21 Ağustos 2013 Çarşamba

MANTAR ÇORBASI
Malzemeler: 6 bardak et suyu,  1 bardak süt,  250 gr. mantar,  2 kaşık un
1 baş soğan,  2 yumurta sarısı,  1 kaşık tereyağı veya margarin
Hindistan cevizi rendesi, tuz, Karabiber

Hazırlanışı: İnce doğranmış soğan, yağ ile bir tencerede pembeleştirilir, un eklenir, biraz daha karıştırılır, et suyu konur. Mantarlar yıkanıp bir kapta ateşe bırakılır, silkeleyerek siyah suyu çıkarılır, süzülür ve çorbaya eklenir, tuz ve bir fiske hindistan cevizi konur, mantarlar pişinceye kadar kaynatılır. Yemek zamanı iki yumurta sarısı bir bardak sütle iyice çarpılır, karabiber eklenir, bir taşım kaynayınca ateşten alınır, kızarmış ekmekle servis yapılır.
DÖVME ÇORBASI
Malzemeler:  1 kg. süzme yoğurt,  1 su b. nohut ,  2 su b. dövme buğdayı
1 çorba k. kuru nane,  istediğiniz kadar tuz  
YAPILIŞI:Buğdayı ve nohutları akşamdan ıslatalım ve ayrı ayrı buğdayı ve nohutu haşlayalım sıcak suyunu süzerken birazını içinde bırakalım ve yoğurdu karıştırarak ilave edelim .Tuzunu nane sini  ekleyip soğuk servis yapalım...
               
YAYLA ÇORBASI
MALZEMELER:1 Su b. pirinç,  yarım kg. yoğurt,  2 çorba k. un
1 yumurta,  1 tatlı k. kuru nane,  1 çorba k. tere yağ

HAZIRLANIŞI:Pirinçleri iyice haşlayıp yoğurdun içerisine  yumurtayı ve unu ekleyip çırpalım haşlanmış pirinçlerin içerisine yavaş yavaş karıştırarak ekleyelim , bir tavada tere yağını kuru naneyi pul biberi yakıp üzerine gezdirelim tuzunu ekleyip servis yapalım ..AFİYET OLSUN

MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELER:2 Su b. kırmızı mercimek, 1 addet kuru soğan
2 adet orta boy patates ,  4 su b. su , 1 çorba k. tere yağ
3 çorba k. sıvı yağ,  1 tatlı k. tuz,  1 çay k. pul biber
yarım çay k. kimyon,  1 çorba k. kuru nane,  2 su b. tavuk suyu

HAZIRLANIŞI:Mercimeği, kuru soğanı, patatesi düdüklü tencereye alıp 10 , 15 dk. pişirin blendırdan geçirip içerisine tavuk suyunu nane hariç diğer baharatları ve tuzu tuzu ekleyip 5 dk. daha pişirip üzerine tereyağ ve sıvı yağda naneyi kızdızrıp çorbamıza döküp servis yapalım..AFİYET OLSUN


TARHANA ÇORBASI
Ben sizlere sonbaharda hazırlamanız gereken kendi tarhananızı kendiniz yapabileceğiniz bir tarif vereceğim kışın hemen hazır elinizin altında bulunduracağınız bir çorba

MALZEMELER:2 Kg. nohut,  2 kg. kuru fasulye,   yarım kg. kuru soğan ,  yarım kg. közlenmiş kırmızı biber,  1 demet maydanoz,  1 çorba k. çörek otu,  yarım kg. un
2 kg. süzme yoğurt ,  600 gr. mayalanmış hamur
2 çorba k. kuru nane,  yarım kg. eşki yeşil elma

HAZIRLANIŞI:Nohutları ve kuru fasulyeyi iyice haşlıyoruz soğanları da haşlıyoruz  maydanozları iyice ince kıyıp, nohut, fasulye ve soğan , kırmızı biberleri robottan iyice püre haline getirin içerisine yoğurt ,un , hamur, çörek otu, maydanoz , eşki elmaları rendeleyip tuzda ilave edip hepsini iyice yoğuralım ve üzeri kapalı bir şekilde 3 gün dinlendirelim  3 günün  sonunda temiz bir amerikan bezi üzerinde güneşin önüne serelim iyice kurutalım , kuruyunca hepsini güzelce ufalayıp eleyip cam kavanozlarda kışın kullanmak için saklayalım
Tarhana çorbamızı  hazırlamak için kaç kişilik pişireceksek kişi başına 1 su b. su tencereye koyalım 1 su b. için 1 çorba k. tarhana ekliyoruz karıştırarak pişirelim kaynadıktan sonra 10 dk. daha pişirelim
 
 
                                                  
                   
YOĞURTLU MERCİMEK ÇORBASI
     MALZEMELER: 2 çorba k. tereyağ  ,  1 çay b. bu lgur,  1 çay b. kırmızı mercimek 
1 çorba k. un ,  2 çorba k. yoğurt, 1 çorba k. salça,  5 su b. et suyu
tuz , karabiber,  Süslemek için 1 çay k. kuru nane

HAZIRLANIŞI: tere yağını eritip 1 kaşık suyla ezilmiş salçayı ilave edin .Bulgur , mercimek, et suyu,tuz, karabiberi ekleyin. Su kaynayınca ateşi kısın
Mercimek ve bulgur yumuşayınca kadar pişirin tencereyi ocaktan alın .
Yoğurdu unu bir kasede iyice çırpıp çorbaya ekleyin ve karıştırın .Çorba kaselerine paylaştırıp üzerini naneyle süsleyin sıcak servis yapın.

           
 
                           
   
SARAY ÇORBASI
Malzemeler: 50 gr. tereyağ,  1 su b. kırmızı mercimek,  1 çay b. un
2 soğan,  200 gr. tavuk eti,  10 mantar,  2-3 domates,  1 kahve fincanı tel şehriye
2 su b. su,  5 su b. et suyu ,  tuz, kırmızı toz biber,  maydanoz sapı

HAZIRLANIŞI: Kırmızı mercimeği iyice yıkayıp süzün ve 2 su b. su ile haşlayın.
soğanı soyup küp şeklinde doğrayın . Mantarları dilimleyin domatesleri soyup küp küp doğrayın
Yağı eritip soğanı ve küçük doğranmış tavuk etini kavurun .Mantar ve domatesi ilave edip 2 dk. daha çevirin.
Unu ekleyip rengi pembeleşene kadar kavurun , et suyunu azar azar ilave edip karıştırın
Mercimeğin suyunu süzmeden et sulu karışıma ekleyin .Su kaynayınca tel şehriyeleri koyun . Tuzla tatlandırın , kırmızı biber ve maydanoz sapı ile süsleyin servis yapın afiyet olsun.



  ISPANAK ÇORBASI
(6 kişilik)
Malzemeler: 2 çorba k. tereyağ,  2 su b. sıcak süt,  750 gr. ıspanak
2 patates,  1 soğan,  1 su b. tavuk yada et suyu,   tuz ,karabiber
Üzeri için :Rendelenmiş kaşar peyniri
 
HAZIRLANIŞI:Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın . Haşlayıp süzün. Ezerek püre haline getirin,ıspanakları ayıklayıp yıkayın .Süzüp kaynar suda 5 dk. bekletin ve süzgece alın ,ıspanakların suyunu elimizle sıkıp doğrama tahtası üzerinde ince doğrayın. Blender dan geçirip püre haline getirin soğanı rendeleyin.
Margarini tencerede eritin ,rendelenmiş soğanı ilave edip kavurun patates ve ıspanak pürelerini ekleyip karıştırın . tuz , karabiber , et suyu ve sıcak sütü ilave edip arada bir karıştırarak 20 dk. pişirin 
Çorbayı kaselerine paylaştırıp üzerilerine birer kaşık rendelenmiş kaşar peyniri ilave edin ,sıcak servis yapın



YILDIZ ŞEHRİYELİ ÇORBA
                                                                 (4 kişilik)
MALZEMELER: 1 Çorba k.tereyağ,  1su b.yıldız şehriye,  2 domates,  2 sivri biber
5 su b. sıcak su,  tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI: Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın sivri biberlerin çekirdeklerini temizleyip ince doğrayın , margarini tencerede eritin , domatesleri ilave edip kısık ateşte hafifçe soteleyin biberi ekleyip 5 dk. daha soteleyin 5 bardak sıcak su, tuz, karabiberi ekleyip kaynatın .
  Şehriyeyi ilave edip 15 dk. kısık ateşte pişirin  sıcak servis yapın...
 
 
OVMAÇ ÇORBASI   
(6-8 kişilik)
MALZEMELER: 2 Çorba k. tereyağ,  1 su b. un ,  250 gr. kıyma,  1 adet soğan2-3 dal taze nane ,  
HAZIRLANIŞI: 1 Kabın içine unu üzerine az su serpiştirerek karıştırın sert hamur haline getirin ve ellerinizi ovuşturarak iki el arasında kuskus gibi taneler oluşturun .
  Tere yağını tavada eritip kıyılmış soğan ile kavurun kıymayı ekleyin kıyma suyunu çekince küçük kesilmiş domates, karabiber ve tuzu ilave edip 2 dk. karıştırın .
  suyunu ekledikten sonra 5 dk. kaynamaya bırakın üzerinde oluşan köpüğü kevgirle alın.
  hazırlamış olduğumuz hamurları içine serpiştirerek 5 dk.daha kaynatın. 
  taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın...




AŞ ÇORBASI
Malzemeler:  2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ,  2 Adet Soğan,  1 Çorba Kaşığı Salça
150 gr. Kıyma,  1 Adet Etsuyu Tableti,  1 Su Bardağı Su,  1 Çay Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Çay Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek,  Karabiber,  1 Çay Bardağı Erişte,   Tuz, Kırmızıbiber, Nane

Yemeğin Tarifi:  Kıymayı, tuz ve karabiberle yoğurun. Küçük parçalar koparın. Elinizde yuvarlayarak minik köfte şekli verin. 
Soğanları yemeklik doğrayın. Kızdırılmış sıvı yağda kavurun. Salçayı da ilave edip karıştırın. Köfteleri de soğanın yanına alıp dikkatlice çevirmeye devam edin. Et suyu tabletini ve 4 su bardağı suyu ilave edin. 
Kaynayınca mercimek ve nohudu katın. En son olarak erişteleri ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika daha pişirin. Üzerine kırmızıbiber ve nane serpip servis yapın. 


PIRASA ÇORBASI
MALZEMELER: 250 Gr. pırasa,  1 tane soğan ,  yarım çay b. sıvı yağ 
1 çorba k. tere yağ,  1 çorba k. domates salçası 
100 gr. kıyma ,  2 çorba k. pirinç,  limon,  tuz, kara biber

YAPILIŞI:Soğanları küp doğrayıp tereyağ, sıvı yağ, kıymayla beraber kavuralım soğanlar pembeleşince salçayı ilave edelim pırasayı koyup üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin pirinçleri de yıkayıp ilave edin tuz ve karabiberini koyup kaynamaya bırakın pirinçler iyice dağılıncaya kadar pişirin ve bolca limon sıkıp ılık servis yapın.




MISIRLI DOMATES ÇORBASI
Malzemeler: 1 adet soğan 3 diş sarımsak,  2 adet sivri biber,  3 çorba kaşığı domates püresi,  3 su bardağı su,  250 gr. konserve mısır,  1 çorba kaşığı sıvı yağ
 
Hazırlanışı: Bir tencerede sıvı yağ, ince kıyılmış soğan ve sarmısak kavrulur
 
 
 
KEREVİZ YAPRAĞI ÇORBASI
Malzemeler: 1 kâse kereviz yaprağı,  1 kırmızıbiber,  1 kuru soğan
Terbiyesi için: 1 kâse yoğurt,  3 çorba k. un,  yarım limon,  1 su b. et suyu,  su,  tuz
Sıvıyağı

Hazırlanışı: Bir tavaya yağı alalım, rende soğanı ve incecik doğradığımız kırmızıbiberi ilave edelim, hafif kavuralım, üzerine ince kıydığımız kereviz yapraklarını ekleyelim (haşlanmış) tuz ilave edip 6–7 dakika sote edelim.
Tencereye, yağı alalım üzerine unu ilave edelim, bir iki karıştırıp üzerine et suyunu ilave edelim, su ile çırptığımız yoğurdu ilave edelim. Tavadaki malzemeyi tencereye alalım, Son olarak limon suyu ve tuzunu alalım, birkaç dakika kaynatıp ocaktan alalım. Farklı bir lezzet. Afiyet olsun.
 
 

BEZELYELİ TAVUK ÇORBASI
Malzemeler: 1 Su Bardağı Bezelye,  2 Adet Patates,  1 Adet Kuru Soğan, 
 1 Parça Tavuk Göğsü,  5 Su Bardağı Su,  25 Gram Tereyağı
4 Dal Maydanoz,  Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Karabiber

Yapılışı: Soğanı soyup incecik kıyın. Patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tavuk etini tencereye alıp üzerine 6 bardak su ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Tavuk etini kevgirle tencereden çıkarıp bir tabağa alın ve soğuyunca tel tel ayırın.
Tereyağını bir tencerede eritip soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Tavuk etini ekleyip karıştırın. Doğranmış patatesleri ve bezelyeyi ilave edip eti haşladığınız suyu ekleyin. Tuz, karabiber ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
Çorbayı servis kâselerine paylaştırıp üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Sıcak olarak servis yapın.
 


ALTUN İZADE ÇORBASI
Malzemeler: 1 Adet Haşlanmış Havuç,  1 Adet Patates,  2 Çorba kaşığı Bezelye
4 Diş Sarımsak,  1 Adet Yumurta Sarısı,  4 Dal Maydanoz
Yeteri kadar Tuz,  1 Çay Kaşığı Pul biber
 
Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayarak, yağı, sarımsağı ve kıymayı da ekleyerek kavurun. Haşlanmış bezelyeyi, doğranmış patates ve havucu ekleyin. Et suyu tabletini ilave edin. 5 Su bardağı suyu ve küçük doğranmış mantarları koyun. Kaynayınca şehriyeyi ilave edin ve kısık ateşte 10 dakika pişirin. Kıyılmış maydanozu ve tuzu ekleyin. Yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıp, yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve ateşten alın. Arzuya göre kırmızıbiber ile tere yağını kızdırarak çorbanın üzerine gezdirin ve servis yapın.
 
 


ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI
Malzemeler: 1 Su Bardağı Arpa Şehriye,  3 Adet Domates,  1 Adet Sivri Biber
4 Su Bardağı Sıcak Su,  1 Çorba kaşığı Margarin
 
Yapılışı: Margarini tencereye koyun ve kızdırın, biberi ince ince doğrayıp margarinle kavurun kabuğunu soyduğunuz ve doğradığınız domatesleri ekleyerek iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu koyun ve suyu ilave edin, kaynayana kadar karıştırın. Kaynar kaynamaz arpa şehriyeleri ilave edin ve 10 dk. daha kaynatın. Servis tabağına alarak limon, karabiber ve isteğe göre maydanoz ekleyerek servis yapın.
 
 


AK ÇORBASI
Malzemeler: 2 Çorba kaşığı Pirinç,  4 Su Bardağı Su,  1 Adet Yumurta Sarısı
60 Gram Tereyağı,  
1 Tatlı kaşığı Karabiber,  1 Tatlı kaşığı Tuz
 
Yapılışı: Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye alıp 4 bardak su ve bir tutam tuz ilave ederek yarım saat haşlayın. Pirinçler haşlanırken çorbanın terbiyesi için, bir kaseye önce yumurta ile unu alıp, sonra yoğurdu ekleyip iyice çırpın. Karı şımı 2 çorba kaşığı suyla inceltip azar azar çorbaya ilave edin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 15 dakika daha pişirin.
Tereyağını tavada eritip tarhunu ekleyin. Çorbaya ilave edip 1-2 dakika daha pişirin.
Çorbayı servis kaselerine alın. Taze çekilmiş karabiber ekleyip rendelenmiş havuçla süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.




                                ANALI KIZLI ÇORBA

Malzemeler: 1 Kilogram Orta Bulgur,  1 Kilogram Kıyma,  4 Adet Kuru Soğan
1 Tatlı kaşığı Karabiber,  
Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Sıvı yağ
 
Yapılışı: İçinin hazırlanışı : 4 baş kuru soğanı ince ince doğrayın, yağda hafif kavurun ve daha sonra kıymanın 250 gramıyla birlikte iyice kavurun. Daha sonra baharatlarını ve maydanozu içine ekleyerek tuzun ilave edip iyice karıştırıp soğumaya bırakın.
Dışının hazırlanışı : Kalan 750 gr kıymayı 4 su bardağı suyla yoğurun. Bulgurla kıymayı karıştırıp macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun, yoğurduğunuz bu bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırarak elinizin içinde içi boş yumurta şeklinde açın. Daha sonra soğumaya bırakılan iç malzemeyi içine koyup kapatın. Hazırladığınız bulgurdan misket büyüklüğünde yuvarlayın. Bu işler bittikten sonra yarım çay bardağı sıvı yağ ve salçadan oluşan suyu hazırlayıp kaynadıktan sonra köfteleri içine atın. 15 dakika haşladıktan sonra servis edin.



                      
BAHÇE HASADI ÇORBASI

Malzemeler: 1 Çorba kaşığı Zeytin Yağı,  1 Adet Kuru Soğan,  1 Adet Havuç, 
4 Diş Sarımsak,  1 Adet Kırmızı Biber,  8 Fincan Tavuk Suyu,  750 Gram Domates
Yarım Çay Kaşığı Pulbiber
Yeteri kadar Karabiber,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Orta ateşte tencereyi ısıtın. Yağı ve soğanı ekleyin. 5 dakika pişirin.
Havuç, sarımsak, kırmızı biberi katıp yumuşayana kadar pişirin.
Tercih ettiğiniz et yada tavuk suyunu, domatesi, suyu ve lahanayı ekleyin. Ağzı açık şekilde 20 dakika daha kaynatın. Tuz, biber, zevkinize göre diğer baharatları ekleyin.
Çorbaların üstüne biraz küçük küçük kıyılmış maydanoz ekleyerek süsleyin ve tatlandırın
 
 
 


BAKLAGİL ÇORBASI
Malzemeler: 1 Çay Bardağı Kuru Fasulye,  1 Çay Bardağı Nohut,  1 Çay Bardağı Buğday
2 Çorba kaşığı Margarin
5 Su Bardağı Su,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Fasulye, nohut ve buğdayı yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin ve 12 saat bekletin. Süzüp 4 bardak su ekleyin. Baklagiller yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Yoğurdu 1 bardak su ile çırpın. Kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave ederek karıştırın. Tuz ekleyip bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Margarini tavada eritip naneyi kavurun. Çorbaya ekleyip sıcak servis yapın.
 
 


BALIK ÇORBASI
Malzemeler: 1 Adet Mezgit,  1 Adet Patates,  1 Adet Havuç,  1 Adet Kuru Soğan
5 Su Bardağı Su,  2 Çorba kaşığı Zeytin Yağı
Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Karabiber
 
Yapılışı: Balık, soğan, tane karabiber, defne yaprağı ve maydanoz saplarıyla tencereye alınır. Üzerini örtecek kadar su eklenip, yumuşayıncaya kadar haşlanır.Soğuyunca derisi ve kılçıkları ayıklanarak küçük parçalara ayrılır.Diğer tarafta patates, kereviz, havuç ve pırasalar küp küp doğranarak sıvı yağda yumuşayıncaya kadar pişirilir.Pişmekte olan sebzelerin üzerine süzülen balık suyu eklenip kaynamaya bırakılır.Ayıklanan balıklar ve limon suyu da çorbaya eklenir.Tuz ve karabiber ilave edilerek servis yapılır
 
 


BAMYA ÇORBASI
Malzemeler: 250 Gram Kuzu Kuşbaşı,  100 Gram Kuru Bamya,  
1 Çorba kaşığı Domates Salçası,  1 Adet Kuru Soğan,  1 Adet Domates,
1 Çorba kaşığı Sıvıyağ,  1 Adet Limon Suyu,  1 Çorba kaşığı Tereyağı
Yeteri kadar KarabiberYapılışı:
•Bamyayı suya koyun, 10 dakika haşlayıp süzün.
•Soğanı zar şeklinde doğrayın.
•Eti ilave edip, pembeleşene kadar kavurun.
•Rendelenmiş domates ve salça ilave edin.
•Karabiber, tuz ve 6 bardak su koyup kaynatın.
•Limon suyu ve bamyayı ilave edip, 15 dakika pişirin.
•Üzerine tereyağında kızdırılmış pul biber dökün.
•Sıcak servis yapın.
 
 


BEZELYE ÇORBASI
Malzemeler: 2 Su Bardağı Bezelye,  1 Çorba kaşığı Un,  1 Adet Kuru Soğan
1 Çorba kaşığı Margarin
Yeteri kadar Karabiber,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Bezelyeyi, kabuklarını soyduğunuz bütün soğanla birlikte 3 bardak suda haşlayın.
Tencerede margarini eritin, un ilave edip 2-3 dakika karıştırın. Koyu olursa su ekleyip karıştırarak kaynatın. 
 
 
 


BİBERLİ EZO GELİN ÇORBASI
Malzemeler: 1 Çay Bardağı Kırmızı Mercimek,  1 Çay Bardağı İnce Bulgur, 
2 Çorba kaşığı Sıvıyağ,  1 Adet Kuru Soğan,  2 Çay Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı kaşığı Kuru Nane
7 Su Bardağı Su,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı:Biberin çekirdeklerini temizleyip zar şeklinde doğrayın. Soğanı soyup kıyın. Ayçiçeği yağını tencerede ısıtıp soğan ve salçalık biberi kavurun. Su, 1 çorba kaşığı su ile inceltilmiş salça ve biberi ekleyin. Bir taşım kaynatıp bulgur ve mercimeği ilave edin.
Bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Pul biber ve naneyi ilave edip ocaktan alın. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Sıcak servis yapın.
 
 


BORÇ ÇORBASI
Malzemeler: 2 Litre Etsuyu,  2 Adet Pancar,  2 Adet Kuru Soğan,  250 Gram Lahana
1 Adet Havuç,  1 Demet Maydanoz SapıYeteri kadar Tuz,  
Yeteri kadar Pul biber,  Yeteri kadar Yoğurt,  Yeteri kadar Ekşi Krema

Yapılışı: 2 litre et suyunu veya içine 2 et suyu tableti koydugunuz çorba suyunu kaynamaya birakiz ve kaynayinca söndürünüz. Pancarlarin kabuklarini soyunuz ve kibrit çöpü inceliginde dograyiniz. Pancarlari cam bir kaseye aliniz. Plastik kaplar pancar rengine boyanir. Tuzla dövülmüs ve macun haline gelmis sarmisaklari pancarlara katiniz ve bir miktar ovaladiktan sonra bir kenara ayiriniz.Sogan ince çintiniz ve yag ile kavurunuz. Soganlar ölünce içine domates salçasi ilave ediniz, salça kokusunun yok olmasi için bir miktar daha soganlarla beraber kavurmaya devam ediniz. Simdi pancarlari ilave ediniz, atesin altini kisiniz pancarlar yumusak bir hal alana kadar pisiriniz. Fazla kavurmayiniz, pancarlar daha sonra çorba ile de pisecegi için çok yumusak olur.Hazirlamis oldugumuz et suyunu bu soganli, salçali, pancar kavurmasina ilave ediniz. Simdi küp halinde dogranmis havuç, kereviz, patates (Biraz büyükçe), dogranmis Lahana, Defne Yapragi, seker, baglanmis maydanoz sapi çorbaya ilave ediniz. Sebzeler yumusak bir hal alana kadar kaynamaya birakiniz. Çorba pisince maydanoz sapi ve Defne Yapraklarini servisten önce çikariniz. Eksi Krema veya iyice çirpilmis Yogurtla beraber servis yapilir
 
 


BÖREK ÇORBASI
Malzemeler: 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut,  250 Gram Orta Yağlı Kıyma
2 Su Bardağı Yeteri kadar 
Yeteri kadar Karabiber,  Yeteri kadar Nane,  Yeteri kadar Kırmızı Toz Biber

Yapılışı: Soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tencerede 1 kaşık tere yağını eritip kıymayı kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edin. Birkaç dakika daha kavurun. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Kuzu etini kuşbaşı doğrayıp kavurun. Tuz serpip haşlanmış nohudu ekleyin. Üzerini geçinceye kadar sıcak su ekleyip pişirin.
Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. 1 yumurta, tuz ve azar azar ılık su ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru iki parçaya ayırın. Parçalardan birini çok ince olmayacak şekilde açıp kıymalı malzemenin yarısını üzerine serpin ve yayın. Yufkayı oklavaya sarıp oklavayı çıkarın. Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.

Rulo yufkayı 2 santimlik parçalar halinde kesin. Her bir parçayı üçgen şeklinde katlayıp kenarlarını bastırarak kapatın. Hazırladığınız mantıları etli nohuda ekleyip pişirip. 
Yoğurt, tuz ve 1 yumurtayı çırpın. Çorbanın suyundan 1-2 kaşık ekleyip yoğurtlu karışımı azar azar çorbaya ilave edin. Naneyi 1 kaşık tere yağında kızdırıp üzerine gezdirin.
 
 


BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler: Yarım Kilogram Brokoli,  100 Gram Sebze,  1 Su Bardağı Krema
3 Çorba kaşığı Maydanoz3 Adet Arpacık Soğanı
Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Karabiber
 
Yapılışı: Brokolileri yıkayın ve buket buket ayırın. Saplarını kestikten sonra başlarını ince ince kıyın.Pırasa ve kereviz saplarını yıkayın ve zar şeklinde kestikten sonra, kısık ateşte zeytin yağında yumuşayana kadar pişirin. Sonra içlerine ince kıyılmış arpacık soğanlarını da katın. Ardından brokolileri, kıyılmış otları ve tavuk suyunu da ilave edin. Tüm sebzeler iyice pişene kadar 25 dakika kadar kaynatın. Sonra bu karışıma, kremayı da ekleyip mikserden geçirin. İyice hallolunca, tekrar kısık ateşte 5 dakika ısıtın. İstediğiniz kadar tuz ve karabiberi ekleyin.
 
 


CEVİZLİ NOHUT ÇORBASI
Malzemeler: 300 Gram Haşlanmış Nohut,  1 Çay Bardağı Dövülmüş Ceviz
5 Su Bardağı Su
1 Tutam Safran,  Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Kırmızı Toz Biber

Yapılışı: Soğanları soyup kıyın. Margarini tavada eritip soğanı kavurun. Ceviz, tuz ve kırmızı toz biberi ekleyip 2 dakika soteleyin.
Haşlanmış nohudun yarısından fazlasını robottan geçirip püre haline getirin. Suyla birlikte tencereye ekleyip iyice karıştırın. Safran ve kalan nohudu ekleyip 20 dakika pişirin. Üzerine cevizli sosu gezdirin. Kâselere paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
 
 


DÖVÜK BUĞDAY ÇORBASI
Malzemeler: 1 Su Bardağı Dövuk Mısır,  1 Çay Bardağı Dondurulmuş Mısır
2 Kase Yoğurt,  
2 Çorba kaşığı Tereyağı (Üzeri İçin),  Yeteri kadar Nane (Üzeri İçin)
 
Yapılışı: Bir gece önceden mısırı kaynar suda yarım saat pişirin. Aynı suyun içerisinde bekletin.
Ertesi gün 2 saate yakın iyice yumuşayana kadar pişirin. Yoğurt ve unu çırpıp içine ilave edin.
Yağı kızdırıp üzerine gezdirin. Nane ile süsleyerek servise sunun.
 


DUL AVRAT ÇORBASI
Malzemeler: 2 Su Bardağı Yeşil Mercimek,  1 Su Bardağı Nohut,  7 Su Bardağı Etsuyu
2 Su Bardağı Un,  1 Fincan Su,  1 Adet Yumurta,  30 Gram Margarin,  
1 Çorba kaşığı Domates Salçası,  Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadarKarabiber
Yeteri kadar 15 Gram 
1 Fincan Su (Hamuru İçin),  Yeteri kadar Tuz (Hamuru İçin)
 
Yapılışı: Mercimeği akşamdan ıslatın. Nohudu haşlayıp bir kenarda bekletin. Kahırtlak hamuru için, un, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, tuz ve suyu iyice yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparıp avucunuzla yuvarlayın ve küp şeklinde kesin. Kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün.

Mantı hamurunu hazırlamak için, hamur yoğurma kabına 2 su bardağı unu eleyin. 1 tutam tuz ilave edip harmanlayın. Yumurta ve suyu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Oklava ile mantı hamuru inceliğinde yufkalar hazırlayın ve kareler kesin. Nohut, mercimek ve et suyunu büyük bir tencerede kaynatıp hamurları ilave edin. Yumuşayıncaya kadar pişirin.

Çorbanın üzerine margarinde hafifçe kavrulmuş salça, baharat ve limon suyunu ekleyip kahırtlaklarklarla servis yapın.
 
 


EKMEKLİ SOĞAN ÇORBASI
Malzemeler: 3 Adet Kuru Soğan,  1 Fincan Margarin,  1 Demet Taze Soğan
Yeteri kadar Tuz
Yeteri kadar Karabiber,  Yeteri kadar Kekik
 
Yapılışı: Soğanların kabuklarını soyup ince halkalar halinde doğrayın. Soğanları daha kolay doğramak için büyük marketlerde satılan soğan doğrayıcılarını da kullanabilirsiniz.
Dilerseniz büyük miktar soğan kullanılan yemek tariflerinde, yine büyük marketlerin derin dondurulmuş ürün reyonlarında bulabileceğiniz hazır küp doğranmış soğanlardan da yararlanabilirsiniz. Büyük bir tencerede margarini eritip soğan halkalarını hafifçe kavurun.
Taze soğanları yıkayıp ayıkladıktan sonra ince halkalar veya şeritler halinde doğrayın. Ekmeği ince dilimler halinde doğrayın.
Et suyunu kaynatıp bir miktar karabiber ve kekik ilave edin. Evde hazır tavuk suyunuz yoksa, bunun yerine et suyu tabletleri de kullanabilirsiniz. Tabletleri paketin üzerindeki tarife göre 1 lt tavuk suyu elde edebilecek biçimde hazırlayın.
Ekmek dilimlerini daha önce ısıtılmış 4 servis tabağına paylaştırın. Tabakları ısıtmak için fırını 150 dereceye ayarlayıp 1-2 dakika fırında bekletin. Daha önce halkalar ve şeritler halinde doğradığınız taze soğanları üzerine serpin. Çorbayı tabaklara paylaştırın.
Üzerine soğan halkalarını ekleyip hemen servis yapın.
Öneri: Dilerseniz çorbayı farklı ekmek çeşitIeriyle de hazırlayabilirsiniz.
Örneğin köy ekmeği veya kepekli ekmek çorbaya uygun seçeneklerdir.
Ayrıca çorbayı farklı baharatlarla tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Önerimiz kimyon, nane veya hint cevizi




                                                        
EKONOMİK ÇORBA
Malzemeler: Bir Miktar Tavuk Eti,  1 Çorba kaşığı Un,  1 Çorba kaşığı Margarin
Yeteri kadar Kırmızı Toz Biber
1 Adet Yumurta Sarısı (Terbiyesi İçin),  1 Adet Limon Suyu (Terbiyesi İçin)
Yarım Su Bardağı Soğuk Su (Terbiyesi İçin)
 
Yapılışı: Et ya da tavuk parçalarını küçük küçük doğrayın. Margarini tencerede eritip unu pembeleşinceye kadar kavurun. 4-5 bardak suyu azar azar ekleyerek sürekli karıştırın. Etleri ilave edip tuzunu ekleyin. 15-20 dakika kadar pişirin.
Limon suyunu yumurta sarısıyla çırpıp yarım su bardağı soğuk suyla karıştırarak terbiyeyi hazırlayın. Çorbaya azar azar ekleyip karıştırarak bir taşım kaynatın ve ateşten alın. 
Çorbayı servis kaselerine paylaştırıp kırmızı toz biber serpin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 


EKŞİLİ PIRASA ÇORBASI
Malzemeler: 2 Adet Pırasa,  1 Adet Havuç,  1 Adet Patates,  1 Adet Kereviz
2 Çorba kaşığı Un,  Yarım Limon
20 Gram Tereyağı (Üzeri İçin),  1 Tatlı kaşığı Kırmızı Toz Biber (Üzeri İçin)
 
Yapılışı: Soğan, pırasa, havuç, patates ve kerevizi temizleyip küçük küçük doğrayın. Bir tencerede 4 bardak suyu kaynatın. Sebzeleri ilave edip pişirin.
Bir kaba yoğurt, un ve yumurta sarılarını çırpın. 2 çorba kaşığı sebze suyundan ilave edip pişmekte olan sebzelere ekleyin. Limonu ilave edip 5 dakika kadar kaynatın ve tencereyi ocaktan indirin.
Bir tavada tere yağını eritip kırmızı toz biberi ilave edin. Servis tabaklarına paylaştırdığınız çorbanın üzerine kırmızı toz biberle kızdırılmış yağı gezdirerek dökün. Sıcak olarak servis yapın.
 
 

EKZOTİK TAVUK ÇORBASI
Malzemeler: 1 Litre Tavuk Suyu,  1 Adet Kuru Soğan,  150 Gram Haşlanmış Tavuk Göğsü
2 Adet Yufka1 Demet Maydanoz,  Yeteri kadar Karabiber
 
Yapılışı: Evde hazırlanmış tavuk suyunuz, yoksa bunun yerine et suyu tabletlerini de kullanabilirsiniz. Tabletleri paketin üzerindeki tarife göre 1 lt tavuk suyu elde edebilecek biçimde hazırlayın. Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Zencefili rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Bir tencerede 1 tatlı kaşığı soya yağını kızdırıp soğan ve zencefili kavurun.Tavuk göğsünü çok küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince kıyın. Bir kasede maydanoz, et ve 1-2 çorba kaşığı soya yağını karıştırıp soğanlı karışıma ilave edin.Tenceredeki karışımı soya sosu, tuz ve karabiberle tatlandırın.Yufkaları kareler halinde sekize bölün. Her bir kareye hazırladığınız soğanlı karışımdan doldurun. Karelerin kenarlarını su ile nemlendirin ve iç malzemeyi kapatacak şekilde birleştirip bükün. Büyük tencerede tuzlu su kaynatıp yufka bohçalarını 2-3 dakika kadar haşlayın. Haşlanmış yufkaların suyunu süzün.Havucu soyup ince şeritler halinde doğrayın. Pırasayı ayıklayıp ince şeritler halinde doğrayın. Büyük bir tencerede kalan soya yağını kızdırıp havuç ve pırasayı kavurun.Tavuk suyunu ekleyin. Soya sosu ve zeytin yağını ilave edin. Yufka bohçalarını ekleyip servis yapın.
 
 


ELMALI PİRİNÇ ÇORBASI
Malzemeler: 2 Çay Bardağı Amerikan Pirinci,  2 Adet Elma Rendesi
2 Çorba kaşığı Kıyılmış Maydanoz
1 Çay Kaşığı Pul biber,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Üç bardak kaynamış suyun içine elma rendelerini, haşlanmış pirinci ve tuzunu ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra bir tabağa alın. Bir tavada kırmızı biberi yağda hafifçe yakın ve çorbanın üzerinde gezdirin, dereotu ve maydanozla süsleyip servis yapın.
 
 

ERZİNCAN ÇORBASI
Malzemeler: 150 Gram Erişte,  500 Gram Yoğurt,  1 Adet Yumurta,  6 Su Bardağı Etsuyu
1 Adet Domates,  200 Gram Tereyağı,  
1 Tatlı kaşığı Pul biber,  2 Çorba kaşığı Maydanoz,  2 Çorba kaşığı Dereotu

Yapılışı: Kuru soğan, domates, sivri biber ince kıyılır. Bir tencerede tere yağın yarısı eritilir. Önce soğan biraz pembeleştirilir.Sonra domates, biber, salça ilave edilir. Biraz kavrulur. Et suyu ilave edilir. Kaynatılır.
Yoğurt, yumurtayla çırpılır ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Erişteler ilave edilir.Kıyma karabiber, tuz ve kırmızı biberle yoğrulur. Küçük yuvarlak köfteler yapılır. Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir.Küçük bir tavada kalan tereyağ eritilir. Kıyılmış nane, dereotu, maydanoz, kırmızı biber ve taze soğan ilave edilip karıştırılır. Servisten önce çorbanın üzerine gezdirilir.
 

ET SUYUNA HAVUÇ ÇORBASI
Malzemeler: 5 Adet Havuç,  500 Gram Kuzu Gerdan,  6 Su Bardağı Su
3 Dal Maydanoz,  Yeteri kadar Kırmızı Toz Biber
 
Yapılışı: Soğan ve kerevizi soyup 2-3 parçaya kesin. Kuzu etini tencereye alın. Soğan, kereviz, limon suyu, maydanoz, tuz ve 6 bardak suyu ilave edin. Kapağı açık olarak kaynatıp üzerinde biriken köpüğü kevgirle alın. Tencerenin kapağını kapatıp et yumuşayıncaya kadar pişirin. Eti kevgirle ayrı bir tabağa alıp kemiklerinden ayırın ve küçük küçük doğrayın. Çorbayı süzerek ayrı bir tencereye alın.
Havuçları temizleyip iri iri doğrayın ve çorbaya ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin. Havuçları kevgirle alıp robotta ezin. Elde ettiğiniz havuç püresini ve doğranmış etleri çorbaya ekleyip 10 dakika kısık ateşte pişirin. Süt kremasını ekleyip karıştırın ve corbayı ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırıp üzerine kırmızı toz biber serpin. Sıcak olarak servis yapın.
 


ETLİ LAHANA ÇORBASI
Malzemeler: 250 Gram Dana (Kemikli Et),  8 Dal Lahana,  2 Adet Patates
1 Adet Havuç,  
1 Çay Kaşığı Toz Şeker,  1 Çorba kaşığı Un,  1 Adet Limon Suyu,  Yeteri kadar Tuz

Kemikler etlerinden ayrılana kadar pişirin. 
 
 

FESLEĞEN SOSLU SEBZE ÇORBASI
Malzemeler: 1 Adet Defne Yaprağı,  375 Gram Bal Kabağı,  250 Gram Patates
1 Tatlı kaşığı Tuz,  2 Adet Domates1 Adet Pırasa1 Dal Mercan Köşk,  2 Diş Sarımsak (Fesleğen Sosu İçin),  Yarım Su Bardağı Zeytin Yağı (Fesleğen Sosu İçin)
 
Yapılışı: Soğanları ve pırasayı ince ince kıyın. Derin bir çorba tenceresinde zeytin yağını kızdırın. Soğan ve pırasayı ilave ederek 1-2 dakika soteleyin. 10 dk kadar kısık ateşte pişirin.
* Maydanoz, kekik, biberiye ve mercanköşkü bir iple bağlayın.
* Doğranmış bal kabağı, patates, havuç, dolmalık kabak, tuzu, suyu, defne yaprağını ve bağlanmış otları tencereye koyup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
* Sebzeler yumuşadıktan sonra iri fasulyeleri, bezelyeleri, domatesi ve makarnayı ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika daha pişirin. Defne yaprağı ve otları çıkarın. (Dilerseniz bu noktada karışımı robotla çırpabilirsiniz.)
Fesleğen Sosu İçin:
* Fesleğeni, sarımsağı, karabiberi ve peyniri blenderda 20 dk çekin. Zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Karışımı bir süre buzdolabında bekletin.
* Sıcak çorbanıza 1-2 tatlı kaşığı kadar ekleyip karıştırın ve servis yapın.
 
 
 
 


FINDIKLI VE KÖRİLİ HAVUÇ ÇORBASI
Malzemeler: 4 Adet Havuç,  2 Adet Patates,  1 Adet Kuru Soğan,  1 Diş Sarımsak
15 Gram Margarin,  
2 Çorba kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Havuçları ve patatesleri soyup küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı soyup kıyın. Havuç, patates, sarımsak ve soğanı tencereye alıp suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Blenderle püre halinde ezin. Margarin, köri ve tuzu ilave edip 3-4 dakika daha pişirin. Çorba kâselerine paylaştırıp üzerine kaşar peyniri ve fındık serpin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 


GULAŞ ÇORBASI
Malzemeler: 1 Çorba kaşığı Tereyağı,  150 Gram Dana Kuşbaşı,  1 Adet Kuru Soğan
4 Su Bardağı Su,  
1 Tatlı kaşığı Domates Salçası,  Yarım Demet Dereotu,  Yeteri kadar Tuz,
Yeteri kadar Beyaz Biber
 
Yapılışı: Öncelikle 1 çorba kaşığı margarini tencereye alın. 1 Adet soğanı rendeleyin. Etle birlikte yağda kavurun. Patates, kereviz ve biberi de küçük doğrayıp tencereye ekleyin. 4 su bardağı suyu ilave edin.
Salçayı da hafifçe sulandırıp tencereye katın. Sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Tuz ve beyaz biberi katın. Kıyılmış dereotuyla süsleyip sıcak servis yapın.




HARİRA ÇORBASI
Malzemeler: 500 Gram Kuşbaşı Et,  2 Adet Kuru Soğan,  200 Gram Nohut
4 Adet Kereviz Sapı
1 Çorba kaşığı Domates Salçası,  1 Tatlı kaşığı Karabiber,  Yeteri kadar Tuz,  
1 Tatlı kaşığı Zencefil,  Yarım Tatlı Kaşığı Safran,  2 Adet Tarçın Çubuğu, 
5 Çorba kaşığı Un,  1 Adet Limon Suyu,  1 Demet Maydanoz

Yapılışı: Eti, soğanı ve nohutları bir tencereye alın. Yaklaşık 3 litre su ilave edip kaynatın.
Mercimekler yumuşamaya başlayınca tuzunu atın.Bu karışımı yavaşça çorbaya ekleyip çorba kremalı bir kıvam alana kadar birkaç dakika hızla karıştırarak pişirin.  
 
 


HAMURLU YEŞİL MERCİMEKLİ ÇORBA
Malzemeler: 2 Su Bardağı Yeşil Mercimek ,  5 Su Bardağı Su,  1 AdetKuru Soğan
1 Tatlı kaşığı Tereyağı,  50 Gram Kıyma,  1 Çay Kaşığı Domates Salçası
1 Adet 
1 Fincan Ilık Su (Sos İçin),  1 Çay Kaşığı Tuz (Sos İçin)
1 Çorba kaşığı Tereyağı (Sos İçin),   1 Tatlı kaşığı Kırmızı Toz Biber (Sos İçin)
 
Yapılışı: Unu hamur tahtasına döküp ortasını açın. Yumurta, ılık su ve tuzu ilave edip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 20 dakika kadar dinlendirin.
Hamurun üzerine un serperek kalın bir yufka şeklinde açın. Kareler halinde kesin. Mercimeği akşamdan ıslatıp süzün. 5 bardak suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Hamurları ekleyip pişirin.Soğanı soyup ince ince doğrayın ve tereyağında pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyip koyu bir sos kıvamını alıncaya kadar pişirin.Kıymalı sosu kaynamakta olan çorbaya ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Sos için; tere yağını küçük bir tavada eritip toz biberi ekleyin. Çorbaya ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.

 

HAVUÇ ÇORBASI
Malzemeler: 8 Su Bardağı Etsuyu,  4 Adet Havuç,  Yeteri kadar Sıvıyağ
2 Adet Yumurta Sarısı,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Havuçları soyup yuvarlak doğrayın. Soğanları piyazlık doğrayın.
Yağda havuç ve soğanları 3- 4 dakika kavurun. 1 bardak et suyunu ilave edip havuçlar yumuşayınca kadar pişirin. Havuçları piştiği su ile beraber püre haline getirin.
Kalan 7 bardak suyu kaynar olarak ilave edin. Tuz, biber ve bir tutam hint cevizini katın.
Yağda unu kavurun, soğuk sütü karıştıra karıştırarak ilave edin.
Bir kâsede yumurtayı çırpın. Sütlü karışımdan bir kaç kaşık katıp, iyice karıştırın. Bu karışımı tenceredeki sütlü karışıma yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin.
Hazırladığınız terbiyeyi; havuçlu karışıma sürekli karıştırarak ilave edin. Kaynama noktasına gelince ocaktan alın.
 
 
 


HÜNKAR ÇORBASI
Malzemeler: 1 Adet Bayat Ekmek İçi,  1 Su Bardağı Yoğurt,  8 Su Bardağı Etsuyu
Yarım Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber,  2 Çorba kaşığı Margarin, Yeteri kadar Tuz

Yapılışı: Ekmek içini ufalayıp derin bir kaba alın. Yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. 7-8 saat bekletip tekrar karıştırın.
Bir tencerede et suyunu kaynatın. Yoğurtlu ekmek içini ilave edip 15 dakika karıştırarak pişirin.
Margarini tavada eritip kırmızı toz biberi ilave edin. Karıştırıp çorbaya ekleyin. Tuz ilave edip kısık ateşte 5 dakika daha kaynatın. Kızarmış ekmek eşliğinde servis yapın.
 
 
 


ISPANAK KÖKÜ ÇORBASI
Malzemeler: 1 Kilogram Ispanak Kökü,  1 Adet Kuru Soğan,  1 FincanPirinç
1 Çorba kaşığı 
1 Çorba kaşığı Sıvı yağ,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı:  Soğanın kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.  Ispanak köklerini bol suyla yıkayıp küçük küçük doğrayın.  Orta boy bir tencereye sıvı yağı alıp kızdırın.  Üzerine soğanı ekleyip rengi değişene kadar kavurun.  Tencereye ıspanak köklerini ilave edip 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin.  Yıkanmış pirinci ve 1,5 litre suyu ekleyip karıştırın.  Orta dereceli ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.  Ayrı bir kâse de un, yoğurt ve yumurtayı iyice karıştırın.  Tenceredeki çorba suyundan bir kepçe alıp yumurtalı karışıma ekleyin.  İyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş çorbaya ilave edin.  Orta dereceli ateşte sürekli karıştırarak 1 taşım kaynatın.  Çorbayı ocaktan indirip tuzunu ilave edin.  Dilerseniz sarımsaklı ekmekle servis yapabilirsiniz. 




ISPANAKLI YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler: 300 Gram Ispanak,  250 Gram Kuzu Gerdan,  300 GramYoğurt
1 Su Bardağı 6 Su Bardağı 
Yeteri kadar Tuz,  3 Çorba kaşığı Taze Soğan Sapı (Üzeri İçin),  
30 Gram Tereyağı (Üzeri İçin),  8 Adet Milföy (Üzeri İçin)
1 Tatlı kaşığı Kırmızı Toz Biber (Üzeri İçin),  1 Adet Yumurta Sarısı (Üzeri İçin)
1 Tatlı kaşığı Çörek Otu (Üzeri İçin)
 
Yapılışı: Eti tenceyere alıp üzerine 6 bardak su ilave edin. İyice yumuşayana kadar haşlayın. Eti kevgirle ayrı bir tabağa alıp kemiklerinden tel tel ayırın. Ispanağı incecik doğrayın. Mısırın suyunu süzün.
Yoğurt, un ve yumurtayı bir kasede mikserle çırpın. Tenceredeki et suyuna azar azar yedirerek ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak 10 dakika pişirin. Ispanak, nohut ve yarmayı ilave edip 10 dakika daha pişirin.Mısır, et ve tuzu ekleyip karıştırın.Ocaktan alın. 
Milföy kapak için hamurları buzluktan çıkarıp yumuşayana kadar oda ısısında bekletin. Unlanmış zemine alıp hamurları birleştirin. Oklava ile ince açıp çorba kasesi büyüklüğünde 6 yuvarlak hamur kesin. Üzerilerine yumurta sarısı sürüp bıçağınucu ile kafes şekli çizin.Çörek otu serpip yağlı kağıtla kaplı fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. 180 dereceye ayarlı fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. 
Tere yağını tavada eritip toz biberi kızdırın. Çorbayı kaselere paylaştırıp üzerine taze soğan saplarını serpiştirin ve tereyağı sosunu gezdirin. Üzerlerini milföylü kapaklarla hafif aralık kalacak şekilde kapatıp sıcak servis yapın. 



 


İRMİK ÇORBASI
Malzemeler: 6 Su Bardağı Tavuk Suyu,  1 Çay Bardağı İrmik,  2 Adet Yumurta Sarısı
2 Çorba kaşığı Margarin,  Yarım Limon,  Yeteri kadar Tuz

Yapılışı: Tavuk suyunu tencereye alıp, kaynatın. İrmiği ıslatın. Süzüp, tuzla beraber kaynayan suya ilave edin. 2 adet yumurta sarısını yarım limonla çırpın.
Pişirdiğiniz çorbadan 3 çorba kasığı alıp, yumurta ve limon suyu karışımına ekleyin. Tekrar çorbaya katın. 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın.
2 çorba kasığı margarini tavada eritin. Yarım çorba kasığı salçayı yağda ezip, çorbanın üzerinde gezdirin.


İŞKEMBE ÇORBASI
Malzemeler: 1 Adet Kuzu İşkembesi,  Yeteri kadar Tuz,  1 Çorba kaşığı Un,  
Yarım çay bardağı Zeytin Yağı,  Yeteri kadar Karabiber,  Yarım çay bardağı Yoğurt
1 Adet Yumurta Sarısı,  3 Diş Sarımsak,  Yeteri kadar Sirke

Yapılışı: İşkembeyi temizleyin. Kısık ateşte 2 saat pişirin.
Pişen işkembeyi küçük küpler halinde doğrayın. Büyük bir tencerede yağı kızdırıp unu kavurun. İşkembenin pişme suyunu tencereye ilave edin.  Yoğurdu bir kaseye alıp yumurtayla iyice karıştırın. Ardından karışımı çorbaya ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.  Çorbayı ateşten alıp kaselere paylaştırın. Sarımsak ve sirke ekleyin.


KABAKLI PİRİNÇ ÇORBASI
Malzemeler: 1 Su Bardağı Pirinç,  3 Adet Kabak,  1 Adet Patates
2 Çorba kaşığı Margarin,  5 Dal Maydanoz
2 Çorba kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri,  6 Su Bardağı Etsuyu
Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Karabiber
 
Yapılışı: Kabakları ve patatesi temizleyip küçük küpler halinde doğrayın. Margarini tencerede eritip sebzeleri 10 dakika kavurun. Et suyu, tuz ve karabiber ilave edip kaynatın.
Sebzeler yarı pişmiş haldeyken pirinci ekleyip karıştırın. Pirinç ve sebzeler yumuşayınca ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 

KAMELYA ÇORBASI
Malzemeler: 2 Çorba kaşığı Margarin,  2 Adet Kuru Soğan,  2 Adet Patates
1 Adet Kereviz,  15 Su Bardağı Su Veya Et Suyu,  1 Kilogram İç Bezelye
2 Çorba kaşığı Un,  1 Adet Limon Suyu,  2 Adet Yumurta
Çeyrek Tavuk Eti,  1 Fincan Krema,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Bir tencereye 2 kaşık margarini koyup eritin. İnce doğranmış soğanları katıp hafifçe öldürün. Soğanlar diriliklerini kaybettikten sonra küçük küçük doğranmış patates ve kerevizleri katıp, 5 dakika sote edin. Bezelyeleri ilave edip, 2 dakika daha sote edin. Suyu ve tuzu katıp ağır ateşte 1 saat kaynatın. Konserve bezelye kullanırsanız 20 dakika yeterli olacaktır. Çeyrek tavuk etinin üzerini geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın. Haşlanan tavuk etini parçalara ayırıp küçük küçük doğrayın. Sebzeler 1 saat kaynadıktan sonra blendırdan geçirin. Püre sebzeleri tekrar tencereye koyup ısıtın. Bir kaseye un, 2 yumurta sarısı, limon suyu ve kremayı koyup iyice çırpın. Çorbadan 1 kepçe alıp, terbiyeyi ılıştırın. Bir yandan çorbayı karıştırarak terbiyeyi azar azar ilave edin. Çorbaya tavuk etlerini de katıp bir taşım kaynatın. Arzu ederseniz kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin.



KARA LAHANA ÇORBASI
Malzemeler: 3 Demet Karalahana,  2 Çorba kaşığı Tereyağı
1 Çorba kaşığı Domates Salçası,  Yeteri kadar Su
1 Su Bardağı Haşlanmış Barbunya,  Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Karabiber

Yapılışı: Lahanaları bol suda yıkayın ve şeritler halinde kesin(çok uzun olmamalı) 
Tere yağını eritin ve lahanaları ilave edin yumuşayıncaya kadar kavurun
Salça ile ilave edin ve 2 dk kavurun . Yeterli miktarda sıcak su, tuz ve karabiber ilave edin
Mısır ununu azar azar ilave edin(bu esnada sürekli karıştırın) Barbunya fasulyesini ilave edin sürekli karıştırın  1-2 taşım kaynadıktan sonra kâselere servis yapın



KARİDES ÇORBASI
Malzemeler: 250 Gram Karides,  1 Çay Bardağı Üzüm Sirkesi,  1 Çay Bardağı Erişte
2 Adet Havuç,  1 Adet Yumurta Sarısı,  3 Çorba kaşığı Un
1 Adet Limon Suyu,  5 Su Bardağı Su,  Yeteri kadar Tuz

Yapılışı: Temizlenmiş karidesleri orta boy bir tencereye alıp üzüm sirkesini ve üzerini geçecek kadar suyu ilave edin. 10 dakika haşlayıp süzün. Havuçların kabuklarını soyup kibrit çöpü biçiminde doğrayın. Çorba tenceresine 5 su bardağı suyu alıp kaynamaya bırakın. Kaynayan suya doğranmış havuçları ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Erişte ve karidesi çorba tenceresine ilave edip erişteler yumuşayıncaya kadar haşlamaya devam edin.  Ayrı bir kâsede; un, limon suyu ve yumurta sarısını iyice karıştırın.  Çorba tenceresinden 1 kepçe sıcak su alıp yumurtalı karışıma ekleyin.  Karışımı çorba tenceresine ilave edip iyice karıştırın.  Bir taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan indirin. Servis yapmadan hemen önce tuzunu ilave edin. Dilerseniz yanında limonla servis yapın. 
 
 
 

KIRMIZI PANCAR ÇORBASI
Malzemeler: 2 Adet Kuru Soğan,  400 Gram Lahana,  700 Gram Kırmızı Pancar
1 Adet Limon,  3 Çorba kaşığı Sıvıyağ,  2 Litre Etsuyu,  2 Adet Defne Yaprağı
1 Çay Kaşığı Kimyon,  2 Çorba kaşığı Sirke,  Yeteri kadar Tuz,  Yeteri kadar Karabiber
1 Demet Maydanoz,  300 Gram Süt Kreması,  4 Dilim Esmer Ekmek, 3 Çorba kaşığı Margarin

Yapılışı: Soğanları soyup küçük küçük doğrayın. Lahanayı ayıklayıp temizleyin. Sert kısımlarını kesip yapraklarını ince ince doğrayın. Kırmızı pancarı soyup (bu esnada eldiven kullanmanız önerilir) rendeleyin. Limonu yıkayın ve kabuğundan büyük bir parça kesin.
Büyük bir tencerede yağı kızdırıp soğanları hafifçe kavurun. Lahanayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Tencereye kırmızı pancar, limon kabuğu, defne yaprağı, kimyon ve sirkeyi ilave edip kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ateşten alın. Buzdolabında bir gece bekletin. Maydanozu yıkayıp yapraklarını ince ince doğrayın. Süt kremasını çırpıp büyük bir kaseye alın. Ekmeği küçük küpler halinde kesip margarinde kızartın. Çorbayı ısıtın. Limon kabuğunu çıkartıp tuz ve karabiberle tekrar tatlandırın.  Maydanozu serpip süt kreması veya kıtırlarla servis yapın.


KREMALI MANTAR ÇORBASI
Malzemeler: 8 Adet Mantar,  1 Adet Kuru Soğan,  125 Gram Margarin,  2 Çorba kaşığı Un
1 Su Bardağı Süt,  1 Adet Et suyu,  4 Su Bardağı Su,  1 Paket Krema,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Mantarları ve soğanı çok ince doğrayın. Teflon tavada sote edin.Ayrı bir kapta margarini eritin. 2 Çorba kaşığı unu kavurun. Yarım su bardağı süt ve et suyu tabletini ilave edin. 3.5 su bardağı suyu ekleyin.Sote edilmiş mantarları da tencereye alın. Kaynayınca kremayı ve tuzu ekleyin. tencereyi ocaktan alın. Tere yağını eritin, çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.



LEBENİYE ÇORBASI
Malzemeler:
1 Su Bardağı Haşlanmış Kabuğu Soyulmuş Nohut (Çorba İçin)
Yarım Su Bardağı Pirinç (Çorba İçin)
Yarım Kilogram Yoğurt (Çorba İçin)
1 Adet Yumurta (Çorba İçin)
1 Çorba kaşığı Un (Çorba İçin)
2 Çorba kaşığı Sıvıyağ (Kızartmak İçin)
250 Gram Kıyma (Köfte İçin)
1 Adet Kuru Soğan (Köfte İçin)
Yeteri kadar Tuz (Köfte İçin)
Yeteri kadar Karabiber (Köfte İçin)
2 Çorba kaşığı Tereyağı (Üzeri İçin)
1 Çorba kaşığı Zeytin Yağı (Üzeri İçin)
1 Tatlı kaşığı Nane (Üzeri İçin)
Yapılışı: Köfte harcı için verilen malzemeleri karıştırıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Hepsini bir tepsiye dizip buzdolabında dinlendirin. Yoğurt, pirinç, yumurta ve un ile aynı yayla çorbası gibi bir çorba pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca nohutları ilave edin ve pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin. Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını koyun. Yağ kızınca köftelerin hepsini tavaya alın. Tavayı sallayarak köfteleri kızartın. Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisini ayrı ayrı bekletin. Yarım saat öncesinde çorbayı ısıtın, köfteleri çorbaya ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Tere yağını ve zeytin yağını tavada kızdırın. Naneyi ekleyin.
Karışımı çorbaya ilave edip servis yapın.



MALATYA USULÜ TARHANA ÇORBASI
Malzemeler: 7 Adet Malatya Tarhanası,  6 Adet Ispanak,  Yarım Fincan Kara Nohut
1 Su Bardağı Yoğurt,  Yeteri kadar Sıvıyağ,  Yeteri kadar Nane
Yeteri kadar Pul biber,  Yeteri kadar Tuz
 
Yapılışı: Bir gece öncesinden tarhanayı çorba yapacağınız tencereye koyun ve 4 bardak iyi su ile ıslatın. Bu işlem tarhanaları yumuşatıyor. Aynı şekilde bir gece öncesinden küçük bir tencereye kara nohutların üzerini geçecek kadar su koyun., Ertesi gün ikisini de sularını değiştirmeden ateşe koyun. Tarhanayı iyice dağılıp yoğunlaşana kadar pişirin. Bu yaklaşık 45 dakika sürer. Ispanakları ince ince doğrayıp tarhanaya ekleyin. Haşlanmış ve yumuşamış nohutları da kara suyunu süzdürüp tarhanaya ekleyin. Bir kasede bir bardak yoğurdu bir bardak ılık su ile iyice karıştırın. Topak kalmamasına dikkat edin.
Yoğurdu tarhanaya ekleyin. Ispanaklar yumuşayana kadar biraz daha pişirip altını kapatın.
Yoğurdun kesilmemesi için tuzu, tarhana ve yoğurt birbiriyle özleştikten sonra ekleyin.
Ayrı bir tavada, sıvı yağda (aslında tereyağı koyarlar ama ben sıvı yağ tercih ediyorum) nane ve kırmızı biberi kokusu çıkana kadar kızdırıp çorbanın üzerine dökün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder