21 Ağustos 2013 Çarşamba

 
 
 
 
     
PUF BÖREĞİ
 
Malzemeler: 1 tane yumurta,  1 çay bardağı zeytin yağ,  1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı yoğurt,  Yeteri kadar un
İç harcı İçin Malzeme :1 su bardağı beyaz peynir,  Yarım demet maydanoz
Ara katlar için malzeme:  Yeteri kadar sıvı yağ
 
Hazırlanışı: Derince bir kabın içine zeytin yağ, yumurta, tuz, yoğurt, kabartma tozunu koyun ve mikserle iyice çırpın. Üzerine unu ekleyip 20 dakika boyunca yoğurun
Yoğurduğunuz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve tek tek hepsini açın
Her bir bezenin üzerine çok az sıvı yağ sürüp elinizle yayın.  Bu şekilde bezeleri bekletirken iç harcı hazırlamaya başlayın.  Bir kabın içine peyniri koyun ve üzerine ince ince kıyılmış maydanozları döküp, çok az sıvı yağ ekleyerek karıştırın
Hazırladığını puf börek harcını açılmış yağlanmış bezelerinizin ortasına paylaştırın ve bezeleri kapatın.  Teflon tavaya bolca sıvı yağ koyup kızdırın
Hazırladığınız puf böreklerinin kapattığınız kısımlarını parmaklarınızla bastırarak şekil verip kızgın yağın içine atın.  Puf böreklerinizi önlü arkalı kızartıp, havlu peçete serdiğiniz tepsiye yağlarını süzdürmek üzere alın
Yağları süzülen puf börekleri servis tabağına alıp ikram edin
      
 
ISPANAKLI RULO
Malzemeler: 2 adet Iglo Yaprak Milföy,  1 adet kuru soğan,  250 gram Iglo ıspanak
1 su bardağı Iglo renkli biberler (yoksa; doğranmış 1 adetkırmızı biber, 1 adet sarı biber, 2 adet çarliston biber),  4 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı,  Değirmen deniz tuzu, değirmen karabiber
Üzeri için; 1 adet yumurtanın sarısı,  Çörek otu

Yapılışı: Öncelikle oda sıcaklığına gelip yumuşaması için milföylerinizi buzluktan çıkartın.
Yemeklik doğradığınız soğanı, ısıttığınız yağda saydamlaşana kadar kavurun.
Renkli biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.
En son ıspanakları da koyup baharatları ilave edin ve ılınması için kenara alın.
Ilındıktan sonra içine beyaz peyniri ilave edin.
Oda sıcaklığına gelen milföylerinizi unlanmış tezgahta, bir merdane ile çok ince olmayacak şekilde hafifçe açın.
Hazırladığınız iç harcı hamurunuzun her yerine dağıtın.
Dikkatlice rulo yapıp her yerine yumurta sarısı sürün.
2 parmak genişliğinde kesip yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

    
     
ZEYTİNLİ AÇMA
Malzemeler: 1 su bardağı sıvı yağ,  1 su bardağı ılık süt,  1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya,  1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme),  3 çorba kaşığı şeker (tepeleme)
Alabildiği kadar un
İç Harcı İçin: Dilimlenmiş zeytin(isteğe bağlı ben zeytinli yaptım)
Üzeri için: Çörek otu,  1 yumurta sarısı
 
     Hazırlanışı: Yoğurma kabına ılımış sütü ve suyu ilave edin, mayayı da ilave edip eritin, daha sonra diğer malzemeleri de ilave ederek (unu yavaş yavaş ilave edin) kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur yoğurun, üzerini streçle kapatın. Hamur iyice kabarıncaya kadar açmayın (yaklaşık 1 saat kadar). Sonra mandalina büyüklüğünde bezeler alın. Yağlanmış tezgahın üzerinde ince bir şekilde açabildiğiniz kadar açın geniş kısmına hazırladığınız zeytinleri koyup rulo şeklide sarıp şekil verin, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpebilirsiniz, yaklaşık 20 dakikada tepside mayalandırın. Daha sonra fırına sürün önceden ısıttığınız 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
 
                                                         PEYNİRLİ BÖREK
MALZEMELER: 5 Yufka,  1su b. süt,  1 çay bi sıvı yağ,  içine beyaz peynir maydanoz

HAZIRLANIŞI:Öncelikle sütü, sıvı yağ ve yumurtayı çırpın.
Fırın tepsisine ilk yufkayı yayıp hazırladığımız sostan her yerine sürün 2. yufkadan sonra peynirli harçtan serpelim diğer yufkalardan aynı işlemi uygulayalım en üstüne de kalan sosumuzu gezdirip keselim ve 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim ...
 

 
 

KANDİL SİMİDİ
MALZEMELER:1 Su b. yoğurt,  1 su b. sıvı yağ,  1 p. margarin,  2 yumurta
kabartma tozu,  1 tatlı k. mahlep,  1 tatlı k. tuz, 1 tatlı k. şeker
üzeri için:2 paket susam
sosu için:2 yumurta , 2 su b. su,  2 kaşık un

HAZIRLANIŞI:Hamur malzemesini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz sos için olan malzemeyi bir güzel karıştırıp simit şekli verdiğimiz hamurları önce bu sosa sonra susamlara bulayıp fırın tepsisine dizip 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Saklama kabında buz dolabında bir hafta tazeliğini koruyabilir. 
 
 

KAŞARLI PATATESLİ POĞAÇA
MALZEMELER: 1 Su b. sıvı yağ,  1 su b. yoğurt, ,   1 çay b. yoğurt suyu veya su , 
  1 yumurta,  1 p. kurumaya,  1 tatlı k. tuz,  alabilidiği kadar un 
İç harcı için : 3 orta boy haşlanmış patates,   1 su b. rendelenmiş kaşar peyniri,  tuz,  karabiber,  çörek otu,  üzerine yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI: Hamuru yoğurup ılık ortamda 10 dk. mayalandıktan sonra iç harcını karıştırıp klasik poğaça gibi hazırlayalım , poğaçalarımızı 180 derecelik fırında 20/25 dk. pişirin ..


ÖRGÜLÜ POĞAÇA

MALZEMELER: 1 Su sıvı yağ,   1 su b. su,  1 p. yaş maya,
1 tatlı k. toz şeker,  1 çay k. tuz,  üzerine yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI: Hamurumuzu yoğurup mayalandırıyoruz, hamurdan parçalar koparıp rulo şekli verip 3 tanesini örgü şeklinde örüp fırın tepsisine dizin üzerine yumurta sarısı sürün fındık serpip 10 dk. tepside mayalandıktan sonra üzeri kızarana kadar pişirelim ..
 
 
 

KARNIYARIK POĞAÇA
MALZEMELER: 1 Çay b. ılık su,  1 çay b. sıvı yağ,  
1 çay b yoğurt,  2 tane yumurta, yarım p. yaş maya,
  1 tatlı k. tuz,  3 yemek k. şeker,  4 /5 su b. un 
İÇ HARCI İÇİN: Maydanoz,  peynir,  domates, ve biber
 
HAZIRLANIŞI : Su , tuz ve şekere maya bırakılıp eritiliyor, diğer tarafta sıvı yağ, yoğurt, 2 yumurta ve azar azar un bırakılıp bütün malzemeyi karıştırıp yoğurun sıcak bir yerde mayalandırın ,daha sonra hamurdan parçalar alıp içine peynir ve maydanoz karışımı bırakılır poğaça şekli verilir kapatılan kısım alt tarafa getirilip yağlanmış tepsiye dizilir üzeri azıcık bıçakla kesiliyor ve kesilen yere domates , biber konur tekrar mayalandırılır mayalandıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürülür istenirse çörek otu ve susam serpilir üzeri kızarana kadar pişirilir.
 
 
 

PASTANE POĞAÇASI
MALZEMELER:1 P. margarin ,  1 p. yaş maya,
  1 çay b. sıvı yağ,  1 çay b. süt ,  1 tatlı k. şeker,  2 yumurta,    1/5 kg. un ,  ve aldığı kadar su 
 
HAZIRLANIŞI: Bütün malzemeden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurup mayalanması için 30 dk. dinlendiriyoruz, mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp pasta tabağı büyüklüğünde açın arasına hazırladığınız peynirli içten serpip rulo gibi sarıp elimizle döndürüp iki ucunu birleştirip simit şekli veriyoruz  üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpip 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz..
 
 
 
 
 
 

MALATYA'NIN EN GÜZEL EKMEĞİ EŞKİLİ EKMEK

                                                                  
MALZEMELER: Tam buğday unu,  tuz,  ayran veya  peynir altı suyu ,  1 p. maya
 
HAZIRLANIŞI: Hamurumuzu kulak memesinden daha yumuşak bir şekilde iyice yoğuralım 2 saat mayalandıralım . B u hamurdan ister sacda ekmekler pişirin ister arasına kıymalı, patatesli, peynirli harçlar hazırlayıp katmer yapın veya yağlanmış fırın tepsisine hamurdan 2 cm. kalınlığında açıp yayın hazırladığımız harçtan hangisini isterseniz onu üzerine serpiştirin tekrar bir kat daha açın üzerine kapatın yumurta sarısı sürün çörek otu , susam serpin 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin kömbemiz hazır .Ayrıca bu hamurdan çocuklarınıza pizzalarda hazırlayabilirsiniz yağlı ekmek yapabilirsiniz hamurumuzu yoğurup dolapta 4 gün saklayabilirsiniz gerektikçe elinizin altında hazır bulunur  kısacası çok amaçlı güzel bir hamur.
 
 
 
 
PUFUDUK EKMEKLER
MAlZEMELER: 500 Gr. un,  1 tatlı k. tuz,  1 tatlı k. şeker,  1 p. yaş maya,  
1 yumurta,  1 su b. süt
ÜZERİNE :Çörek otu,   susam,  kızartmak için
 
HAZIRLANIŞI: Hamuru aldığı kadar ılık su ve diğer malzemeyle yoğurun kulak memesi yumuşaklığında ve mayalandırıyoruz, mayalanınca kızgın yağın içine avucumuzda küçük açtığımız ve susam, çörek otuna batırdığımız hamurları atıp kızartıyoruz.
 
 
 
 
PATATESLİ BÜZGÜLÜ BÖREK
MALZEMELER: Yarım çay b. su,  yarım çay b. sıvı yağ,  1 yumurta, 
 2 çorba k. yumuşak margarin,  2 çorba k. yoğurt,  1 çay k. karbonat,  1 çay k. tuz,  
alabildiği kadar un,  
İÇ HARCI İÇİN: 2 Soğan,  4 patates,  1 çorba k. domates salçası,  1 tatlı k. biber salçası
1 tutam maydanoz,  sıvı yağ,  tuz,  kara biber
 
HAZIRLANIŞI: İç harcı için tavaya sıvı yağı dökün soğanları yağda kavurun salçayı ilave edin haşlanmış patatesleri küp doğrayın  tuzunu, biberini tavaya ilave edin ve karıştırın altını kapattıktan sonra doğranmış maydanozu da koyun karıştırın .
Hamurumuzu hazırlamak için yumurtayı kırın ve beyazını hamura sarısını üzerine ayırın sütü, yağı, yumurta beyazını ve suyu karıştırma kabına dökün çırptıktan sonra yoğurdu ve yumuşak margarini ekleyip karıştırın kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edince küçük bezeler koparıp yuvarlayıp açın açtığınız bezelerin ortasına harçtan koyun iki kenarını büzerek ortada birleştirin yağlanmış tepsiye dizin tepside mayalanmaya bırakın üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecelik fırında pişirin.
 
 
SODALI BÖREK
MALZEMELER: 6 Yufka,  yarım kg. lor yada yağsız peynir,  1 demet maydanoz
1 su b. süt,  1 su b. sıvı yağ, 2 adet yumurta,  1 küçük şişe soda,  tuz,  kara biber,  
pul biber,  susam ,  çörek otu
 
HAZIRLANIŞI: Maydanozu peynir, biber ve tuzla iyice karıştırın , tepsinin tabanına 2 /3 çorba k. sıvı yağ sürün , süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içerisinde güzelce çırpın ,ilk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsiyi eşit kapatacak şekilde yerleştirin sütlü harç ile bu yufkayı kaşıkla azar azar ıslatın 2. yufkaya da aynı işlemi yapın , peynirli harcın yarısını tepsinin her yerine eşit şekilde yayın kalan yufkalara da aynı işlemi yapın istediğiniz şekilde kesin kalan sütlü harcı üzerine gezdirin sodayı kestiğimiz yerlerden eşit olarak dökün  buz dolabında en az 6 saat bekletin dolaptan alınca üzerine yumurta sarısı , susam, çörek otu serpin 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin .
 
 
 
 
GÜL BÖREĞİ
MALZEMELER: 6 Tane yufka ,  1 su b. sıvı yağ,  2 su b. süt,  3 yumurta,  
 İçin İçin :Peynir,  maydanoz,  pul biber

Üzeri için: Susam,  çörek otu,  yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI: Yufkaları 4 bölüp bir parçasına hazırladığınız yumurta , süt, yağ karışımından sürüp peynirli harçtan koyup rulo şeklinde sarıp gül şekli verip fırın tepsisine dizin üzerine yumurta sarısı ,çörek otu,susam serpip fırına verin üzeri kızarınca çıkarın.
 


DOMATESLİ PİZZA
Malzemeler:2/5 su b. un ,  1 tatlı k. şeker ,  1 çay k. tuz
1 tatlı k. kuru maya,   aldığı kadar su

üzeri için :2 orta boy domates ,  2 tane sivri biber
küçük bir kase çekirdeği çıkarılmış zeytin,  beyaz peynir , kaşar peyniri,  sucuk

Sosu için :1 çorba k. domates salçası,  yarım çay b. sıvı yağ,  1 çay k. kekik 
1 diş sarımsak,  1 çimdik kara biber,   acı sevenler için 1 çay k. pul biber

HAZIRLANIŞI:önce hamurumuzu yoğurup mayalamaya bırakalım kulak memesi kıvamında olacak. Sosunu da sarımsağı rendeleyip diğer malzemesiyle iyice karıştıralım.

Peynirleri rendeleyip diğer malzemeleri halka şeklide doğrayalım.
Yağlanmış fırın tepsisine mayalanan hamurumuzu yayalım ,üzerine hazırladığımız sosu her tarafına sürelim , beyaz peyniri serpiştirelim, sucukları yerleştirelim zeytinler , biberler , domatesler en üste kaşar peyniri serpelim 180 derecelik fırında altı kızarana kadar pişirelim.

 
 
 
KEPEKLİ POĞAÇA
MALZEMESİ: 500 Gr. un,  2 çorba k. kepek,   1 tatlı k. tuz 
1 çorba k. toz şeker20 gr. maya,  
HAZIRLANIŞI:
Bütün malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurup  mayalanınca bezelere ayırıp yuvarlak şekil verip üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpip fırına verin üzeri pembeleşince çıkarın  AFİYET OLSUN



 
                                                   TALAŞ BÖREĞİ               
Talaş Böreği tarifiMalzemeler
500 gr. Koyun eti
2 adet Soğan
1 yemek kaşığı Margarin
2 adet Domates
1 tatlı kaşığı Domates salçası
1 su bardağı Su
1 adet Yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı Kekik
1 tatlı kaşığı Karabiber
1/2 demet Maydanoz
4 su bardağı Un
2 yemek kaşığı Margarin
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Yemeğin Tarifi
1. Kuşbaşından daha küçük doğranan etler bir tencereye konur; üzerine ince doğranmış soğan ve bir kaşık margarin ilave edilir, ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine küçük doğranmış domates ve salça konur, biraz daha pişirilir. Bir bardak su ilave edilir, kapatılır, yumuşayıncaya kadar tutulur, açık olarak suyu çektirilir.

2. Üzerine tuz, kıyılmış maydanoz, kara biber, kekik konur, karıştırılır, soğumaya bırakılır.

3. Hamuru için; Un, tuz, bir kaşık yağ ve ılık su karıştırılarak katı bir hamur tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülerek 15 - 20 dakika dinlendirilir.

4. Bu hamur altı parçaya bölünür, parçalar merdane ile açılır, yağ sürülür, biraz dinlendirilir, elle hazır yufka inceliği kadar açılır, ortalarına içler eşit olarak konur, bohça gibi kapatılır, kapatılan yer alta gelecek şekilde zeytinyağı ile yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir, üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
 
 
 
 
                         
                                                                                                                 ISPANAKLI BÖREK                                                 
MALZEMELER: 4 Su b. un,  1 yumurta,  2 çorba k. sirke,,  1çay b. yoğurt
2 çorba k. sıvı yağ,  aldığı kadar su
İÇ HARCI İÇİN: 500 Gr. ıspanak ,  2 tane kuru soğan ,  200 gr. kıyma
yarım çay b. sıvı yağ,  1 çorba k. tereyağ,  1 tatlı k. pul biber, kara biber
ÜZERİ İÇİN : 1 Yumurta ,,  2 çorba k. yoğurt,   susam , çörek otu

HAZIRLANIŞI: Önce hamuru yoğurup dinlendirin . Bu arada iç harcı hazırlayın , soğanları küp doğrayıp yağda kıymayla beraber kavurun temizlediğiniz ıspanakları ekleyin karıştırın söndürelim baharatlarını serpip ocaktan alın  ..
Hamurdan eşit büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayalım 6 beze olsun fırın tepsinizi yağlayın oklavayla incecik açıp tepsiye yerleştirin aralarına sıvı yağ gezdirin 2. yufkayı da yerleştirin iç harcın yarısını paylaştırın bu işlemi böyle tekrar edin  istediğiniz şekilde kesip üzerine 2 kaşık yoğurt ve 1 yumurta kırıp karıştırın üzerine sürün çörek otu ve susam serpin  fırına verin üzeri kızarana kadar pişirin çıtır seviyorsanız bu şekilde yok biraz daha yumuşak olsun isterseniz fırından çıkarınca hemen üzerine daha büyük bir tepsi kapatıp yarım saat dinlendirin.. afiyet olsun 



PATATESLİ KOL BÖREĞİ
Malzemeler:,  150 gr. Tereyağı,  4 adet Soğan,  4 adet Yufka
1 kg. Patates,   Tuz,  Karabiber

HAZIRLANIŞI:Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup para şeklinde doğrayın. Tereyağının yarısını bir tavada eritin, soğanları yağda öldürün, patatesleri ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber ve maydanozu ekleyin. Bir fırın tepsisinin dibini yağlayın. Yufkaların bir ucunu harçla doldurun, kıvırarak kalem gibi sarın. Rulo yaptığınız hamuru tepsiye yerleştirin. Kalan yağı eritip tepsideki yufkaların üzerine gezdirin. 180 C ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.



 
                
EV YAPIMI MİLFÖY HAMURU
Hazır gıdalar kullanmamaya özen gösterdiğimden kendi milföyümü yaptım.
Malzemeler: 1 bardak buz gibi soğuk su ( ben çay fincanı kullandım)
un ( 3 bardağa yakın kullandım),  1 yemek kaşığı sirke
1 kaşık zeytinyağı,   tuz
150 gr tereyağı ( istediğiniz katı yağı kullanabilirsiniz)
 
Yapılışı: Tereyağ hariç diğer malzemelerle ele yapışmayan orta sertlikte hamur yoğurdum. Çabuk davranmak lazım el ısısından etkilenmesin.Dolapta 15 dakika kapalı streçe sarıp dinlendirdim.
1 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açıp tam ortasına dolaptan yeni çıkmış yağı dilimleyip koydum.
Önce üçe katladım sonra oluşan uzun dikdörtgeni tekrar üçe katladım.
Yine sarıp dolapta 1 saat dinlendirdim.
Sonra tekrar açıp, önce üçe sonra dörde katladım. Bu işlemi her seferinde hamuru dolapta 1 saat dinlendirmek  kaydıyla üç kez daha yineledim.
Sonra hamuru 3-4 milim kalınlığında açıp karelere kestim.      
Aralarına peynir, maydanoz koyup, üzerine yumurta sarısı sürüp fırınladım. Yumurta akını peynire karıştırdım.
Milföy hamurunu kesinlikle çok sıcak fırında pişirmek gerekiyor, yoksa içindeki yağ tepsiye akar, kabarmaz.
 
 
 
PEYNİRLİ ÇARŞAF BÖREĞİ
HAZILANIŞI:Bir kâsenin içine kuru maya, toz şeker, 1 çay bardağı ılık suyu koyun ve kuru mayayı eritin
Ardından bu karışımı derin bir yoğurma kabının içine dökün ve içine ılık sütü, zeytinyağını ve tuzu ilave edip azar azar un ekleyerek 15 dakika kadar yoğurun
Yoğurduğunuz çarşaf böreği hamurunu 8 parçaya bölün ve 15 dakika dinlenmek üzere üzerleri temiz havlu ile örtülü olacak şekilde kenara kaldırın
15 dakika sonra her bir hamur parçasını pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üzerlerine yağ döküp elinizle yağı yayın
8 bezeyi de bu şekilde açıp yağladıktan sonra hepsini üst üste koyun ve elinizle ters çevirip ilk yağladığınız bezeyi üste gelecek şekilde koyun
Ardından mutfak tezgâhını unlayıp en üstteki bezeyi alın ve açmaya başlayın
Elinizle aldığınızda yırtılmayacak kadar olunca bırakın ve yere temiz bir çarşaf ya da sofra bezi serin
Az açtığınız ilk bezeyi çarşafın üzerine koyun ve elinizle çekiştirerek bezeyi incecik olacak şekilde yırtmadan açın
İçine hazırladığınız harcı dökün ve çarşafın bir ucundan iki elinizle tutup havaya kaldırarak yufkanızı rulo şeklinde dolanarak sarılmasını sağlayın
Bu şekilde kalan 7 yufkayı da sarın
Ardından sarılmış olan 8 yufkayı yuvarlak bir fırın tepsisine birbirinin etrafına dolayarak yerleştirin
Üzerine bir miktar yağ sürüp en son olarak da yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürüp ortalama 30-35 dakika pişirin
Pişmiş olan çarşaf böreğini fırından çıkarıp ılıdığı zaman dilerseniz üçgen dilimler halinde kesip servis edin.




MİLFÖY HAMURLU KÖFTELİ BÖREK
Gerekli malzemeler: 6 adet milföy hamuru,  250 gram kıyma,  1 adet kuru soğan
1 adet yumurta,  3 yemek kasığı kurutulmuş erik,  1 tatlı kasığı salça
Yeteri kadar havuç, tane mısır,  kekik,  tuz,  kimyon,  pul biber,  karabiber

Yapılısı: Milföy hamurlu böreğin yapımına iç harcını hazırlamakla başlayın
Derince bir karıştırma kabının içine orta yağlı kıymayı koyun
Üzerine kuru soğanı rendeleyin ve salça, tane mısır, haşlayıp küp küp doğradığınız havuçları ilave edin.
1 yumurtanın sadece beyazını ekleyin ve sarısını bir kabın içine koyup birazdan üzerine sürmek üzere kenara ayırın
Tuz ve baharatları da ekleyip kurutulmuş ekmeği de ilave edip karıştırın
Elde ettiğiniz harcı iyice yoğurun
Milföy hamurlarının üç tanesini birbirinin üzerine birer parmak üst üste gelecek şekilde yan yana dizin
Diğer üç tanesini de yine birer parmak üste üste gelecek şekilde yan yana dizip ilk üçlü Milföyleri yan yana birleştirip dikdörtgen bir hamur selde edin
Merdane yardımıyla bastıra bastıra dikdörtgen milföy hamurunu uzatın
Hazırladığınız köfteli harcı milföy hamurunun ortasına rulo olacak şekilde koyun
Milföy hamurunu köftenin üzerine kapatıp rolu börek elde edin
Ek yerini alta getirecek şekilde yağlanmış tepsiye koyun
Üzerine yumurta sarısını sürün ve önceden ısıttığınız 170 derece fırına tepsinizi sürün
Üzerin kızarınca fırından çıkarın
Afiyet olsun



KIYMA BÖREĞİ
    Malzemeler: 1 su bardağı zeytinyağı,  2 soğan,  350 gr kıyma,  3 yumurta
    2 su bardağı yoğurt,  1 kg yufka,  Yarım demet maydanoz,  Tuz,  karabiber

    Hazırlanışı: Geniş bir kâse ye yumurtaları kırarak iyice çırpın. İçine yoğurdu ekleyip tekrar çırpın. Kalan zeytin yağını koyun. Bir yandan karıştırmayı sürdürerek diğer yandan azar azar gerektiği kadar su ekleyin. Hazırladığınız karışım boza veya ayran kıvamında olmalı. Fırını 220 derecede ısıtın. Geniş bir fırın tepsisini yağlayın. Altına ve üzerine eşit miktarda koyabilmek için yufka kaç taneyse iki bölüme ayırın. İlk yufkayı fırın tepsisine, kenarları tepsiden sarkacak biçimde yırtmadan düzgünce yerleştirin. Hazırladığınız sostan yufkanın her yerine değecek biçimde bolca sürün. İlk bölüm yufkayı her birinin arasını yoğurtlu sosla ıslatarak kenarları tepsiden taşmayacak biçimde gerekirse koparta koparta fırın tepsisine yerleştirin. Arasına kıymalı harcı döşeyin. İkinci bölüm yufkayı da birinciler gibi tepsiye yerleştirin. Son olarak tepsinin kenarından sarkan yufkayı dört tarafından paketler gibi böreğin üzerine kapatın. Kalan sosu kıyma böreğinin üzerine boca edip her yerine yayın. Börek fırının orta rafında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
    Böreklerinizin iyice kabarmasını istiyorsanız, en üst katı koymadan 1 şişe maden suyunu 2 yumurta ile çırpıp tepsiye boca etmeniz kâfidir.
    Bir tavaya 5-6 çorba kaşığı zeytinyağını ve incecik kıyılmış soğanı koyun. Soğanın hafifçe rengi dönmeye başladığında kıymayı koyun. Kıyma saldığı suyu çekip esmerleşinceye kadar kavurun. İçine tuz ve karabiber koyup karıştırarak bir kenarda bekletin.



BANYOLU BÖREK
Malzemeler:  4 tane, yufka,  1 çay fincanı, yoğurt,  1 kahve fincanı, zeytinyağı
2 tane, yumurta,  1 çay fincanı, su
iç malzemesi: 200 gram, beyaz peynir, ezilmiş,  yarım demet, doğranmış
üzerine: yumurta sarısı,  çörek otu

Hazırlanışı: Bir kaba, yoğurdu alalım üzerine zeytin yağını ilave edelim, yumurtaları kıralım ve karıştıralım. Yufkaları üst üste koyalım sekiz parçaya keselim. Yufkaların üzerine hazırladığımız sosu sürelim yufkanın geniş kısmına hazırladığımız, peynir maydanoz iç harçtan yeteri kadar koyalım. Rulo saralım, sardığımız ruloyu gül böreği şeklinde saralım Bir kaseye aldığımız suya hazırladığımız börekleri batırıp Çıkaralım tepsiye dizelim. Hazırladığımız böreği buzdolabında, kırkbeş dakika bekletelim. Önceden ısıttığımız fırına sürmeden önce, üzerlerine yumurta sarısı sürelim, çörek otu serpelim 200 derecelik ısıda, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
 
 
 
PEYNİRLİ KİŞ
Malzemeler: (6 kişilik)  150 gr un,  75 gr soğuk margarin,  4-5 yemek kaşığı soğuk su
1 tutam tuz,  100 gr beyazpeynir,  100 gr tulum peyniri,  200 gr kaşarpeyniri
1yemek kaşığı un,  2 yumurta,  1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA

Hazırlanışı: Un ve margarini parmak uçlarınızla ufalayın ve soğuk su ilave ederek yoğurun. Buzdolabında 1 saat dinlendirin. Un, yumurta ve ayçiçeği yağı derin bir kasede çırpın ve peynirleri üzerine rendeleyip karıştırın. Dinlenen hamuru elinizle tart kalıbının içerisine yerleştirip tabanını çatal ile birkaç yerinden delin. Peynirli karışımı hamurun üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.
 
 
 
PATLICANLI BÖREK
Malzemeler: tuz, karabiber,  sıvıyağ,  3 yufka,  kaşar peyniri rendesi
3 patlıcan,  1 su bardağı süt

Hazırlanışı: İlk önce patlıcanlarınızı közleyin. Bir tencereye alın ve üzerine süt ve kaşarı ekleyin(kaşar rendelenmiş olmalı)pişirin. Geniş olan bir teflon tavanın içerisine alın bu malzemelerinizi. Bir tane yufkayı serin ikinci yufkayı da parçalara ayırın. Üzerine serin ve içerisine patlıcanlı sosu ekleyin. Kalan yufkayı tekrar parçalayın ve üzerine ekleyin sarkan parçaları tavanın kenar kısmından içeri alın katlayın. Yufkaların arada olan katlarına yağ sürün ve üstede sürün. Ocağın üstüne koyun. Her iki tarafta kızarana kadar döndürerek pişirin.
 
 
 

Malzemeler: yarım demet dereotu,  100 gr kaşar rendesi,  3 kabak,
150 gram beyaz peynir,  2 yufka
Sos için: yarım çay bardağı sıvı yağ,  1 çay bardağı süt,  1 yumurta

Hazırlanışı: İlk önce kabakları yuvarlak olarak kesin ve tavada sıvı yağda soteleyin. İçerisine tuz ve karabiber ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta, süt ve sıvı yağ sos haline getirin. Peynir ve doğradığınız dereotunu karıştırın. Pişirme tepsisine 1 tane yufka yayın kenarlarını içeri doğru alın. Diğer yufkayı da parçalara bölerek ekleyin. Hazırlanan sosu da üzerine sürün. Peynir ve dereotu karışımını da üzerine yayın. Kabakları da üzerine dizin. Kaşarları da üzerine yayın ve kızarana kadar pişirin.
 
 
 
ÇİN BÖREĞİ GALETA UNLU
Malzemeler: 1 tane, orta boy pırasa,  1 tane, orta boy soğan
1 çay fincanı, ince kıyılmış lahana,  1/2 adet tavuk göğsü
4 yemek kaşığı soya sosu,  karabiber,  1 tane, yufka
1 tane, yumurta akı,  kızarmak için sıvı yağ

Hazırlanışı: Öncelikle, soğan ve pırasayı ayıklayalım incecik kıyalım. Tavuk göğsünü kesme tahtasının üzerinde ince ince doğrayalım. Orta boy bir tavaya, sıvı yağını alalım üzerine tavuk eti ve sebzeleri alalım harlı ateşte birkaç dakika kavuralım. Üzerine soya susu ve biberi ilave edelim biriki karıştırıp ocaktan alalım. Yufkayı tezgahın üzerinde büyük üçgenler halinde keselim. Hazırladığımız harcı tıpkı sigara böreği gibi ucuna yeteri kadar dökelim ve saralım uclarını yumurta akına batırıp yapiştıralım. Büyük sigara böreği görüntüsü olacaktır, hazırladığımız böregi kızgın yağda arkalı önlü kızartalım, servis tabağına alalım. Kızarmış olan böregi verev keselim, üzerine kalan soya sosunu gezdirerek dökelim. Afiyet olsun.
 
 
 
 ÇITIR ÇITIR MUSKA BÖREĞİ
Malzemeler: 2 adet yufka,  1 yumurta akı,  sıvı yağ,  
İç harcı için: 1 tutam maydanoz,  150 gr. beyaz peynir,  1 yumurta sarısı
 
Hazırlanışı: Karıştırma kabına beyaz peyniri rendeliyoruz maydanozu ince ince doğrayıp, peynirin üzerine ilave ediyoruz 1 adet yumurtanın akını ayrı bir kaba alıyoruz.
Yufkaları uc kısımlarını yapıştırmak için kullanacağız sarısını da ayrı bir tabağa koyalım Hazırladığımız iç harcı iyice karıştırıyoruz 1 yufkayı serip 4 parmak kalınlığında uzun şeritler kesiyoruz şeritlerin uç kısımlarına hazırladığımız iç harçtan tüm yufkalara yetecek kadar yerleştiriyoruz ve muska şeklinde sarıyoruz yufkanın uç kısımlarını yumurta beyazı ile yapıştırıyoruz yufkalar bitinceye kadar bu işlemi devam ediyoruz üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpiyoruz haşhaş da olabilir 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder