21 Ağustos 2013 Çarşamba

MENGEN PİLAVI
Malzemeler: 2 bardak pirinç,  2 çay kaşığı tuz,  3 bardak su,  Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı margarin ,  Tuz
Harcı için; 200 gr kuşbaşı et,  1 adet soğan,  1 adet domates,  7–8 adet mantar
1 demet dereotu,  1 demet maydanoz,  1 avuç ceviz
2 yemek kaşığı tereyağı,  Tuz ,  Karabiber

Hazırlanışı: 2 bardak pirinç, plastik bir kaba konularak üzerini geçecek kadar kaynar su ile haşlanır. İçerisinde minimum 15-20 dakika bekletilmesi gerekir. Haşlanan pirinçler birkaç kez sudan geçirilerek beyaz suyu akıtılır. Ardından bir süzgeç yardımı ile suyunun süzülmesi gerekmektedir. Büyük boy pilav pişirebilmeniz için olan tencere orta ocak ateşe konulur. İçerisine yarım çay bardağı sıvıyağ, 125 gram margarin (ortalama dolu dolu 1 yemek kaşığı) konularak eritilir. Eriyen yağın içerisine süzülmüş olan 2 bardak pirinç eklenerek yağ ile özdeşleştirilir. İçerisine 1 çay kaşığı tuz eklenerek harmanlanıp kavurma işlemine devam edilir. Kaynamış olan sudan 3 bardak alınarak pilavın üzerine eklenir. Pilavın suyunu çekmesi gerekmekte olduğundan ortalama bu işlem 15 dakikanızı alabilir. 1 adet soğan soyularak küp küp doğranır. Orta boy tava, orta ocak ateşe konularak içerisine 2 yemek kaşığı tereyağı ile doğranmış soğanlar eklenerek kavrulur. 1 adet domates sudan geçirilip soyulduktan sonra küp küp doğranır. 1 avuç ceviz, rondodan geçirilerek ağza gelecek şekilde ufak parçalara bölünür. 1 demet maydanoz ve 1 demet dereotu su ile iyice yıkanarak saplarından ayrılır. Soğanlar kavrulduktan sonra 200 gram kuzu kuşbaşı etimiz tavaya eklenerek soğanlarla kavrulmaya devam eder. Eğer kemik suyu yoksa pilavın içerisine et bulyon atılır. 8 adet mantar yıkanır ve etin büyüklüğünde kesilerek köklerinden ayrılır. Maydanozlar ile dereotu tuzlu ve sirkeli suda bekletilmelidir. Ardından temizlenen yeşillikler de doğranır. Tavadaki etin suyu çekince üzerine doğranmış olan mantarlar eklenerek harmanlanır. Ortalama 1–2 dakika sonra doğranmış domatesler de eklenir. 1 çay kaşığı karabiber eklenerek domatesler pişirilir. Tavada hazırlanan etli harcımız pilavımıza eklenerek karıştırılır. Ardından dereotu, üzerine dövülmüş ceviz ve maydanozlar da eklenerek demlenmeye bırakılır. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup, 4–6 kişilik servis edilebilir.


ACEM PİLAVI
Malzemeler: 1 kg kuzu kuşbaşı et,  2 kg havuç,  1 adet iri soğan,  2 kase et suyu
Badem,  Fıstık,  Tereyağı,  Tuz,  Karabiber

Hazırlanışı:2 kg havuç yıkanarak baş ve uç kısımlarından kesilir. Ardından havuçlar soyularak halka halka ince şekilde dilimlenir. Tencereye 4 kaşık tereyağı ile 1 kaşık fındık yağı konularak eritilir. Eriyip kızan yağın içerisine 2 kg dilimlenmiş havuç, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek harmanlanır ve pişmesi için orta ocak ateşe bırakılır. Havuçların iyice yumuşaması ve biraz dibe çökmesi gerekmektedir. 1kg kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu eti, sudan geçirilerek düdüklü tencereye yerleştirilir. Eğer düdüklü tencereniz yok ise, normal tencerede daha uzun pişmesi gerekir. 2 adet kemik de tenceremize eklenerek üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynatılır. Ortalama 30-40 dakika sonra düdüklü tenceredeki et yumuşamış ve pişmiş olur. 1 kase ve 1 su bardağı sarı çeltik pirinç plastik bir kaba konarak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar kaynatılmış su eklenerek bekletilir. Etlerin bulunduğu tencerenin altı kapatılarak et suyu bir kaba alınır. Pilav için iri kuru soğan soyularak ince ince doğranır. Tencereye iki kaşık tereyağı, 1 yemek kaşığı fındık yağı eklenerek soğanlar kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra 2 kase ve 2 bardak et suyu eklenir. Haşlanmış olan havuçların yarısı pilav tenceresine eklenerek kaynaması beklenir. Havuçlar kaynamaya başladığında pilavın bekletildiği su süzülerek tenceredeki havuçlara eklenir. Ve tencerenin kapağını kapatarak orta ocak ateşte pişmeye bırakılır. Kaynama başladıktan sonra Acem pilavının altı kısılır, aynı pilav yapar gibi suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Acem pilavı servis tabağına alınır. Üzeri bir kasede fıstık ve bademle birleşen kuruyemişler üzerine serpiştirilerek süslenir. Ardından yarısını tencerede bıraktığımız haşlanmış havuçlar da Acem pilavının üzerine konularak en üstte haşladığımız parça etleri koyarak servis edebiliriz. İsteğe göre üzerine karabiber serpiştirilebilir. Yemeğimiz 6 kişilik olup, ortalama 50 dakikada yapılmaktadır.


Malzemeler: 4 Kişilik
 Yarım kilo pirinç,   125 gram tereyağı,  1 adet hindi fileto,  1 su bardağı konserve bezelye
1 tutam safran,   1 çay kaşığı toz zencefil,   50 gram iç badem,  
 50 gram kabuksuz antep fıstığı,  Tuz

Hazırlanışı: 1 -Pirinci tuzlu kaynar suda yarım saat beklettikten sonra yıkayıp süzün.
2 -Bademlerle birlikte tere yağında 5 dakika kavurun. Hindi filetoyu haşlayın. 2 su bardağı hindi suyunu ayırın.
3 -Yarım kahve fincanı suda yarım saat beklettiğiniz safranı hindi suyuna ilave edin. 4 -Didiklediğiniz tavuk etini bezelye, tuz ve zencefille birlikte pirince katın.
5 -Hindi suyunu ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
6 -Sıcak suda bekletip kabuklarını ayıkladığınız antep fistıklarını ekleyin.
7 -Bir süre dinlendirin. Servis yapın.
 
 
PATLICANLI PİLAV
Malzemeler: 2 bardak pirinç,  2 bardak sıcak su,  2 kaşık yağ,  1 adet patlıcan,,
Tuz, kızartma yağı

Hazırlanışı: 
1 Ayıklanmış pirinç el değmeyecek sıcaklıktaki suda ıslatılarak yarım saat bekletilir. 2 Diğer taraftan patlıcan alacalı soyularak uzunlamasına 4′e bölünür, iki santim aralıklarla doğranarak kuşbaşı haline getirilir.
3 Patlıcanlar tuzlu suda 15-20 dk. bekletilir. Daha sonra suyu sıkılarak kızartma yağında hafifçe pembeleşene kadar kızartılır.
4 Teflon bir tencerede 2 kaşık yağ eritilir. Kızarmış patlıcanlar ve 2 bardak sıcak su eklenip kaynamaya bırakılır.
5 Suda bekletilen pirinç soğuk suyla 2-3 kez yıkandıktan sonra kaynamakta olan suya eklenir.
6 Tuz eklenip karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp altı kısılır.
7 Pilav suyunu çekince ateşten alınıp bir kez karıştırılır. Tekrar kapağı kapatılıp 10 dk. demlenmeye bırakılır. Daha sonra sıcak servis yapılır
Not:Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
GARNİTÜRLÜ PİLAV
Malzemeler:
3 su b. pirinç
4/5 su b. sıcak et suyu yada kaynamış suya 2 adet et suyu
3, 4 yemek k. tereyağı
1 kavanoz karışık garnitür
et bulyon kullanılmayacaksa tuz
YAPILIŞI:Pirinçleri nişastası akana kadar yıkayın , geniş bir kaba alıp biraz tuz ekleyip yarım saat dinlendirin , süzgece alıp süzün.
 Garnitür kavanozu açıp süzgece alın yıkayıp süzün, tencereye tereyağını alın harlı ateşte eriyince üzerine süzülmüş princi ekleyin pirinçler iyice kavrulunca sıcak suyu ekleyip karıştırın .
Pilavın suyu kaynayınca garnitürü pilavın üzerine ekleyin , pilavın altını kısın suyunu tamamen çektirin 10 , 15 dk. dilendirin.. Sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN





PERDE PİLAVI
MALZEMELER: 3 Su b. pirinç,  1 bütün tavuk
1 su b. badem ,  1 çorba k. tere yağ,  sıvı yağ ,  tuz
kara biber,  tavuk suyu,
Hamuru için :  2 yumurta,   3 çorba k. yoğurt
yarım çay b. sıvı yağ ,  1 çay k. kabartma tozu
alabidiği kadar un ve tuz
HAZIRLANIŞI: Önce hamurumuzu yoğuralım ve dinlenmeye bırakın
Pilavın hazırlanışı:Yağlarımızı tencereye alıp kızdıralım bademlerin bir bölümünü yağda kavuralım pirinçleri ilave edip 2 dk. daha kavuralım tuzunu kara biberini koyup tavuk suyunu verelim haşladığımız tavukları ayıklayıp didikleyelim demlenmiş pilavımızla harmanlayalım ..
Dinlenmiş hamurumuzu 1 cm. kalınlığında açalım fırın tepsimizin tereyağ ile iyice kalın yağlayalım kalan bademlerimizi istediğiniz şekilde tepsinin dibine dizin üzerine hamurumuzu yerleştirelim üzerine sıcak pilavımızı döküp hamurla üstünü iyice kapatın üzeri kızarana kadar 180 derecelik fırında pişirelim .







BEZELYELİ HAVUÇLU PİLAV
MALZEMELER:2 Su b. pirinç,  1 çay b. bezelye,  1 havuç,  tuz,  yarım çay b. sıvı yağ
1 çorba k. tere yağ ,  4 su b. su
HAZIRLANIŞI: Önce havucu bezelyeyi haşlayalım  tencereye yağları koyup pirinçleri kavuralım içine tuzu garnitürleri ekleyip suyunu çektirelim demleyip servis yapalım.

 
                               ZİYAFET PİLAVI
MALZEMELER:2 Çorba k. tereyağ,  2 su b. pirinç,  3 su b.sıcak su
150 gr. kıyma,  2 soğan,  1 salçalık kırmızı biber
1 domates,  1 sivri biber,  tuz , karabiber
 
HAZIRLANIŞI: Pirinci sıcak tuzlu suda yarım saat bekletin , bol suyla yıkayıp süzün .
Soğan ve domatesi soyup küp şeklinde doğrayın ,biberleri temizleyip halka şeklinde kesin .
 Margarini tencerede eritip soğan ve biberleri soteleyin, kıymayı ilave edip suyunu bırakıp çekene kadar kavurun ,domates, tuz, ve kara biberi ekleyip karıştırın.
 sıcak su ve pirinci ilave edin , su kaynayınca ateşi kısın ve 20 dk. pişirin .
Tencereyi ocaktan alın üzerini kağıt havluyla örtüp kapağını kapatın , pilavı 10 dk. dinlendirin , servis tabaklarına paylaştırıp sıcak servis yapın...
 
 
 
                    
                            TAVUK CİĞERLİ PİLAV
MALZEMELER: 100 Gr. tere yağ,  2 su b. pilavlık pirinç,  250 gr. tavuk ciğeri
2/5 su b. su,  yarım kahve fincanı dolmalık fıstık,  8 taze soğan,  2-3 dal taze nane
1 kesme şeker,  tuz,  karabiber
 
HAZIRLANIŞI: Ciğerleri yıkayıp süzün taze soğanları temizleyip ince doğrayın. Margarini tencerede eritin ciğerleri ekleyip 5 dk. soteleyin kara biber, pirinç, dolmalık fıstık, taze soğan, nane, şeker, tuz, kara biber ve suyu ilave edin.Su kaynamaya başlayınca ocağı kısıp suyunu çekene kadar pişirin pilavı harmanlayıp sıcak servis yapın.
 
 
 
                                                          
                            RENKLİ BULGUR PİLAVI                       
1 çay b. haşlanmış nohut1 soğan tuz, kara biber
HAZIRLANIŞI: Soğan ve domatesi soyup küp küp doğrayın naneyi temizleyip kıyın ,bulguru yıkayıp süzün .
 Yağı tencerede eritip soğanı kavurun . Doğranmış domatesi ekleyip 1-2 dk. kavurun ve suyu ilave edin , su kaynamaya başlayınca bulgur,tuz ve karabiberi ekleyip ateşi kısın ,bulgur yumuşayana kadar arada bir karıştırın 8-10 dk. pişirin, haşlamış nohut ve mercimeği ekleyin suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin , ateşten alıp demlendirin ,pilavı tahta kaşıkla harmanlayıp üzerini taze nane ile süsleyin ve servis yapın ...



                                                           
                           ACILI YER FISTIKLI PİLAV                     
MALZEMELER: 50 Gr. tere yağ,  1/5 su b. pilavlık pirinç,  2 su b. su
3 acı sivri biber,  yarım su b. yer fıstığı,  4 diş sarımsak,  4 dal taze soğan
3-4 dal dere otu, 1 çorba k. soya sosu, 1/5 çorba k. toz şeker
yarım çay k. kırmızı pul biber

HAZIRLANIŞI: Pirinci 2 bardak suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün ve soğumaya bırakın sivri biberleri ince doğrayın sarımsakları ezin yağı tavada eritin sırasıyla yer fıstığı, sarımsak, sivri biber ve pirinci kavurun şeker, soya sosu ve pul biberi ilave edip ocaktan alın taze soğan ve dere otunu temizleyip kıyın pilava ekleyip harmanlayın sıcak servis yapın.                                                    




                                      
MENGEN PİLAVI
MALZEMELER: 40 Gr. tereyağ ,  2 su b. pilavlık pirinç ,  250 gr. mantar,  2 taze soğan
2 domates,  2 sivri biber,  3 su b. su,  1 tatlı k. toz şeker,  tuz,  kara biber
 
HAZIRLANIŞI: Pirinci sıcak tuzlu suda yarım saat bekletin bir kaç kez yıkayıp süzün domatesleri küp doğrayın, mantarları temizleyip ince ince doğrayın, biberv ve taze soğanı temizleyip kıyın. Yağı tencerede eritip mantarları soteleyin biber,soğan ve domatesleri ilave edin 5 dk. kavurun su, pirinç, şeker , tuz ve kara biberi ekleyin .Su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve suyunu çekene kadar pişirin ateşten alıp üzerine kağıt havlu örtün ve demlemeye bırakın sıcak servis yapın.
 
 
 
      
  ÖRGÜLÜ PİLAV
(6 kişilik)
Malzemeler:2 çorba k. tereyağ,  yarım çay b. sıvı yağ,  2 su b. pilavlık pirinç
1 kahve fincanı süt,  3 su b. su,  150 gr. kuşbaşı et,  100 gr. mantar
2 soğan,  1 kırmızı dolmalık biber,  tuz
Hamuru için:100 gr. tereyağ,  2 su b. un,  2 yumurta,  su , tuz

HAZIRLANIŞI: Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletin
iyice yıkayıp suyunu süzün . Soğanları soyup küp küp doğrayın , mantarları temizleyip dilimleyin , dolmalık biberleri temizleyip küp küp doğrayın tere yağın yarısını tavada kızdırın soğan , et , biber , ve mantarı ilave edip kavurun.
Diğer yağları tencerede eritip pirinci kavurun , su ve tuzu ekleyip kapağını kapatın . Kaynayınca ateşi kısıp 10 dk. daha pişirin  , daha önce hazırladığımız harcı pilava ekleyip harmanlayın .
Hamuru hazırlamak için hamur malzemesinden yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun  , hamurun yarısını yağlanmış fırın kabına yayın , pirinçli karışımı hamurun üzerine yayın
kalan hamuru şeritler halinde kesin  , pirincin üzerine kafes şeklinde kaplayın .
Hamurun üzerine süt ve tere yağ sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 , 25 dk. pişirin , dilimleyip sıcak servis yapın.





SALÇALI BULGUR PİLAVI
MALZEMELER:2 su b. bulgur,  1 yemek k. domates salçası,  1 tatlı k. tuz
2 yemek k. tereyağ,  2 su b. tavuk suyu ,  1 su b. normal su

HAZIRLANIŞI:tereyağ kızarınca salçayı ilave edip biraz karıştırıp bulguru tuzu koyup suyunu verelim. Orta ateşte suyunu çektirelim .10 dk. demleyip ,ıspanakla beraber servis yapalım.
 
 
 
 TEL ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI
MALZEMELER: 2 su b. pilavlık bulgur,  3 Su b. et suyu,  2 çorba k. tereyağ
3 çorba k. sıvı yağ,  1 çay b. tel şehriye,  1 tatlı k. tuz

HAZIRLANIŞI:Şehriyeleri yağda pembeleştirelim. Bulguru  , tuzu ve suyunu ilave edip suyunu çektirip demlenince ciğer ve cacıkla servis yapalım.





                                             
TEL ŞEHRİYELİ PİLAV
MALZEMELER: 2 su b.  pirinç,  1 kahve fincanı tel şehriye
2 su b. su 2 su b. tavuk suyu ,  1 talı k. tuz ,1 çorba k. tere yağ ,  yarım çay b. sıvı yağ

YAPILIŞI:tencereye yağları ve şehriyeleri alıp pembeleşinceye kadar kavurup pirinçleri iyice yıkayıp şehriyelerle birlikte kavuralım tuzunu ,suyunu ekleyip suyunu çektirip demleyelim .
 
 
 
BAKLALI BULGUR PİLAVI
MALZEMELER: 2 avuç bakla,   2 adet soğan,   3 çorba kaşığı sıvıyağ
 1 adet domates 3-4 dal maydanoz
  3 su bardağı sıcak Su,   tuz,  nane

HAZIRLANIŞI:Öncelikle soğanı rendeleyin. Baklaları ayıklayıp, küçük küçük doğrayın.
Bir tencereye sıvıyağla birlikte soğanı koyun ve kavurun. Baklaları da ilave edip karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyun ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yeşil ve kırmızı biberleri ince ince, domatesi ise küp küp doğrayın.
Baklalar yağıyla kalınca içine bulguru, hazırladığınız biber ve domatesi, şekeri, tuzu bırakıp, 2-3 kez çevirin. Üzerine 3 su bardağı sıcak suyu da ilave edip 20 dakika kısık ateşte pişirin.
Sarmısak ve maydanozu ince ince kıyın. Ateşten indirdiğiniz pilavın üzerine sarımsağı, maydanozu ve naneyi serpip, servis yapın.
 
 
 
CİĞERLİ BULGUR PİLAVI
MALZEMELER: 300 gram tavuk ciğeri,  2 su bardağı bulgur,  1 adet soğan
2 adet kırmızı acı biber,  2 adet yeşil biber,  1 çorba kaşığı tereyağ,  1 çorba kaşığı salça

HAZIRLANIŞI: Tencerenize sıvıyağı ve tereyağı alın. üstüne yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin.Üstüne tavuk ciğerlerini ekleyin. Salçayı da ekleyin kavurun. Daha sonra bulguru ilave edip karıştırın. Kurutulmuş kırmızı acı biberleri ince, ince doğrayıp ilave edin. Tuzunu koyup sıcak suyunuda ekleyerek pişirin.


MERCİMEKLİ PİLAV
Malzemeler: 4-5 adet kurutulmuş domates, doğranmış,  
2 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış
3 adet kurutulmuş sivri biber, doğranmış,  1 su bardağı yeşil mercimek
3/4 çay bardağı zeytinyağı,  1 su bardağı pilavlık bulgur,  1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı kaynamış su,  1,5 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı: Soğanı zeytinyağı ile soteleyin. Domates ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.Daha sonra salçasını ilave edin ve ardından mercimeği bulguru
ekleyin.Yine 1-2 kere karıştırıp 2 su bardağı kaynamış suyunu ve tuzunu ekleyin.Pişmeye bırakın.
Suyunu çektikten sonra dinlendirip servis yapın.

Yıkanmış mercimeklerin üstüne 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyip yarı pişmiş olana dek haşlayın.

 
FIRINDA PİLAVLI KUZU GERDANI
Malzemeler : 1 kg.haşlanmış kuzu gerdan eti,  2 soğan,  2 defne yaprağı,
   4 diş sarımsak
 1 çorba k.domates salçası,  1 tatlı k.biber salçası,   tane karabiber,   tuz
 2.5 su b. pirinç,  1.5 su b. arpa şehriye,   et suyu,  tuz

Hazırlanışı: Arpa şehriyeyi sıvı yağda kavurun. Rengi değişince üzerine doğranmış soğanları da ekleyerek kavurun. Soğanlar da kavrulduktan sonra pirinci de ilave edip tuzunu ayarlayın .Daha sonra kavrulan pirinç ve arpa şehriyeyi tepsiye alın.
Daha önceden,defne yaprağı ,sarımsak ve tane karabiber ile beraber haşladığınız etleri de tepsiye ekledikten sonra pişirecek kadar su ekleyerek önceden ısıtılmış 200 derecede pişirin.
 

CEVİZLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler:  1 Adet soğan,  1 Kahve fincanı sıvıyağ,  1 Su bardağı ince bulgur
1 Çorba kaşığı kuşüzümü,  2 Adet ince doğranmış sivri biber,  1 Çorba kaşığı tereyağı
1 Tatlı kaşığı tarçın,  1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz

Hazırlanışı:Tencerede 1 kahve fincanı sıvıyağı kızdırın.
1 Adet soğanı rendeleyin.
Soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine 1 su bardağı suyu dökün.
Kaynayınca 1 su bardağı bulguru ilave edin.
1 Çorba kaşığı kuş üzümü ve 2 adet doğranmış yeşil biberi ekleyin. Kısık ateşte pişirin.
Bulgur suyunu çekinceye 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz ve tarçını da tencereye ilave edin.
Tüm malzemeleri karıştırın ve sıcak olarak servis yapın


SEBZELİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler:pilavı için:  2 su bardağı bulgur,  1 adet kırmızı biber,  1 adet soğan
1 adet patates,  2 adet biber,  1 su bardağı et suyu,  1 çorba kaşığı salça
karabiber,  tuz,  sıvıyağ
eti için: 350 gram kuzu eti,  karabiber,  sıvıyağ,  kekik,  tuz

Hazırlanışı: Eti tencereye koyup soteleyelim. Pilavı yapmak için tenceremize sıvı yağı dökelim. Üstüne soğanı,biberi,küp, küp doğranmış patatesleri ilave edelim.Sonrasında salçayı, közlenmiş kırmızı biberi tuzunu baharatlarını ilave edelim.
Üstüne etsuyu ilave edip pişirelim. Kek kalıbı veya benzer bir kaba eti alıp üstüne pilavı bastırıp ters çevirelim.
Sıcak,sıcak servis edin.


ARAP PİLAVI
Malzemeler: 1/2 kg kemiksiz kuzu kuşbaşı,  2 adet çekirdeksiz patlıcan
3 su bardağı baldo pirinç,  4 bardağı sıcak su,  et suyu,  1/2 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:1    Eti tencereye koyun. Üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyin. Etler yumuşayıncaya kaçlar haşlayın. Suyu ile birlikte bekletin.
2   Patlıcanları halka halka doğrayın. Üzerine bol tuz serperek yarım saat bekletin. Yıkayıp kuruladıktan sonra kızgın yağda çok hafif kızartın.
3. Yayvan bir tencereye etleri yerleştirin.
4. Üzerine patlıcanları bekletin. Başka bir tencerede 1 saat sıcak suda bekletip yıkadığınız pirinci, yarım bardak sıvıyağla birlikte hafifçe kavurun.
5. Pirinçler şeffaflaşınca patlıcanların üzerine dökün. Tuzunu da ekleyin.
6.  Tencerede kalan et suyunu 3 bardak sıcak su ile karıştırın. Malzemelerin olduğu tencerenin kenarından yavaşça dökün. Tencerenin kapağını kapatın ve pirinçler suyu emene kadar pişirin.
Tencerenin ağzını temiz bir bezle kapatın ve 20 dakika dinlendirin.
7 Düz bir servis tabağına tencereyi ters çevirerek pilavın şeklini bozmadan boşaltın. Üzerine karanfil tozu serperek servis yapın.
 
 
 
AYVALI BULGUR PİLAVI
MALZEMELER :(6 Kişilik)
 1 Ayva,  1 Soğan,   1 Yemek Kaşığı Tereyağı,  1 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
 1.5 Su Bardağı Su,   1 Su Bardağı Bulgur,  1/2 Çay Kaşığı Safran
 
Hazırlanışı: Ayvanın kabuklarını soyup çekirdekli kısımlarını çıkarın ve dilimleyin.Tencerede tere yağını eritip rendelenmiş soğanı ekleyerek pembeleştirin.Dolmalık fıstığı ekleyip kavurduktan sonra safranı ilave edin.
 Tencereye 1.5 su bardağı su döküp kaynamaya bırakın.Su kaynayınca dilimlenmiş ayvaları ve bulguru ekleyip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.Sıcak olarak servis yapın




NOHUTLU BULGUR PİLAVI
MALZEMELER: (6 Kişilik) Süre: 1 Saat
2 su bardağı bulgur,  1/2 su bardağı nohut,  4 su bardağı et suyu
1 yemek kaşığı biber salçası,  2 adet domates,  1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı (veya margarin),  Karabiber,  Kırmızı biber,  Tuz

Hazırlanışı: Soğanı ince, ince doğrayın domatesleri soyup küp, küp doğrayın. Kızgın yağda önce soğanı pembeleşene kadar kavurun ardından salçasını, domatesleri ilave edip birlikte kavurun. üzerine bulguru,haşlanmış nohutları,et suyunu,tuzunu baharatlarını da ilave edip pişirin. Pilavınız dinlendikten sonra, servis tabağına alıp servis edin.
 
 
 
             
İÇ PİLAV

Malzemeler: 2 bardak pirinç,  2 kaşık yağ,  2 kaşık kuş üzümü,  2 kaşık çam fıstığı, 
1/2 kuzu ciğeri,  3 bardak et suyu,  2 adet domates tuz,  Karabiber, bahar

Hazırlanışı: Pilav tenceresine küçük doğranmış domates ve yağ konur, karıştırarak pişirilir, üzerine üç bardak et suyu eklenir. Kaynamaya başlayınca yanm saat önceden sıcak suya bırakılmış pirinç süzülerek salınır, tuz ve biraz şeker atılır. Pilavın pişmesi esnasında tavada yağda fıstıklar pembeleştirilir. Küçük karelere doğranmış ciğer konur, çevirerek pişirilir. Tuz, karabiber, bahar ve kuş üzümü karıştırılıp pişmekte olan pilava eklenir. Yavaşça karıştırılıp demlendirilir.
 
 
 
AZERİ PİLAVI
Malzemeler: 2 bardak pirinç,  2 kaşık tereyağ,  1 baş soğan
1 bardak mürdüm eriği tuz, karabiber,  1 bardak kurukayısı,  1 kahve fincanı kuru üzüm
1 çorba kaşığı çam fıstığı,  1 çorba kaşığı yeşil fıstık,  1 çorba kaşığı çekilmiş badem

Hazırlanışı: Kuru yemişler küçük parçalara bölünür. 1 Kaşık yağ ile hafifçe kavrulur, pişen pilavı servis tabağına alınır. Ortasına hazırlanan harç konur sıcak servis yapılır.
Not: Soğuyan pilav ısıtılırken bir miktar daha yağ koymak gerekir.
Soğanlar ince doğranır 1 kaşık yağda sararıncaya kadar kavrulur, tuz atılır pirinçler eklenerek biraz daha kavrulmaya devam edilir. 4 bardak et suyu veya su konur. 15-20 dakika pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir, üzeri örtülür demlenmeye bırakılır.
 
 
 
                            
               MEYHANE PİLAVI
MALZEMELER 400 gr Bulgur,  150 gr margarin,  400 gr Kuzu kuşbaşı,  150 gr Soğan
2 tatlı kaşığıTuz,  1/2 tatlı kaşığı Kırmızı biber,  200 gr Domates
50 gr Sivri biber,  1 2/3 bardak Et suyu
 
Hazırlanışı: 1 – Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, küçük küpler halinde doğrayın. Domatesi, kabuğunu soyup çekirdeklerini temizledikten sonra iri zar biçimi doğrayın. Biberin sap ve çekirdekli kısımlarını kesip atın. Yıkayıp kuruladıktan sonra, halka biçimi doğrayın.

2 – Yağın yarısını küçük bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızınca küçük kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini koyun. Kevgirle sık sık karıştırarak birkaç dakika pişirin. Soğanı ilave edin. Yine sık sık karıştırarak, 5-6 dakika daha pişirin.
3 – Tuzu, kırmızı biberi ve domatesleri ilave edin. Ara sıra karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. Üzerini örtecek kaçlar su ilave edin.
Ateşi kısın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Etleri, 20 dakika ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Bir kenarda sıcak olarak bekletin.
4 – Yağın kalan yarısını orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin. Yağ kızmaya başlayınca biberi katıp, karıştırarak birkaç dakika pişirin.
Bulguru ilave edin. Sık sık karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Domates soslu etleri, sosuyla birlikte, bulgura ilave edin. Sıcak et suyunu verip, 2-3 dakika kaynamaya bırakın. Kevgirle birkaç kere karıştırın. Tencerenin kapağını sıkıca örtün.
5 – Ateşi iyice kısın. Bulguru 10 dakika, suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
6 – Ocağı kapatın. Tencerenin kapağını açıp, meyhane pilavının üzerine temiz bir bez örtün. Kapağı tekrar kapatın. Pilavı bu şekilde ocak üzerinde 10 dakika demlendirin.
 
 
 
CİĞERLİ PİLAV
Malzemeler: 2 bardak pirinç,  3 1/2 bardak et suyu,  1/2 kuzu ciğeri,  2 kaşık yağ
1 bardak iç bezelye,  1/2 bardak rendelenmiş kaşar peyniri,  
1-2 adet domates, tuz, karabiber

Hazırlanışı:Ciğerler, kalıp veya dibi yuvarlak bir kabın ortasına küme şeklinde konur, etrafına bezelye serpilir, üstüne hazırlanan sade pilav doldurulur, kevgirle bastırılır, düzleştirilir. Yemek zamanı servis tabağına ters çevrilir ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir
Ciğerler zar şeklinde doğranır ve az yağ içinde kavrulur. Üzerine küçük doğranmış domates veya domates ezmesi konur. Biraz su ilavesiyle pişirilir; tuz, karabiber eklenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder