21 Ağustos 2013 Çarşamba


Kızarmış Patatesli Kadınbudu Köfte
KIZARMIŞ PATATESLİ KADINBUDU KÖFTE
Yaz günlerinde yahut kış günlerinde ne zaman dilerseniz, arzu ederseniz nefis gidecek bir lezzetle karşınızdayız. Patatesli kadınbudu köfte ne kadar enfes görünüyor. Şimdiden afiyet olsun.


MALZEMELER:  400 gr kıyma,  1 soğan,  1 çay b. pirinç,  1 tutam maydanoz
1 yumurta,  panelemek için:,  2 yumurta,  un
 
HAZIRLANIŞI:Kıymanın üçte birini içine hiç bir şey koymadan bir iki
dakika kavuralım. pirinci haşlayıp sudan geçirip süzelim.
bu malzemeler soğuduktan sonra kalan çiğ kıymanın
içine koyalım. üzerine yumurtayı,soğan rendesini,tuz
ve karabiberi ekleyelim. köfte harcını bu şekilde buzdolabında
yarım saat dinlendirelem. daha sonra şeklini verip tekrar
buzdolabında yarım saat dinlendirdikten sonra önce una
daha sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartalım.
yanında haşlandıktan sonra tavada baharatla kızartılmış taze
patates ve yeşillikler eşliğinde sıcak servis yapalım.




Yahni Köfte
YAHNİ KÖFTE
MALZEMELER: 250 gr kıyma,  2 su b. ince bulgur,  1 çorba k.  un,   1 yumurta
1 su b. kuru fasulye,  1 su b. nohut,   1 kuru soğan,   1 çorba k. domates salçası
1 çorba k. biber salçası,  pul  biber,karabiber,  sıvı yağ,tuz

HAZIRLANIŞI: Yahni köfte için ilk olarak karıştırma kabına bulgur alınır biraz ılık su ilave edilir.Biraz karıştırılır ve daha sonra kıyması unu ve yumurtası da ilave edilerek yoğrulur.elde edilen köfteler fındık  büyüklüğünde yuvarlanır.Bu arada bir tencereye sıvı yağ alınır.  üzerine doğranmış soğanlar alınır.Salçası eklenerek çevrilir.
üzerine sıcak su ilave edilir. Su kaynayınca köfteler eklenir. 10 dakika piştikten sonra haşlanmış  nohut  ve kuru fasülye de eklenek pişirilir.tereyağı ve  reyhanla sos yapılarak üzerine dökülür ve sıcak servis edilir.
 



KUZU KAPAMA
Malzemeler: 1 adet kuzu kol (tercihen kemiği alınmış),  1 kase kiraz domates
1 kase arpacık soğan,   2 yemek kaşığı tereyağı
1 kase garnitür sebze karışımı,  2 dal taze kekik,  Tuz, kimyon 

HAZIRLANIŞI: Kuzu kol etini pişerken dağılmaması için rulo şeklinde katlayıp mutfak ipiyle sıkıca birkaç yerinden dolayın. Taze kekik dallarını da iplerin arasına geçirerek sabitleyin. Geniş bir tencereyi iyice ısıtıp eti çevirerek etrafını kızartın. Tencerenin kapağını sıkıca kapatın. Sıkıca kapanmıyor ve dışarıdan hava alıyorsa un ve suyu karıştırıp hamur hazırlayın. Bu hamuru silindir şekline getirin, kapağın oturduğu kısma gelecek şekilde yapıştırıp kapağı da üzerine yerleştirin. Böylece dışarıdan hiçbir şekilde hava gelmeyecek ve etiniz çok kısık ateşte 2-2,5 saat boyunca kendi suyuyla pişecektir.
 
 Garnitürü için tereyağını ayrı bir tencerede eritip kabuğu soyulmuş arpacık soğanları kavurun. Kiraz domatesi ve garnitür sebze karışımını ilave edin. Piştikten sonra isteğe göre pişen etin suyunu, tuzu ve kimyonu ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Eti servis tabağına alın, garnitürü de etin etrafına serpin. Sıcak servis yapın

 
 

MÜRDÜM ERİKLİ KUZU İNCİK
Malzemeler: 4 adet kuzu incik (kemiği üzerinde),  6-7 adet arpacık soğan (soyulmuş)
5-6 adet mürdüm eriği
1 kahve fincanı nar ekşisi (sosu değil saf nar ekşisi yoksa sosunu da kullanabilirsiniz)
1 kahve fincanı zeytinyağı,  Deniz tuzu,  Değirmen karabiber,  Tatlı toz kırmızı biber

Yapılışı: Genişçe bir kaba kuzu incikleri koyun.
Üzerine malzeme listesindeki tüm malzemeleri koyup iyice karıştırın. Marinasyonun etin heryerine bulaşmasını sağlayın. Sosu ile beraber iki kuzu inciği bir fırın poşetine koyarak ağzını düğümleyin. Poşetin 1-2 yerinden bir kürdan ya da bıçağın ucu ile delin.
 Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Pişme esnasında poşeti ters çevirmeyin ki içindeki sos deliklerden çıkmasın çünkü etinizin tüm sosu o. Piştikten sonra poşetin içindeki sosu ile beraber servis tabağına alın.
 

 
 
PATATESLİ GÖZLEME
MALZEMELER: 1 Kg. un,  1 tatlı k. tuz,  aldığı kadar su
İçi için: 3 orta boy patates,  1 tutam maydanoz,  2 tane sivri biber,  200 gr. kıyma,  1 tane kuru soğan ,
pul biber, kara biber, kimyon,  nane,  yarım çay b. sıvı yağ, 
1 çorba k. tere yağ,  2 dal taze soğan,  1 çorba k. domates salçası,
HAZIRLANIŞI:Undan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurup 10 dk. dinlendirin.
Bu arada içini hazırlayın patatesleri haşlayıp ezin tavaya soğanları küp küp doğrayıp yağları ekleyip pembeleşince kıymayıda ilave edip kavurun sivri biberleri ekleyip salçayı da koyalım , patatesleri ve baharatları da ilave edip iyice karıştırın maydanozu da ekleyin, dinlenmiş hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp açalım hazırladığımız harçtan içine yayın yarım ay şeklinde kapatın varsa sacda yoksa teflon tavada altlı üstlü pişirip tere yağı sürün sıcakken servis yapın
 
TESTİ KEBABI
Malzemeler:  1,5 kilo orta yağlı koyun eti (kuşbaşı doğranmış),  60 adet arpacık soğanı
 2 çorba kaşığı Sana,  Yarım çorba kaşığı salça(l kahve fincanı su içinde eritilmiş)
2 büyük domates(küp doğranmış),  Tuz,  Üzerine kimyon-karabiber
Hamur için:   l su bardağı un,   Yarım su bardağı su

Hazırlanışı: 1. Bu yemek için,altları su testisi gibi,ağzı beş parmak kadar genişlikte özel
çömlekler vardır.Bu tür bulunmadığı taktirde,uygun başka bir çömlekte de pişirilebilir.
2. Çömleğe Sana ve etleri koyun.Yanmış mangal kömürünün ortasındaki kömürleri yanlara alarak yer açın;buraya çömleği yerleştirin.Kömür közleri,
çömleğe değecek şekilde kalır.Zaman zaman çömleğin kulplarından tutup içindeki etleri silkeleyerek, etlerin eşit pişmesini sağlayın.Kömür ateşi olmadığı zaman,fırında da pişirebilirsiniz.
3. Etlerin suyu çekilip kavrulmaya başlayınca, arpacık soğanları,domates, salça ve tuzu ekleyin; karışması için silkeleyin.
4. Un ve suyu karıştırarak,kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.Çömleğin ağzını bir bezle bağlayıp,etrafını hamurla sıvayın.Yine ateşe oturtun.
5. Bu ateşte,50-60 dakika kadar,zaman zaman silkeleyerek pişirin.Ateşten alıp 20 dakika dinlendirin.Hamurla sıvanan ağzı açıp,hamurunu çıkartın.Kebabın üzerine kimyon ve karabiber serpip servis yapın.
PÜF NOKTASI:
Testi Kebabı pişerken,et ve sebzelerin güveçte yapışmamaları için,arada bir kulplarından tutup silkeleyin.Çömleğin ağzındaki hamur pişince, içindeki yemek de pişmiş demektir.


BAHÇIVAN KEBABI
Malzemeler: 1 baş kuru soğan,  120 gr. kuşbaşı et,  1 tatlı kaşığı katıyağ
1/2 adet ince doğranmış sakız kabağı,  1 adet çarliston biber
1/2 adet kuşbaşı doğranmış patlıcan,  2 adet domates,  1 adet patates
1/2 çay bardağı su,  Yeterince tuz, karabiber ve kekik

Hazırlanışı: Rendelenmiş soğanı, kuşbaşı eti ve katıyağı mikrodalga orta yüksek (med high) ya da (750W) gücünde 3 dakika pişirin.Karıştırıp çok ince doğranmış kabağı ve çarliston biberleri ekleyip aynı güçte 3 dakika pişirin.
Karıştırıp kuşbaşı doğranmış patates ve patlıcanları ekleyin. Mikrodalga gücü değiştirmeden 3 dakika pişirin.Kabuğu soyulmuş parça domates ve yarım çay bardağı su ilave edip aynı güçte 9 dakika pişirin.
5 dakika dinlendirip sıcak sıcak ikram edin.
[NOT] Tuz, karabiber ve kekiği dinlendirmeden önce ekin. Pişme süresi : 18 dakika. Dinlendirme : 5 dakika.
 
 
KIYMALI TACO
Malzemeler: 6 adet için,  1 adet kuru soğan,  2 yemek kaşığı zeytinyağı, 300 gram kıyma
6 adet Taco kabuğu (Santa Maria marka kullandım. Bir pakette12 adet var.)
1 kase Iglo renkli biber (Yoksa ince uzun (jülyen) doğranmış 1 adet kırmızı biber, 1 adet sarı biber,2 adet çarliston biber),  2 yemek kaşığı domates rendesi
Değirmen deniz tuzu, değirmen karabiber
Üzeri için;  Rendelenmiş kaşar peyniri ya da parmesan peyniri,  Doğranmış maydanoz

Yapılışı:Yemeklik doğradığınız soğanı, yağı ısıttığınız tavada saydamlaşana kadar kavurun.
Üzerine renkli biberleri ekleyin.
Kıymayı da ilave edip rengi değişene kadar kavurun.
Domates rendesi ve baharatları da ekledikten iyice pişirin.
Tacoları 125 derece fırında 15 dakika kadar ısıtın.
Isıttığınız tacoların içlerine 2-3 yemek kaşığı kıymalı harcınızı paylaştırın.
Üzerine rendelenmiş peynir ve doğranmış maydanozları serpin.
Sıcak servis yapın.
 
 
MEKSİKA KÖFTESİ
Malzemeler : Yarım kilo, dana kıyma,  250 gram, kuzu kıyma,  1 tane, yumurta
1 dilim ekmek (kalın),  tuz, nane, karabiber
Sos malzemeleri: 1 tane, orta boy soğan(kıyılmış),  5 tane, orta boy domates (rende)
1 diş sarmısak(dövülmüş),  tuz,karabiber,  2 yemek, kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı: Karıştırma kabına, kıymaları alalım, üzerine ufalanmış ekmeği, tuzu, naneyi ve karabiberi alalım. Üzerine yumurtayı kıralım yoğurarak kıvama getirelim harçtan yumurtadan biraz küçük köfteler yapalım. Hazırladığımız köfteleri, bir kenara alalım biz bu arada sosunu hazırlayalım. Bir tavaya, yağı alalım kıyılmış soğanı üzerine alalım soteleyelim, üzerine domates ve sarımsağı ilave edelim, yaklaşık 20 dakika pişirelim. İndirmeden önce tuz ve karabiberini ayarlayalım.
Hazırladığımız köfteleri, kızartalım servis tabağına alalım, üzerine hazırladığımız sosu döküp servise sunalım. 
 
 


PATLICAN KEBABI
Malzemeler: 3 tane patlıcan,  300 gram yağsız dana kıyma,  1 tane orta boy soğan
3-4 sivri biber,  4 diş sarımsak,  2 tane domates,  6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı salça,  4 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber, fesleğen, kekik

Hazırlanışı: Özenle yıkadığımız patlıcanlarımızı alacalı bir biçimde soyup, kalınlığı 2 parmağı geçmeyecek şekilde dilimleyiniz. Domatesleri de dilimleyin ve biberleri de büyüklüğüne göre 3 ya da 4 parçaya ayırın. Kıymayı, Önceden rendelediğimiz soğanı, ezilmiş sarımsağı, tuz ve karabiber ile birlikte karıştırıp, yoğurun. Daha sonra köfte harcımızdan patlıcanlarımızın büyüklüğüne göre elinizde yassı bi şekilde köfteleri şekillendirin. Fırın tepsimize az yağ döküp, üzerine sırasıyla 1 patlıcan, 1 köfte, 1 dilim domates ve bir parça biber şeklinde diziniz. Daha sonra yarım su bardağına suyun içerisine bir miktar salçayı eritip, sıvı yağ ile birlikte tepsimizin her yerine gelecek şekilde gezdirerek dökünüz. Üzerine tuz, karabiber, isteğe bağlı olarak fesleğen ve biraz kekik ilave edip, alüminyum folyo ile her yeri kapanacak şekilde güzelce sarın. Önceden 190 derece ayarlı ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine kıyılmış bir miktar maydanoz yaptıktan sonra sıcak bir şekilde servis ediniz.



PATLICAN KEBABI
Malzemeler: 500 gr. az yağlı koyun eti,  5 adet iri patlıcan,  3 adet iri domates1 kaşık yağ,  1 bardak kızartma yağı,  Tuz, karabiber
Hazırlanışı: Etler kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ile çevrilerek suyu çektirilir. Fındık
büyüklüğünde doğranmış domates eklenerek etler yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirilir ve yuvarlak bir tencerenin dibine kümelenir. Patlıcanlar soyulup dörde bölünür, üç parmak uzunluğunda parçalara kesilir ve yağda kızartılarak tenceredeki etlerin etrafına istif edilir. Tuz ve su veya et suyu konur, hafif ateşte pişirilir. Yemek zamanı servis tabağına ters çevrilir. Maydanoz yapraklarıyla süslenir
 
 
ANALI KIZLI KÖFTE
MALZEMELER:250 Gr. kuşbaşı et ,  yarım kg. yağsız kıyma,   ayrıca içi için ,  200 gr. kıyma
3 su b. orta bulgur,  2 tane kuru soğan ,  2 çorba k. tere yağ,  yarım çay b. sıvı yağ
2 çorba k. domates salçası,  1 tutam maydanoz,   1 tane yumurta,  karabiber,  pul biber 
kimyon,  kuru nane,
  
HAZIRLANIŞI: Öncelikle içimizi hazırlayalım, kuru soğanı küp doğrayıp tencereye alıp 1 çorba k. tere yağını ve sıvı yağın yarısını koyup pembeleştirin içi için aldığımız 200 gr. kıymayı ekleyip kavuralım salçayı koyup 1 dk. daha pişirip ocaktan alın maydanozu ve baharatları ilave edip karıştıralım harcımız hazır.
Şimdi hamurunu yoğuralım bulguru , kıymayı, yumurtayı, tuz, 1 çay k. pul biberi,azar azar su vererek iyice yoğuralım hamurdan cevizden daha büyük parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine hazırladığımız harçtan koyup ağzını kapatın köftelerimizi bu şekilde iç harç bitene kadar yapıyoruz kalan hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın .
Köftelerimizi pişireceğimiz suyunu hazırlayalım kuru soğanı kalan yağlarla pembeleştirip kuşbaşı etleri ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar pişirelim ve salçayı ekleyip 1 dk. daha kavurup 5 su b. suyu ekleyip 10 dk. pişirelim köfteleri ilave edip biraz daha pişirip sıcakken servis yapalım ..AFİYET OLSUN
 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder