21 Ağustos 2013 Çarşamba


İÇLİ KÖFTE
Malzemeler: 2 adet yufka,  280 gr. kıyma,  1 çay bardağı ince bulgur,  1 adet soğan
1/2 su bardağı ceviz,  1 tatlı kaşığı pul biber,  1 çay kaşığı karabiber,  Tuz
1 kâse yoğurt,   1/2 bardak galete unu
 
Hazırlanışı: Yemeklik doğranmış soğan ile kıyma güzelce kavrulur. Tuz, karabiber ve pul biber ilave edilir. Biraz daha kavrulur. İnce bulgur eklenir ve karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır. Ocaktan alman tencere kapağı açılmadan 15 dakika bulgur demlenene dek bekletilir. İri dövülmüş ceviz ilave edilip bir kez daha karıştırılır. 1. yufka açılıp içine bir fırça yardımı ile yoğurt sürülür. 2. yufka onun üzerine konulur. Onun üzerine de yoğurt sürülür. Yufkalar 12 eşit parçaya üçgen olarak bölü­nür. Her üçgene hazırladığımız içten konulup sigara böreği gi­bi sarılır. Hazırlanan börekler önce yoğurda sonra da galete ununa bulanın Önceden ısıtılmış 200° fırında 30 dakika pişiri­lir.
 
 
KÖRİLİ BEZELYELİ BİFTEK
Malzemeler: 8-10 Kişilik
1 kg biftek (küp doğranmış),  1 adet kuru soğan,  2 diş sarımsak,  
2 adet orta boy patates,  1,5 su bardağı bezelye,  2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası,  Yarım yemek kaşığı tatlı biber salçası
8-10 dal doğranmış maydanoz,  1 silme tatlı kaşığı köri,  Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı kekik,  Değirmen deniz tuzu, değirmen karabiber

Yapılışı: Zeytin yağını tencerede ısıtıp küp doğranmış bifteklerinizi koyup saldıkları suyu çekene kadar pişirin.
Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ve sarımsağı ilave edin.
Salçaları, küp doğranmış patatesleri ve bezelyeyi de ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Köri, zencefil, kekik, tuz ve karabiberi de ekleyin.
En son doğranmış maydanozları ve yarım su bardağı sıcak suyu ilave edin.
Etler ve tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. (Ben Tefal Nutricook’ta kısa sürede yaptım. Siz de düdüklü tencerede hazırlayabilirsiniz).
Kokusuna ve tadına bayılacaksınız. Sıcak servis yapın.
 
PASTIRMALI ISPANAKLI TAVUK
Malzemeler: 8-10 Kişilik
1 kg biftek (küp doğranmış),  1 adet kuru soğan,  2 diş sarımsak
2 adet orta boy patates,  1,5 su bardağı bezelye,  2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası,  Yarım yemek kaşığı tatlı biber salçası
8-10 dal doğranmış maydanoz,  1 silme tatlı kaşığı köri,  Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı kekik,  Değirmen deniz tuzu, değirmen karabiber

Yapılışı: Zeytin yağını tencerede ısıtıp küp doğranmış bifteklerinizi koyup saldıkları suyu çekene kadar pişirin.
Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ve sarımsağı ilave edin.
Salçaları, küp doğranmış patatesleri ve bezelyeyi de ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Köri, zencefil, kekik, tuz ve karabiberi de ekleyin.
En son doğranmış maydanozları ve yarım su bardağı sıcak suyu ilave edin.
Etler ve tüm sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. (Ben Tefal Nutricook’ta kısa sürede yaptım. Siz de düdüklü tencerede hazırlayabilirsiniz).
Kokusuna ve tadına bayılacaksınız. Sıcak servis yapın.



KESTNE İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMA
Malzeme: 1 adet bütün tavuk,  Kestaneli iç pilav için;,  2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
15-20 adet haşlanıp soyulmuş kestane (Ben Metro – Horeca kullandım),  2 yemek kaşığı Cezz zeytinyağı,  1 yemek kaşığı tereyağı,  4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü,  5-6 dal doğranmış dereotu,  1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar,  3 su bardağı sıcak su,  Deniz tuzu, değirmen karabiber
Tavuk sosu için;,  Yarım limonun suyu,  1 yemek kaşığı yoğurt,  Yarım yemek kaşığı tatlı biber salçası,  Deniz tuzu, değirmen karabiber

Hazirlanisi: Pirinçlerinizi ılık suda yaklaşık yarım saat kadar bekletin.
Pilav tencerenize yağlarınızı koyun ve yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip saydamlaşana kadar kavurun.
Dolmalık fıstıkları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ve kuş üzümlerini de ilave edip kavurmaya devam edin.
Kestaneleri ekleyin.
Tuz, karabiber ve diğer baharatları da ilave edip sıcak suyu koyun ve pişirin (Eğer tavuğun içine dolduracaksanız pilavı hafif diri pişirin. Biz iki kişi olduğumuz için, ziyan olmasın diye doldurmuyorum. O yüzden de pilavı normal pişiriyorum).
Pilavınız suyunu çektikten sonra üzerine doğranmış dereotlarını ekleyip tencerenin ağzına kağıt havlu kapatın ve 10 dakika demlemeye bırakın.
Bir kasenin içinde tavuk sosu için gerekli malzemeleri karıştırın.
Bütün tavuğunuzun her yerini bu sosa iyice bulayın.
Büyük boy fırın poşetinizin içine, üzerinde yazdığı gibi biraz un koyarak tavuğunuzu yerleştirin ve ağzını iyice kapayın.
Torbanın üzerini birkaç yerinden delin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine fırın poşetli tavuğunuzu yerleştirin ve 200 derece yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
Pilavınızı iyice karıştırıp havalandırın.
Servis tabağınıza boşaltın.
Pişen tavuğunuzu dikkatlice poşetinden çıkarıp pilavınızın üzerine yerleştirin.
Taze kekik ile süsleyip sıcak servis yapın.


TAVUK SAÇ KAVURMA
 Malzemeler: 750 gram kemiksiz tavuk eti,  2 tane orta boy soğan,  
4 diş sarımsak (şart değil),  3 orta boy olgun domates,  3 yeşil biber
2 kırmızı biber,  4 yemek kaşığı sıvı yağ,  kekik,  karabiber,  pul biber,   tuz,  maydanoz
Hazırlanışı: Esasında aslı kuzu etinden olan ve biraz iç yağı ile yapılan milli yemeğimiz saç kavurmayı tavuk etiyle de yapabilmek mümkün. Çok sıkça deniyoruz bizde evde. Çokta lezzetli ve daha hafif oluyor. Oldukça da pratik. Et yemekleri gibi çok zaman almıyor. Denemeyen varsa denemeli mutlaka.Tavukları yıkayalım yine. Çünkü ne şartlarda paketlendiğini satıldığını bilmiyoruz. Ardından kuşbaşı olarak doğrayalım ve az bir sıvı yağ ile geniş bir tavada harlı ateşte kavurmaya başlayalım. Soğanları çeyrek ay şeklinde doğrayalım ve onları da etimize ekleyelim ve kavuralım. Tuzlu olarak dövdüğümüz sarımsağı da ekleyelim. Büyük büyük doğramış olduğumuz çekirdeksiz yeşil sivri biberleri ve küçük küçük doğradığımız kırmızı biberleri de ekleyelim ve hep birlikte kavuralım. Son olarak kabuklarını soyup doğradığımız domatesleri ekleyeceğiz. En son ekleyelim çünkü çabuk pişer ve sulanır domatesler. Bu aşamada yemeğimizi saca alalım çünkü artık pişti. Domatesleri de ekleyelim ve sonra biraz saçta  çevirelim ve baharatları ilave edip sacın üzerine kapak kapatalım. 5 dakika bu şekilde suyunu çekmesi için pişirelim.Tavuklu saç kavurmamız hazır. Servis esnasında ince kıyılmış maydanoz serpelim üzerine.

SAKSI KEBABI
Malzemeler: 4 adet patlıcan,  500 gram dana kuşbaşı et,  3 adet domates
3 adet yeşil biber,  zeytinyağı,  tuz,  karabiber,  pul biber
üzeri için 1 çorba kaşığı salça
üzeri için 1 su bardağı su
üzeri için domates
üzeri için biber
kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı: Bu yemekte sebzeleri saksı olarak kullanıyorsunuz ve ortaya güzel bir lezzet çıkıyor. Tabi her zaman ki gibi kurtarıcımız patlıcan. Patlıcan ve kuşbaşı etin buluşması ile nefis saksı kebabı.
Bu yemek için patlıcanlarımız geniş ama kısa boylu olursa daha iyi olur. Çünkü içini dolduruyoruz. Bu yüzden patlıcanları alacalı olarak soyalım ve oradan ikiye bölelim. Daha sonra patlıcanları dolma şeklinde oyalım ve kızgın yağda kızartalım. Kızarttıktan sonra kağıt havlu serili bir kaba alıp yağlarının çekilmesini bekleyelim.
Etleri tencereye alalım ve suyunu çekene kadar iyice pişirelim. Etler suyunu çektikten sonra kabuğunu soyup küp küp doğradığımız domatesleri, küp küp doğramış olduğumuz biberleri ve zeytinyağını ilave edip kavuralım. Sebzeler ve etler yeterince piştikten sonra son olarak baharatlarını ilave edip karıştıralım ve ocaktan alalım.
Kızarmış patlıcanların içlerini kuşbaşı harç ile dolduralım ve fırın tepsimize dizelim. Hepsini üzerine 1 dilim domates ve 1 dilim biber ekleyelim.
Salça ile suyu çırpalım ve tepsideki patlıcanların üzerine gezdirelim. Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derecelik fırında suyunu çeken kadar pişirelim kebabı. Sıcak olarak servis yapalım.


ÇUBUK KEBABI
Malzemeler: 1 kilo kuşbaşı kuzu eti,  4 adet orta boy patates,  3 adet patlıcan
3 adet kuru soğan,  2 adet rendelenmiş domates,  15 adet tahta çöp şiş
sıvı yağ,  tuz,  karabiber,  pul biber,  kekik
Hazırlanışı: Çöp şiş ile yapılan tüm kebap ve ızgaralar hem kibar oluyor, hemde yemesi kolay olduğu için çok beğeniliyor. Bugün Ramazan ‘ın da son günü olması sebebiyle böyle bir tarif verelim istedik. Çubuk kebabı olarak geçiyor yemeğimizin ismi. Evde kolayca yapabileceğiniz, mangal ve kebap tadını aratmayacak çok güzel bir lezzet.
Kuşbaşı etlerimizi geniş bir kabın içerisinde pul biber, kekik, tuz ve karabiber ekleyerek karıştıralım ve biraz ovalar gibi yapalım. Patlıcanları alacalı soyalım ve yıkadıktan sonra kuşbaşı şeklinde küp küp doğrayıp tuzlu suyun içerisinde acılığı geçmesi için bekletelim. Bu esnada patates ve soğanları da yine aynı büyüklükte küp küp olarak doğrayalım.
Sebzelerimiz hazır olduktan sonra tahta çöp şişlerimize sırasıyla patates, et , patlıcan, soğan sıra sıra takalım doldurana kadar. Tüm malzeme ve şişleri bu şekilde değerlendirdikten sonra kızgın yağda şişlerimizi çevirerek iyice kızartalım. Tüm kebapları bu şekilde pişirelim ve ısıya dayanıklı bir tabağa dizelim. Daha sonra üzerlerine rendelenmiş domatesler ile hazırladığımız sosu gezdirelim. Sıcak sıcak servis yapalım. Közlenmiş biber, domates ve taze yoğurt yanında pilav ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Domates Sosu: Domates sosunu nasıl yapacağız diyenler olabilir. Domatesleri kabuklarını soyduktan sonra minik küp küp doğrayalım yemeklik şekilde. Sonra biraz sıvı yağ ile tavada yumuşayıp suyun bir miktar çekene kadar karıştırarak kavuralım. Dilerseniz içerisine bir miktar pul biber ve karabiber ilave edebilirsiniz.
 
TAVUK KANAT
Malzemeler: 1 kilo tavuk kanat,  2 tatlı kaşığı domates salçası,  
2 tatlı kaşığı biber salçası,  2 diş sarımsak,  yarım kahve fincanı zeytin yağı
tuz,  karabiber,  pul biber,  kekik,  kimyon,  kızartmak için sıvı yağ
 
Hazırlanışı: Bereketli ve lezzetli olması sebebiyle ızgarada en çok  tercih edilen tavuk kanat bölümü oluyor genelde. Hem daha iyi kızarıyor, hemde o mangal kokusunu, tadını en iyi kanat veriyor. Yağda kızartırken de aslında aynı güzellikte pişiyor kanat. Verdiğimiz tarifi de ister ızgarada, ister kızartırken kullanabilirsiniz. İki şekilde de çok güzel oluyor.
Derin bir yoğurma kabının içerisine biber salçasını, domates salçasını, ezilmiş sarımsağımızı, zeytinyağını, tuzu ve arzumuza göre tüm baharatları ekleyelim. Baharat olarak kekik, pul biber, çok az karabiber ve çok az kimyon kullanabilirsiniz. Et ve tavuk yemeklerine bu baharatlar çok yakışıyor. Eklediğimiz tüm malzemeleri önce iyice karıştıralım. Birbiri ile özleşene kadar karıştıralım ve ardından tavuk kanatlarımızı da ekleyip hep birlikte yine karıştıralım. Tüm sos tavuklara işleyene kadar karıştırdıktan sonra, dilerseniz biraz ovalayarak karıştırabilirsiniz kanatları. Ardından bu şekilde üzerini kapatarak buz dolabına kaldıralım.
Yaklaşık 2 saat kadar dinlenen tavukları dolaptan çıkaralım. Kızartma tavamızın içine sıvı yağımızı dökelim ve tavuklarımızı kızartalım. Dilerseniz fritözde veya ızgarada da yapabilirsiniz. Yağsız sevenler ızgarada yapabilir. Afiyet olsun diyoruz.
Servisi bulgur pilavı, közlenmiş biber ve sumaklı soğan eşliğinde yapabilirsiniz. Yanında biraz da yoğurt iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder