21 Ağustos 2013 Çarşamba

    
ACILI SOS
MALZEMELER: 300 gr soyulmuş domates,  5 adet fesleğen yaprağı,  
2 adet acı kırmızı biber,  3 diş sarmısak ve tuz

Hazırlanışı: Sarmısakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edilin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvamına gelince bir kaşık saf zeytinyağı ekleyin. Bu sosu makarnanın için kullanabilirsiniz.
 
 
 
          
BİBER SOSU
Malzemeler: 1 çay bardağı sıvıyağ,  3 çorba kaşığı iri tuz,  1 kilogram kırmız biber

Hazırlanışı: Öncelikle bir tavaya malzemelerimizden 1 çay bardağı zeytinyağını boşaltın. Üstüne daha önce doğrayıcı ile doğradığımız ve ayıkladığımız 1 kilogram kırmızı biberi ve 3 çorba kaşığı iri tuzu ilave ederek kavurmaya başlayalım. Yaklaşık 9-10 dakika kadar pişirelim. Hazırladığımız sosumuz daha sıcakken kavanoza koyalım. Sıcaklığın kaçmasına mahal vermeden kavanozun kapağını iyice kapatıp kavanozu ters çevirelim.


BİRSEN SOSU
MALZEMELER: 250 gr yoğurt,  1/4 çay bardağı sirke,  1/4 çay bardağı limon suyu
1/4 çay bardağı zeytinyağı,  4 diş sarmısak (dövülmüş)
Tuz,  Karabiber,  2 çay kaşığı hardal

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi çukur kaba koyunuz. 2-4 dakika çırparak karıştırınız. Salataların üzerine, balık ızgara üzerine dökerek yiyiniz.

DOMATESLİ KEKİK SOSU
MALZEMELER: 50 gr kurutulmuş domates,  2 diş sarmısak (iyice ezilmiş)
1 Demet taze yada kurutulmuş kekik,  2 Çorba kaşığı sirke,  ½ Su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı: Suyunu süzdükten sonra ince ince doğrayın. Kekiği ilave edip iyice karıştırın.
Kurutulmuş domatesleri kaynar sirkeli suda 5 dakika bekletin.


HOLLANDEZ SOSU
MALZEMELER:10 kişilik,  10 adet ezilmiş tane karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan,  1 kahve fincanı sirke,  2 çorba kaşığı su
4 yumurta sarısı,  500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı
¼ tatlı kaşığı tuz,  ½ limonun suyu

Hazırlanışı: Soğanıi karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın. İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin. Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın, yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir. Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır. Sonra tere yağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin. İnce süzgeçten geçirip kullanın.Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin. Sos çok koyulaşmasın sonra kesilir. Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir. Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir.

JAMBONLU MAKARNA SOSU
MALZEMELER: 150 gram dana jambonu,  1 orta boy kavanoz konserve mantar
2 kutu sıvı krem şanti
Hazırlanışı: Dilimlenmiş jambonları 0.5 santimetre eninde ince şeritler halinde kesin. Mantarları yeteri kadar suyla sertliklerini kaybedecek kadar haşlayın, sudan çıkarıp ince ince dilimleyin. Büyük bir kapta jambonları, mantarları ve krem şantiyi karıştırın, yeterince tuz ekleyin.
Hazırlamış olduğunuz makarnanızla karıştırın ve servis yapın.

KAPARİ SOS
MALZEMELER : 8-10 kişilik
½ su bardağı soğuk et suyu,  2 su bardağı kaynar et suyu,  1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari,  1 çorba kaşığı tereyağ,  az tuz

Hazırlanışı: 
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin. Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin. Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın. 
 
 
 
MAYONEZ
Malzemeler: 2,5 çay fincanı, sıvıyağı,  2 tane, yumurta,  2 yemek kaşığı, sirke
yarım limon,  1 çay kaşığı, tuz

Hazırlanışı: Geniş bir kaba, yumurtaları kıralım, yumurtanın sarılarını kaba alalım. Üzerine tuzu, limonu, sirkeyi ve 4 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyelim. Mikseri yavaş çalış moduna getirelim karıştıralım, bu arada sıvı yağı azar azar ilave edelim. Eğer, bu malzemeye göre kıvamı koyu olursa, az su ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
 
 
KETÇAPLI ACI BİBER SOSU
MALZEMELER: 6 Çorba kaşığı ketçap,   2 Adet orta boy soğan,  2 Çorba kaşığı sirke
5 Damla acı sos,  4 Çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Derin bir kabın içerisine iki çorba kaşığı zeytinyağı koyup, malzemeleri ekleyin
Tencerenin ağzı açık olarak 5-6 dakika pişirin. Kalan 2 çorba kaşığı yağı üzerine ekleyin
Soğanları ince ince kıyın yada rendeleyin

1 yorum:

  1. merhaba ne zamandır yazmamışsın. blogunu takibe aldım banada bekliyorum bYE

    YanıtlaSil