımı­nın yarısını dökelim. Üzerine hazırladığımız kremayı yayalım. Onun üzerine kalan bisküvi karışımını döküp 200° fırında 20 dakika pişirelim. Soğutup servis yapalım.
 
 
HAŞHAŞLI TATLI
Malzemeler: 1 su bardağı haşhaş ( sarı ya da siyah ),  1 su bardağı irmik
1 su bardağı sıvı yağ,  1 su bardağı şeker
1 su bardağı un ( eğer yaptığımız karışım kek kıvamına gelmezse biraz daha ekleyebilirsiniz ),  4 adet yumurta,  1 paket kabartma tozu,  1 paket vanilya
Şerbeti için; 3 su bardağı su,  1 su bardağı şeker
Üzeri için; 2 paket krem şanti,  Ezilmiş fıstık ya da ceviz

Hazırlanışı: Tatlımızı yapmaya ilk olarak geniş bir karıştırma kabına 1 su bardağı şekeri, sıvı yağı ve 4 adet yumurtayı kırıp mikserle karıştırmakla başlıyoruz. Mikserin orta devrinde iyice karıştırdıktan sonra üzerine yavaş yavaş dökmek suretiyle irmiğimizi de ilave ediyoruz. O da karıştıktan sonra haşhaşı ve vanilyayı da ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Ve son olarak unumuzun içerisine kabartma tozunu da ekleyerek karışımımıza ilave ediyoruz. Kek kıvamına gelene kadar mikserin yüksek hızında çırpıyoruz. Kek kıvamına geldikten sonra karışımımız hazır durumdadır.
Dikdörtgen şeklinde olan bor camı yağlıyoruz. Karışımızı içine koyuyoruz ve fırına sürüyoruz. Fırında üzeri kızarana kadar bekletiyoruz. Piştikten sonra kekimizi fırından çıkarıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Kekimiz soğurken biz şerbetimizi hazırlayalım. Tenceremize suyu ve şekeri koyuyoruz. Şekeri eriyip suyu kaynadıktan sonra kıvamına gelip gelmediğine kontrol ediyoruz ve altını kapatıyoruz.
Hazırladığımız şerbeti kekimiz biraz soğuduktan sonra üzerine döküyoruz. Daha sonra şerbetimizin soğumasını da bekliyoruz.
Kekimiz de soğurken krem şantimizi hazırlıyoruz ve bir süre buzlukta bekletiyoruz.
Ve son olarak krem şantimizi de şerbetli kekimizin üzerini kapatacak bir şekilde sürüyoruz. Üzerini de ezilmiş fıstık ya da cevizle süslüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder