21 Ağustos 2013 Çarşamba

Kızarmış Patates Salatası
KIZARMIŞ PATATES SALATASI

Malzemeler: 4 Patates,  5 Kornişon Turşu,  2 Közlenmiş Kırmızı Biber
1 Domates,  5 Taze Soğan,  1 Tutam Maydanoz,  2 Yeşil Biber,  1 Limon,  Zeytinyağ

Hazırlanışı: Patatesleri soyarak küp küp doğruyoruz. Üzerine zeytin yağını, tuzunu ve istenilen baharatları atarak karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra fırın tepsisine koyarak önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızartıyoruz. 
Turşuyu, közlenmiş biberi, yeşil biberi, soğanı, maydanozu ve domatesi doğrayarak karıştırma kabının içerisine alıyoruz. Üzerine zeytinyağı ve limon suyunu da koyarak karıştırıyoruz.
Patatesleri fırından çıkarıp ilk sıcaklığının çıkmasını bekliyoruz. Sıcaklığı çıktıktan sonra karıştırma kabının içerisine alıyoruz.
Karıştırdıktan sonra servis edeceğimiz tabağın içine alarak servis ediyoruz.



RUS SALATASI
MALZEMELER: 6 patates,  1 havuç,  5 kornişon turşu,  1 kase bezelye
haşlanmış rosto,  tuz, karabiber,  mayonez

HAZIRLANIŞI: Patatesleri ve havucu küp şeklinde kesin. Tencereye alın ve haşlayın.
Turşuyu ve haşlanmış rostoyu küp şeklinde kesin. Karıştırma kabına tüm malzemeleri alın.
Üzerine tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine hazırladığınız mayonezi ekleyip karıştırın.
Servis tabağına alın.
MAYONEZ: 2 yumurta,  yarım limon,  1 çay k. tuz,  2 çorba k. sirke
2 çorba k. su,  2,5 su b. sıvı yağ
HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabına 2 adet yumurtayı alın. Üzerine 1 çay k. tuz,sirke,su ve azar azar
sıvı yağ ekleyerek karıştırın. Bu şekilde mayonezinizi hazırlayabilirsiniz.


 
YEŞİL SALATA
 
Malzemeler: 1 demet marul,  yarım demet roka,  1 demet taze soğan,  4-5 sap nane
yarım demet maydanoz,  3-4 yeşilbiber,  1 salatalık,  1 limonun suyu
yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,   6-7 yeşil veya siyah zeytin,  Tuz
 
Hazırlanışı: Marulu ve rokayı yaprak yaprak ayıklayın. Taze soğanın köklerini ve kart yapraklarını ayıklayın. Nane, maydanoz, yeşilbiber ve salatalıkla beraber hepsini biri sirkeli suda olmak üzere iki üç su yıkayın, süzülmeye bırakın. Bir kâsede limon suyu, zeytinyağı ve tuzu iyice çırpın.
Tüm yeşillikleri ve salatalığı dilediğiniz büyüklükte doğrayıp sos ile harmanlayın. Üzerini zeytin ile süsleyip servis yapın.

PANCARLI PEYNİRLİ AKDENİZ SALATASI
Malzeme: (Malzeme miktarı vermiyorum. Dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz)
Akdeniz yeşillikleri,  Beyaz peynir,  Pancar,  Ceviz,  Şeker domates
Sos için; Zeytinyağı,  Limon suyu,  Değirmen deniz tuzu

Hazirlanisi:  Tüm malzemeleri dilediğiniz gibi karıştırın.
Sos için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp salatanıza dökün. Servis yapın.


ÇİLEKLİ BALLI YAZ SALATASI
Malzeme: (Miktar vermiyorum. Dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz)
Çilek,  Salatalık,  Bal,  Balsamik sirke

Hazirlanisi: Çilek ve salatalıkları dilimleyip tabağa dizin.
Servisten önce dileğinize göre bal ya da balsamik sirke dökün.


 
GARNİTÜRLÜ PİRİNÇ SALATASI
Malzeme: 6 – 8 Kişilik
1 su bardağı basmati pirinç,  3 dal taze soğan,  2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kase Iglo garnitür,  1 adet havuç rendesi,  2 tatlı kaşığı limon suyu
Değirmen deniz tuzu, değirmen karabiber

Hazirlanisi: Pirinçleri üzerini geçecek kadar ılık suya koyup yarım saat kadar bekletin.
Taze soğanları ufak ufak doğrayıp zeytin yağını ısıttığınız tencerede 1-2 dakika kavurun.
Üzerine iyice yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri, tuzunu ve karabiberini ekleyip kavurmaya devam edin.
1,5 su bardağı sıcak su ekleyip suyu çekene kadar pişirin.
Tencere ile kapak arasına kağıt havlu kapatıp 5-6 dakika demlenmesi için bekletin.
Demlenen pirinçlerinizi iyice karıştırarak havalandırın ve soğuması için ayrı bir kaba alın.
Üzerine garnitürleri, rendelenmiş havucu ekleyin.
Limon suyunu da koyup iyice karıştırıp servis yapın.


HAVUÇLU RULO PASTA
Malzeme:  4 – 6 Kişilik
1 kilohavuç,  4 adetyumurtanın sarısı,  4 adetyumurtanın akı,  5 yemekkaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz,  1 çaybardağı su,  1 yemek kaşığı zeytinyağı
İç dolgusu için;  400 gramsüzme yoğurt,  200 grambeyaz peynir,  Yarım demetdereotu
2 dişsarımsak,  Değirmen deniztuzu

Hazirlanisi: Havuçları yıkayıp tıraşlayın ve rendeleyin.
Genişçe bir tavaya zeytin yağını koyup rendelediğiniz havuçları karıştırarak pişirmeye başlayın. İçine bir çay bardağı suyu ekleyip suyunu çekene kadar biraz daha kavurun.
Tuzunu ilave edip soğumaya bırakın.
Bu arada yumurta aklarını bir tutam tuz ile tamamen kar beyazı oluncaya kadar çırpın.
Soğuttuğunuz havucun içine yumurta sarılarını ve unu ilave edip karıştırın.
Karışımı blendırdan geçirin.
Çırptığınız yumurta aklarını iki ya da üç seferde olacak şekilde, havuçlu karışımıza ekleyin. Yumurta aklarını söndürmemek için çok karıştırmayın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine düzgünce yayın. (Ben ufak boy kullandığım için kalın oldu ve çok döndüremedim. Siz büyük fırın tepsisi kullanın. İnce ve daha kolay kıvrılan bir rulonuz olur)
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz yağlı kağıt ya da bir havlu bez yardımıyla rulo haline getirip soğumaya bırakın.
Bu esnada iç dolgusu için süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak, doğranmış dereotu ve rendelenmiş beyaz peyniri iyice karıştırın.
Soğuyan rulonuzu dikkatlice kırmadan açıp içine hazırladığınız peynirli karışımdan sürün ve tekrar rulo yapın.
Üzerini streç filmle kapatıp bir gece bekledikten sonra dilimleyerek servis yapın.



BUĞDAY SALATASI
Malzemeler: 1 su bardağı aşurelik buğday,  2 adet havuç,  1 çarliston biber
4 dal taze soğan,  1 adet kırmızı biber,  2-3 yemek kaşığı haşlanmış mısır
Nar ekşisi,  Sızma Zeytinyağı,  1 limonun suyu,  Tuz

Yapılışı : Buğdayı bir gece önceden 10 dakika kaynatıp bırakın. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzdüğünüz buğdayınızın üstüne havuçları rendeleyin.
Biberleri doğrayın. Mısırları ekleyip karıştırın.  Taze soğanları doğrayıp salatanıza katın.
Damak tadınıza göre nar ekşisi, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip tuzunu koyun.
İyice karıştırıp servis kasesine alın.

SOĞAN SALATASI
MALZEMELER
2 Tane büyük boy soğan
1 tatlı k. domates salçası
3 çorba k. zeytin yağı
yarım limon suyu
1 tatlı k. nar eşkisi

1 çay k. pul biber, kimyon, karabiber, tuz, nane
HAZIRLANIŞI: Soğanları piyazlık doğrayalım bütün malzemeyi ilave edip karıştıralım çabucak salatamız hazır bu salatayı et , tavuk, mangal, balık yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz...
AFİYET OLSUN

SEMİZ OTU SALATASI
MALZEMELER:200 Gr. semiz otu
3 çorba k. süzme yoğurt,  2 çorba k. zeytin yağı
1 limon suyu , 1 çay k. tuz, 1 çay , pul biber
2 diş sarmısak 

HAZIRLANIŞI: Semiz otlarını ayıklayıp iyice yıkayıp süzelim ,  pul biber hariç diğer malzemeyle iyice karıştıralım üzerine pul biber serpip servis yapalım...
Et yemeklerinin yanında tavsiye ederim ...

SEMİZ OTUNUN FAYDALARI 
Çok besleyici olan semiz otu demir ve C vitamini yönünden zengindir..
Irsi kanama hastalıklarında özellikle akciğerden ve idrardan gelen kanama rahatsızlıklarında  ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar ,  kanı temizlediğini , idrar söktürdüğünü , kanı , üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini sinir kirizlerine beyin yorgunluğunu geçirdiğini , böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor  ... Semiz otunun , şeker hastalarının susuzluğunu azaltığını , şişmanlarda kilo verdirdiğini  belirten uzmanlar semizotu yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.


PANCARLI MARUL SALATASI
MALZEMELER
1Adet marul,  1 su b. küp doğranmış pancar turşusu
100 gr. beyaz peynir ,  1 çay b. mısır tanesi
4 küçük turp,  7 tane biberli yeşil zeytin   zeytin yağı
4 nane yaprakları ,  1 limon ,  tuz,  kekik ,  pul biber

HAZIRLANIŞI:Marul yapraklarının yıkayıp suyunu süzün iri parçalar şeklinde doğrayın kaseye alın peyniri küp şeklinde doğrayıp ekleyin , pancar turşusu, mısır, ince doğranmış turp , zeytinler ve nane yapraklarını ilave edin üzerine kekik ve pul biber serpin limon suyunu sıkıp içine tuz zeytin yağını karıştırın . Bu sosu salataya döküp harmanlayın ve servis yapın .
 AFİYET OLSUN 

PATATESLİ CİVCİV SALATASI
MALZEMELER: 4 Kabak ,  4 patates,  3 havuç,  1 diş sarmısak
1 tutam dereotu,  3 çorba k. yoğurt,  bıldırcın yumurtası
tuz,  sıvı yağ

HAZIRLANIŞI: Bıldırcın yumurtalarını haşlayın haşladıktan sonra  kabuklarını soyun 2 adet kabağı jülyen kesin tavada kabakları soteleyin patatesleri haşlayın ve rendeleyin , 3 adet havucu rendeleyin ve soteleyin  haşlanmış patateslere tuz, biber,yağ, limon suyu, istediğiniz baharatlarla lezzetlendirip civciv şekli verin ,servis tabağının ortasına havuçları kenarına kabakları serip dereotunu dizip civcivlerimizi yerleştirelim bıldırcın yumurtalarıyla süsleyip servis yapın.
 
 
 
PATATES SALATASI
MALZEMELER: 3 Patates,  2 dal yeşil soğan,  yarım  çay b. zeytin yağı,  
yarım limon suyu,  1 tutam maydanoz,  1 havuç rendesi,  kara lahana rendesi,  
nane,  kara biber,  pul biber,  kimyon,  ve istediğiniz baharatlar bu baharatları damak zevkinize göre istediğiniz kadar serpebilirsiniz.
  
HAZIRLANIŞI: Patatesleri haşlayıp rendeleyin ve rendelenmiş malzemeler hariç diğer tüm malzemeyle güzelce yoğurun ve ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayın bu topları havuca, lahanaya, maydanoza bulayıp servis tabağına istediğiniz şekillerde dizin .
 
 
 
 
 
GAVURDAĞI SALATA
Malzemeler: 2 Tane orta boy domates,  1,salatalık,  2 tane sivri biber
2 dal yeşil soğan,  
3 çorba k. nar ekşisi,  tuz,pul biber,nane,,   yarım çay b. zeytin yağı
 
YAPILIŞI:Bütün malzemeyi tertemiz yıkayıp hepsini ince ince doğrayıp içerisine
tuz ,pulbiber,nane,yağ,nareşkisini ekleyip karıştırıp servis tabağına alıp
üzerine kıyılmış cevizleri serpip servis yapın AFİYET OLSUN


ROKALI YUMURTA SALATASI
MALZEMELER:4 Yumurta,  1demet roka,  1 tutam maydanoz
Yarım limon suyu,  tuz, pul biber,  2 çorba k. zeytin yağı

YAPILIŞI:Yumurtaları haşlayalım. Yeşilikleri yıkayalım , elle doğrayalım ,üzerine tuzu biberi serpip, yağını ve limonunu ekleyelim. Haşladığımız yumurtaları dörde bölüp üzerine dizelim. 
 
 
 
 
BİBER SOS
Malzemeler: 1 çay bardağı sıvı yağ,  3 çorba kaşığı iri tuz, 1 kilogram kırmızı biber

Biber Sosu Tarifi: Öncelikle bir tavaya malzemelerimizden 1 çay bardağı zeytin yağını boşaltın. Üstüne daha önce doğrayıcı ile doğradığımız ve ayıkladığımız 1 kilogram kırmızı biberi ve 3 çorba kaşığı iri tuzu ilave ederek kavurmaya başlayalım. Yaklaşık 9-10 dakika kadar pişirelim. Hazırladığımız sosumuz daha sıcakken kavanoza koyalım. Sıcaklığın kaçmasına mahal vermeden kavanozun kapağını iyice kapatıp kavanozu ters çevirelim.
   

      
MANTAR SALATASI 
Malzemeler: 2 Su bardağı konserve mantar,  1 tane kırmızı biber
Yarım çay bardağı siyah zeytin,  Yarım çay bardağı yeşil zeytin,  4 dal maydanoz
4 dal taze soğan
Sosu İçin:  3 Çorba kaşığı zeytin yağı,  1 tane limon suyu,  Tuz ve karabiber

Hazırlanışı: Diğer tarafta közlediğiniz kırmızı biberleri küçük küçük, taze soğanları da istediğiniz büyüklükte doğrayın. Soğan ve biberleri mantarların üzerine ilave edin ve bütün malzemeyi karıştırın.
Ayrı bir kapta zeytinyağı limon suyu tuz ve karabiberi karıştırın.
Salatanın üzerine döküp karıştırın.
 Mantarları julyen şeklinde doğrayın ve bir kaseye alın. Çekirdeklerini çıkardığınız zeytinleri ve ince ince kıydığınız maydanozu ilave ederek karıştırın.

PATLICAN  SALATASI
Malzemeler: 5 adet bostan patlıcanı,  1 iri domates,  3 adet dolmalık biber,  1 baş soğan
1 limon,  1 çay fincanı zeytinyağ,  1 demet maydanoz,  Tuz. karabiber
 
Hazırlanışı:Patlıcanlar harlı ateşte közlenerek pişirilir. Kabukları soyulup bol soğuk suya bırakılır, elle sıkılarak çıkarılır ve bıçakla ince kıyılır. Bir kaba alınır, limon sıkılır, tuz ve biber atılır, telle karıştırarak zeytinyağ yedirilir. içine ince kıyılmış soğan, ızgarada pişirilip ince doğranmış biber, kabuğu soyularak fındık büyüklüğünde doğranmış domates, kıyılmış maydanoz konup karıştırılır. Salata dağıtım tabağına boşaltılır: üzeri maydanoz, domates ve zeytinle süslenir.
 
 
 
YOĞURTLU KARNIBAHAR SALATASI
Malzemeler: 1 orta boy karnıbahar,  1/2 bardak tahin,  3 diş sarmısak
2 tatlı kaşığı pul kırmızı biber,  1 bardak süzme yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ,  1 limon,  1 tatlı kaşığı kimyon

Hazırlanışı:Süzme yoğurt, tahin, yağ bir limon suyu ezilmiş üç diş sarmısak ve kimyon çatalla iyice çarpılır istenirse tuz eklenir ve sıcak karnıbaharın üzerine dökülür, kırmızı pul biber maydanoz dalları ve zeytinle süslenir
Karnıbahar temizlenir, bütün olarak tuzlu ve bir kaşık un konmuş suda haşlanır, fazla ezilmemesine dikkat edilir ve bir salata tabağına konur.



SEZAR SALATA
Malzemeler: 2 adet tavuk bonfile,  6 dilim küp doğranmış ekmek,  2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı,  1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak,   1 adet marul
Sos: 2 adet ançuez (isteğe bağlı),    6 diş sarımsak,  1 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı limon suyu,  1 çay kaşığı hardal,  1 çay bardağı zeytinyağı
 
Hazırlanışı:Tavuk etlerinizi parmak şeklinde doğrayarak, tuz ve karabiber serpip zeytin yağında soteleyin. Ayrı bir kasede, ekmeklerinizi, tereyağı, zeytinyağı ve sarımsakla harmanlayarak, 170 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar kızartın. Salata kasesini kesilmiş bir diş sarımsakla iyice ovun. İri doğranmış marulları kasenize yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş tavukları koyun. Sos malzemelerini ayrı bir kapta çırparak salatanıza dökün. Kızarmış ekmeklerle harmanlayarak servis yapın.
 
 
BAKLAGİL SALATASI
Malzemeler:  1 su bardağı haşlanmış nohut,  1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
 1 su bardağı doğranmış konserve mantar,   1 çay kaşığı sarımsak ezmesi
1.5 çay bardağı zeytinyağı,   1 limonun suyu,  1 portakalın suyu,  Tuz, karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon,   4 dal kıyılmış taze soğan,  Yarım demet maydanoz

Hazırlanışı: Limon suyu, portakal suyu, sarımsak ezmesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kimyonu bir kapta karıştırın. 1 saat dinlendirin. Başka bir kapta mantar, barbunya, nohut yeşil mercimek ve taze soğanı harmanlayın. Hazırladığınız sarımsaklı sosu üzerine gezdirin. Maydanoz serpin. Servis yapın
 
 
KABAK SALATASI
Malzemeler: 1 kg. kabak 1 orta boy kuru soğan, 1 demet dereotu 1 kâse yoğurt (süzme)
3 diş sarmısak,  3 çorba kaşığı sıvı yağ,  Tuz

Hazırlanışı:
 Kabaklar temizlenip soyulur. Rendelenir. Bir süzgecin içinde iyice suları sıkılır. Diğer yanda ufak yemeklik doğran­mış kuru soğan yağ ile kavrulur. Kabaklar ilave edilir. Tence­renin kapağı kapatılıp ara sıra açılıp karıştırılarak iyice suyu çektirilir. Süzme yoğurt ile sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Soğu­yan kabak ile karıştırılır. Servis tabağına alındıktan sonra de­reotu ile süslenir.
Not: Diyet yemekler yaparken teflon tencere kullanmaya özen gösterin. Az yağ kullandığımız için kavrulurken soğanla­rımız yanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder